Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Piščanci, raffaello in paradižnik


S tem naslovom je bil na današnji dan pred 25 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

Afera z dioksinom in ugibanja o neoporečnosti slovenskih izdelkov se še niso polegla. Zato je podjetje Meja Šentjur za danes sklicalo novinarsko konferenco, na kateri želi javnosti predstaviti podatke o neoporečnosti svojih piščancev.

Povabili so tudi predstavnike tovarne krmil Emona iz Ljubljane, ki bodo predstavili analize krme, ki jo uporabljajo pri reji piščancev v Šentjurju ter dva neodvisna strokovnjaka, ki bdita nad proizvodnjo v Meji.

Medtem je v zvezi z dioksini zdravstveni inšpektorat RS ugotovil, da so izdelki Raffaello popolnoma neoporečni, saj surovine zanje ne izvirajo iz Belgije, pač pa jih tam le izdelujejo. Zato je prenehal veljati ukrep začasnega umika teh izdelkov iz prodaje. Zavod za varstvo pri delu RS pa je analiziral makedonsko zelenjavo, za katero so se v medijih pojavila namigovanja, da je kontaminirana z uranom, ki naj bi ga sile Nata uporabile pri obstreljevanju srbskih ciljev.

Zavod, ki sicer spremlja radioaktivnosti v Sloveniji, je ugotovil, da je pri bombardiranju na Kosovu Nato res uporabljal tudi izstrelke z uranom, ki pa ni bil radioaktiven. To je osiromašen uran, ki ga vojaška industrija uporablja za povečanje prebojne in zažigalne moči izstrelka. Povzroči manjše onesnaženje zraka z uranovimi aerosoli, ki so za človeka škodljivi le v tej meri, da lahko negativno vplivajo na pljuča in prebavni trakt tistega, ki jih vdihuje. Izsledki meritev vsebnosti urana v makedonskem paradižniku so pokazali manj kot 0,1 Bequerela na kilogram, kar je toliko kot vsebuje sadje in zelenjava iz Slovenije, saj je uran naravni element, ki je v majhnih količinah vedno prisoten v naravi.

TC, Novi tednik, 1. 7. 1999

*cena časopisa: 280 tolarjev