Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Za preprečevanje širjenja zlate trsne rumenice nujno zatiranje ameriškega škržatka


Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja vinogradnike, da je za preprečevanje širjenja zlate trsne rumenice nujno zatiranje ameriškega škržatka z ustreznimi fitofarmacevtskimi sredstvi.

Ameriški škržatek; foto: G. Seljak

Po njihovem je zlata trsna rumenica je nevarna in neozdravljiva bolezen vinske trte, ki jo prenaša žuželka ameriški škržatek. Bolezen zmanjšuje količino in kakovost grozdja, okužene trte pa lahko tudi propadejo.

V vinogradih na okuženem območju zlate trsne rumenice na Štajerskem in v Prekmurju je treba opraviti tri škropljenja, v brajdah in ohišnicah pa vsaj eno škropljenje.

Natančnejše roke za škropljenje napove Javna služba zdravstvenega varstva rastlin. Napovedi so za vaše območje dostopne na spletni strani Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije in na Portalu prognostičnih obvestil

Več o zlati trsni rumenici in ukrepih, seznam občin, ki so na okuženih območjih zlate trsne rumenice, ter seznam dovoljenih fitofarmacevtskih sredstev je na spletni strani www.gov.si/teme/zlata-trsna-rumenica.

 

Preberite še:

Že imate soglasje za priklop sončne elektrarne po net meteringu? To naj bodo vaši naslednji koraki