Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Učenci OŠ Slivnica pri Celju s pomočjo projekta »20 za 20« do novih glasbil (video)


1-ta1V petek, 20. marca, se je na Osnovni šoli Slivnica pri Celju zgodil poseben glasbeni dogodek, kjer so zazveneli novi podarjeni glasbeni instrumenti in razveselili številne učence. Šolo je obiskal Marko Soršak – Soki, znan tudi kot bobnar glasbene skupine Elvis Jackson, ki s svojim dobrodelnim projektom »20 za 20« s pomočjo donatorskih sredstev podarja glasbila različnim osnovnim šolam po Sloveniji. Tokrat so bili tega deležni tudi učenci OŠ Slivnica.

Soki je obiskal Osnovno šolo Slivnica pri Celju že lansko leto in že takrat predstavil svoj novi projekt »20 za 20« ter obljubil, da se naslednje leto vrne z dodatnim glasbenim presenečenjem. Celoten projekt se je začel, ko se je glasbenik ob svoji 20. letnici bobnanja in glasbenega delovanja odločil, da izda DVD, na katerem nastopi z 20 slovenskimi glasbenimi skupinami ter glasbeniki in z njimi opravi tudi kratke intervjuje o njihovi glasbeni karieri. DVD ni namenjen prodaji, saj zanj zbira prostovoljni prispevek. Izkupiček je v celoti namenjen nakupu glasbenih instrumentov za osnovne šole, ki se zaradi primanjkljaja glasbil prijavijo na omenjeni projekt. Kot pravi, je do zdaj glasbila prejelo deset šol, vendar bo teh še veliko več, saj je zanimanje kar veliko. V sredo, 18. marca, je obiskal in podaril glasbila tudi Osnovni šoli Glazija Celje. Projekt so donacijsko podprli različni posamezniki, glasbeniki in glasbene skupine, športniki, podjetja, študentski klubi ter druge organizacije, prispeval pa je tudi predsednik države Borut Pahor.

20za20

Za glasbila, podarjena učencem OŠ Slivnica pri Celju, je v največji meri pripomoglo podjetje Vital Mestinje d.o.o. Šola je tako dobila različna tolkala (cajon, bongos bobna, ropotuljice, zvončke, palčke), učenci pa so se najbolj razveselili akustične kitare. Instrumente bodo uporabljali tako pri pouku glasbene umetnosti kot pri drugih glasbenih aktivnostih. Učenci se bodo lahko na ta način preizkusili v igranju na različne instrumente, vadili svoje spretnosti in razvijali talente. Kot pravi Soki, je v šolah veliko otrok, ki so talentirani in imajo interes po igranju glasbil, vendar to ni vsem omogočeno ter pogosto niti ni toliko opazno. Tudi na OŠ Slivnica se zavedajo, da so glasbene spretnosti pomemben del osnovnošolskega izobraževanja. Kot je dejala ravnateljica OŠ prof. Marjeta Košak, vedo, da je bilo veliko truda vloženega v nakup novih glasbenih instrumentov, zato se Sokiju tudi zahvaljujejo.

05-zahvala
Sokiju v zahvalo podelili sliko.

Učenci OŠ Slivnica pri Celju so skupaj z znanim bobnarjem zaigrali na novo pridobljene glasbene instrumente in pri tem zelo uživali. V zahvalo so pripravili tudi krajši kulturni program, ki ga je odlično povezoval učenec Vid Palčnik. Ob koncu so se spomnili še na prihajajoči dan poezije, ki je na spomladansko enakonočje, 21. marca.

Učenci so bili navdušeni nad novimi glasbenimi pridobitvami in obiskom znanega glasbenika. Projekt je podprlo že veliko ljudi, z nakupom DVD-ja pa lahko donira prav vsak in tako pripomore k glasbenemu izobraževanju mladih na slovenskih osnovnih šolah. Projekt »20 za 20« lahko spremljate na Sokijevi Facebook strani.

01-ta2
Marko Soršak – Soki in Simona Potočar iz Eventus produkcije

 

V spodnjem video prispevku si oglejte kratek intervju z Markom Soršakom – Sokijem in izsek dogodka na OŠ Slivnica pri Celju.

Teja P.