Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Predavanje: Kako otroka vzgojiti v samostojno in odgovorno osebo (video)


Minuli teden je na POŠ Prevorje v organizaciji LU Šentjur potekalo predavanje doc. dr. Sebastjana Kristoviča, ki že več let sodeluje s starši, učitelji in vzgojitelji v obliki individualnih obravnav, predavanj, seminarjev in svetovanja. Predavanje z naslovom “Kako otroka vzgojiti v samostojno in odgovorno osebo” sodi v program Družinskega centra Mozaik mladosti in izkušenj, ki ga sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, LU Šentjur ter Občina Šentjur.

Sebastjan Kristovič je doktoriral je iz področja logoterapije, psihološke smeri, v kateri je v ospredju individualni in celosten pristop k temeljnim življenjskim vprašanjem in stiskam. V središču je iskanje smisla človeške eksistence, do katerega ima logoterapija interdisciplinaren pristop, ki vodi do učinkovitih in konkretnih rešitev. Dr. Kristovič, ki deluje na področju psihosocialnega svetovanja posameznikom in družinam, že več let sodeluje tako s starši kot z učitelji in vzgojitelji v obliki individualnih obravnav, predavanj, seminarjev in svetovanja.

Minuli četrtek so bili starši, katerih otroci obiskujejo POŠ Prevorje, deležni predavanja strokovnjaka, ki se je tudi tokrat lotil zanimive tema. Po pozdravnem nagovoru in pozdravu vodje podružnice Marije Frece Perc, je dr. Kristovič načel predavanje, katerega izsledki bodo zagotovo v pomoč pri vzgoji najmlajših številnim staršem. Slednji zagotovo želijo, da bi otroci postali samostojne in odgovorne osebnosti, a pot do tega je težka, dolga in polna pasti.

 

Izhodišče četrtkovega predavanja je bilo vprašanje, kdo ali kaj je merilo za “pravo” vzgojo. Kristovič je med drugim predstavil številne pasti in napake, ki jih starši najpogosteje nehote ponavljajo. V slabih dveh urah predavanja, v katerega so se lahko aktivno vključevali tudi starši, so se slednji seznanili s pastmi na področju vzgojnih težav in težav pri odraščanju, zdolgočasenosti, nezainteresiranosti in učnih težav pri mladostnikih, duševnih stisk in razreševanju konfliktov, eksistencialni krizi in krizi smisla (melanholija, apatija) ter zasvojenosti na številnih področjih (mamila, TV, računalnik, tablice,…).

Starši so predavatelja spraševali za rešitve številnih problemov, s katerimi so se ali se še srečujejo pri vzgoji otrok, Kristovič pa jim je seveda odgovarjal s konkretnimi rešitvami.

Predavanje smo v celoti posneli in mu lahko prisluhnete v spodnjih video posnetkih. V prvem smo pripravili inserte s predavanja, v drugem pa lahko prisluhnete celotnemu predavanju doc. dr. Sebastjana Kristoviča na temo “Kako otroka vzgojiti v samostojno in odgovorno osebo”.

Nekaj insertov s predavanja doc. dr. Sebastjana Kristoviča:

 

Celotno predavanje doc. dr. Sebastjana Kristoviča – 1. del: 

 

2. del:

 

v/t/f: eH