Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nova Slovenija predstavila kandidate za šmarske občinske svetnike in volilni program (foto)


V ponedeljek, 27. septembra, je v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah potekala tiskovna konferenca Občinskih odborov NSi šestih občin Kozjanskega in Obsotelja. Poleg aktualnega župana Rogatca Martina Mikoliča, so se je udeležili tudi predsedniki občinskih odborov Nove Slovenije občin Podčetrtek, Bistrice ob Sotli in Šmarja pri Jelšah. Prisotni so bili tudi nekateri kandidati za člane občinskih svetov in člane svetov krajevnih skupnosti na listah Nove Slovenije v kozjansko-obsoteljskih občinah.

Kot je poudaril predsednik Občinskega odbora Nsi Šmarje pri Jelšah Janez Čakš, dr. med., je namen konference: “predstaviti poglede Nove Slovenije na urejanje našega življenjskega okolja v občinah in krajevnih skupnosti, kar bodo naši izvoljeni predstavniki tudi zagovarjali in podpirali v ustreznih svetih“. O sami stranki je povedal: Nova Slovenija – Krščanska ljudska stranka, je v letošnjem avgustu praznovala 10. obletnico svojega obstoja. Mnogi so ji že zdavnaj prerokovali propad in izginotje s slovenskega političnega ter življenjskega okolja. Pogosto so stranka in tudi njeni predstavniki tudi tarča žaljivih bodic znanih slovenskih šaljivcev – bolje rečeno žaljivcev – poznane usmeritve. Vendar se je po kongresu stranke v Mariboru novembra 2009 njeno delo krepilo, ustanovljenih je bila vrsta novih občinskih odborov, med njimi tudi v Bistrici ob Sotli. Na kongresu Nove Slovenije je bila oblikovana identiteta stranka in načela, ki združujejo tradicionalne vrednote z modernim načinom življenja in delovanja družbe. Oblikovana so bila načela: o našem pogledu na človeka, svobodi, odgovornosti, naravi in trajnostnem razvoju, pravičnosti, uspešnosti, varnosti, partnerstvu, sodelovanju in odločanju ter strpnosti”.

Občinski odbor NSi Šmarje pri Jelšah je na svojih sejah v času evidentiranja ter kasneje oblikovanja list kandidatov ravnal po načelu, da v svoje vrste povabi ugledne in sposobne ljudi, ki niso nujno tudi člani Nove Slovenije, spoštujejo in uresničujejo vrednote programa Nove Slovenije in jih bodo v svojem delovanju v svetih občin in krajevnih skupnostih, v kolikor bodo izvoljeni, tudi zagovarjali. Ponosno sporočajo, da je soglasje za kandidature na listah podpisalo tudi pomembno število mladih.

Kandidati Nove Slovenije za občinski svet  Občine Šmarje pri Jelšah (po volilnih enotah)

Kandidati 1. volilne enote  (Šentvid): Ivan Kolar, Nejc Gobec in Lucija Kolar

Ivan Kolar je ugledni vinogradnik in vinar s številnimi priznanji za svoja vrhunska vina, ki jih z veseljem predstavi in postreže v svoji kleti. Zavzema se za razvoj svojega kraja, pripravljen je svetovati in pomagati ljubiteljskim vinogradnikom pri njihovem kletarjenju in negi vina. Njegova gorca je bila na izboru Nedeljskega tednika proglašena za najlepše urejeno. Vloge že nekaj letnega upokojenca pa pravzaprav nima časa uresničevati.
Nejc Gobec je doma z Grobelnega. Po poklicu je zdravstveni tehnik, zaposlen v reševalni službi ZD Šmarje. V zdravstveni poklic ga je najbrž pritegnil zgled njegove mame, zdravnice v Zdravstveni postaji Podčetrtek. Krasi ga prijaznost in sočutje do bolnikov, ki so mu zaupani v oskrbo, in strokovno delo v reševalni službi in nujni medicinski pomoči.
Lucija Kolar iz Spodnje Ponkvice je študentka na Visoki šoli za zdravstvo, smer radiološki inženir. Končala je srednjo zdravstveno šolo in se po opravljenem pripravništvu in delu v ZD Šmarje odločila za nadaljnji študij. Je pogosto nasmejana in prijazna mladenka, kar je pri bolnikih, ki jih je oskrbovala, bilo vedno dobrodošlo.

Program volilne enote 1 obsega:

– Ureditev javnega internetnega mesta v prostorih Doma krajanov v Šentvidu
– Razširitev in obnova ceste Šentvid-meja občine Šentjur
– Obnove in vzdrževanje kulturnih spomenikov: cerkev Sv. Ane na Babni gori in Dokončanje obnove Sadovške domačije
– Podpora drugim pomembnim skupnim programom na področju komunale.

Kandidati 2. volilne enote (Šmarje pri Jelšah): Jože Cerovšek, Marjana Skale, Stanko Šepič, Štefan Novak, Miha Smole, Urška Hrovat in Janez Čakš.

Jožef Cerovšek, dipl. teolog in upokojenec – slednje bolj na papirju in na pokojninski položnici. V mandatu, ki poteka, je član občinskega sveta Šmarje. Vrsto let je bil zaposlen v zdravstvu – ZD Šmarje, kot pomočnik direktorjev, dva mandata je bil predsednik sveta krajevne skupnost Šmarje, kjer se je posebej zavzemal za razvoj našega kraja, ne le za središče, temveč tudi vseh vasi, posebej pa za razvoj infrastrukturnih objektov. Posebna njegova zasluga je, da so ljudje, ki so vlagali v telefonska omrežja v naši občini, dobili pravično povrnjena finančna sredstva.
Marjana Skale, dipl. org. dela, je po svojem osnovnem poklicu medicinska sestra, zaposlena v ZD Šmarje. Zadnja leta je opravljala delo patronažne medicinske sestre, pri čemer se je temu delu posvetila z vsem svojim strokovnim znanjem, prijaznostjo in sočutjem, kar je pri bolnikih bilo posebej lepo sprejeto. Nadaljuje tudi študij ob delu na Fakulteti za zdravstvene vede, kar je kar težko breme tudi za njeno družino, ki jo v tem podpira.
Stanko Šepič, diplomirani inženir elektrotehnike, zaposlen v Gorenju Rogatec kot vodja kontrole kakovosti. V svojem delu v stranki NSi je vedno pripravljen spodbujati in delovati v smeri dobrih programov za življenje ljudi v svojem okolju.
Štefan Novak, strojni tehnik, je doma iz Sotenskega. Zaposlen je kot tehnični preglednik v Celju. V sedanjem mandatu sveta krajevne skupnost je njegov član, kjer se zavzema za realno uresničevanje programov, ki so sprejeti za napredek kraja.
Miha Smole, univ. dipl. ing. gradbeništva, je mlada moč na naši listi. Skromen, vendar pomembno dejaven v življenju mladih v Šmarju, predvsem v okviru naše župnije. Tudi on zori v pomembnega vinogradnika, za mentorja pa ima kar svojega očeta, znanega vinogradnika, g. Ivana Mlakarja.
Urška Hrovat
, prof. glasbe iz Grajskega loga. S svojim igranjem na flavto je v svojih samostojnih nastopih že mnogokrat navdušila občudovalce in ljubitelje klasične glasbe. S svoji vedrino in znanjem pa sedaj vzgaja nove talente v celjski glasbeni šoli.
Janez Čakš, dr. med., je že 32 let zdravnik v domačem kraju, pri tem je tudi 20 let opravljal službo direktorja ZD Šmarje. Dva mandata je bil tudi član občinskega sveta naše občine.

Program volilne enote 2 obsega:

– Dokončanje obnove Kalvarije in cerkve Sv. Roka ter izgradnja muzeja baroka
– Dopolnitev  športnega parka z izgradnjo novega letnega kopališča
– Rekonstrukcija Kolodvorske ulice z izgradnjo pločnika do letnega kopališča oz športnega parka
– Izgradnja varovanih stanovanj na lokaciji Lorgerjeve domačije
– Razširitev vrtca z novozgrajenim objektom
– Dokončanje izgradnje komunalne infrastrukture s priključkom bližnjih naselij na čistilno napravo
– Podpora drugim razvojnim programom, ki izboljšujejo bivalne in socialne dobrine krajanov


Kandidati 3. volilne enote (Mestinje)
: Jožef Nunčič, Miloš Bevc, Vida Strašek Čokl, Marjan Petauer, Anica Furman in Primož Škodič.

Jožef Nunčič, strojni delovodja, je vodja vzdrževanja Štore Steel. Že pred leti je bil član občinskega sveta, vrsto let pa je član sveta krajevne skupnosti Mestinje. Vedno je pripravljen na delo za čim večji razvoj svojega kraja, kot tudi naše občine v celoti.
Miloš Bevc, univerzitetni dipl. ing. elektrotehnike, s svojo družino živi na Sladki Gori. Je samostojni podjetnik. Vrsto let je dejaven v stranki Nove Slovenije. V času bivanja v domačem kraju je bil član občinskega sveta občine Kozje. Sedaj se dejavno vključuje v svoje novo okolje.
Vida Strašek Čokl, prof. zgodovine in zemljepisa, je zaposlena v Celju. Šmarčanka, ki je našla svojega življenjskega sopotnika v poznani Darčetovi družini v Zibiki, deluje v svojem kraju. Svojo dobrovoljnost in vedrino prenaša tudi na mlade na Srednji gostinski šoli, kjer poučuje.
Marjan Petauer, prof. fizike in tehnične vzgoje, iz Dola pri Pristavi, je zaposlen v Osnovni šoli Podčetrtek. Vrsto let je dejaven v naši stranki in je že prejšnjih listah sodeloval za občinski svet.
Anica Furman, upokojenka, doma iz Mestinja, je bila vrsto let zaposlena v Vitalu. Vlogo upokojenke uspešno izvaja s svojim možem Marinom. Skrb za svoj kraj je pomembna opredelitev, saj so tudi upokojenci pomemben člen v razvoju svojega kraja in okolja v katerem morajo biti posebej izražene tudi njihove potrebe.
Primož Škodič, elektrikar energetik, je samostojni podjetnik. Vključuje se v gospodarstveno dejavnost malih podjetij, kjer se tudi srečuje s problemi sedanjega kritičnega trenutka. Upamo, da bo svoje delo in zavzemanje za malo gospodarstvo lahko uspešno uresničeval.

Program volilne enote 3 obsega:

– Urejanje poslovno gospodarske cone Bohor Mestinje s ponudbami za ekološko sprejemljive podjetniške programe
– Izgradnja  krajevne kanalizacije in Čistilne naprave Mestinje
– Rekonstrukcija ceste Mestinje –Sladka gora
– Povečanje vodohrama Šentjanž za zagotovitev zanesljive preskrbe  z zdravo pitno vodo  pripadajočim naseljem
– Zagotovitev ustrezne turistične predstavitve Lemberga ,Sladke gpre in Tinskega
– Podpora drugih krajanom prijaznih programov

Nova Slovenija – Krščanska ljudska stranka se zavzema za vrednote in načela, ki imajo trajno vrednost in zagotavljajo boljšo prihodnost za vse  generacije.  To so: svoboda, odgovornost, narava in vztrajnostni razvoj, pravičnost, varnost, partnerstvo, sodelovanje in soodločanje, ter strpnost.

Stališča NSi podpirajo trdno demokracijo, ekološko-socialno-tržno gospodarstvo, sodobno družbo vrednot, socialno pravičnost, življenje in okolje, kulturo izobraževanje in znanost, Slovenijo v Evropi in v svetu.

t/f: Egon Horvat

* novica je naročena s strani NSi