Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarje pri Jelšah: Novosti v upravi


S tem naslovom je bil na današnji dan pred 50 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

Pred nedavnim so v šmarski občinski upravi uvedli nekaj novosti. Združila sta se oddelek za družbene službe in oddelek za gospodarstvo in finance. Delovno področje obeh oddelkov je bil namreč zelo obsežen in po dejavnostih zelo raznolik. To je terjalo precej organizacijskih in kadrovskih sprememb in željo, da izboljšajo delovne razmere. Sprejeli so sitem organizacije notranjih organizacijskih enot, tako, da se je znotraj združenega odlika osnovalo pet odsekov in ena služba.

Pri reorganizacije občinske prave, točneje povedano, pri družitvi teh dveh oddelkov, je nastalo novo vprašane: kako zadostiti novim potrebam s kadri? To vprašaje so vsaj za silo uredili tako, da so izvršili nekatere kadrovske premike, predvsem v zvezi s tistimi delovnimi mesti, za katere menijo, da so posebno pomembni za normalno delo oddelka. To je bila v trenutnih okoliščinah tudi najprimernejša rešitev.

Tako izvršena reorganizacija pa je vendarle prinesla nekaj ne samo novega pač pa tudi koristnega: končno jim je uspelo organizirati službo za planske in analitske zadeve, katere odsotnost je bila doslej zelo očitna. Pri tem mislijo v občini predvsem na izdelavo nujno potrebnih programov, ki so izredno pomembni za nerazvita območja. Utemeljeno torej pričakujejo, da bo novoustanovljena služba v bližnji prihodnosti znatno prispevala svoj delež k boljšemu in kvalitetnejšemu delu pri odpravljanju nerazvitosti.

Kljub tako izvršeni reorganizaciji teh dveh oddelkov pa še vedno ostane odprto vprašanje kadrovske zasedbe v občinski upravi. Jasno namreč je, da to vprašanje ni in tudi ni moglo biti rešeno zgolj z združitvijo. Zadnje času sicer ugotavljajo. da se že kažejo pozitivni rezultati prožnejše štipendijske politike, ki pa bo končne rezultate pokazala šele čez nekaj let. Interne premostitve problemov s kadri so tako le trenutni izhod.

In še nekaj informacij o notranji organizaciji novo združenih oddelkov. Kot smo že omenili, je v novem telesu skupščinske uprave pet oddelkov in ena služba. Gre za oddelek za socialno varstvo, oddelek za proračun in finance, oddelek za inšpekcijsko službo, oddelek za analitsko planske zadeve in oddelčno administracijo.

Na ta način so dosegli, da so se posamezna področja dela polarizirala po območjih, kar bo nedvomno prispevalo k večji funkcionalnosti dela novoustanovljenega oddelka in pa seveda občinske uprave.

Milenko Strašek, Novi tednik, 14. 3. 1974