Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarska kuhinja zaživela v štirih videoreceptih


V Turističnem društvu Šmarje pri Jelšah se med drugim trudijo ohranjati za te kraje značilne kuharske recepte. V ta namen so s svojimi člani posneli štiri videe, v društvu pa upajo, da bodo njihovo prizadevanje prepoznali tudi krajani.

Kuhanje je v zadnjem času na Slovenskem postalo zelo priljubljeno opravilo, zato so pri TD Šmarje pri Jelšah prišli na idejo, da so začeli zbirati stare šmarske kuharske recepte. Recepti za te jedi, večinoma na žlico, so bili zelo lokalno raznoliki. Nekatere jedi dandanes niso več na krožnikih mladih kuharjev in kuharic.

Martin Selan iz TDŠ je tako zapisal: “Škoda nam je bilo, da bi šlo v pozabo, kakšne dobrote so poznali naši predniki. Ko naših babic ni bilo več, smo se šele zavedli, kaj smo zamudili: njihovo poznavanje receptov in tudi znanje v pripravi. Verjamemo, do je kulinarika zelo pomembna v turistični ponudbi in to je naš prispevek k promociji šmarske kuhinje.”

Naslednji korak je bil, kako te recepte predstaviti. Selan nadaljuje: “Kuharskih knjig je že veliko, mi smo si pa postavili cilj posneti kuharski film. Posneli smo 4 nadaljevanja, v katerih so sodelovali trije kuharji: Stanka Šramel iz Bobovega, Jože Tratenšek s Pečice in Drago Dečman iz Nove vasi. Vsi so prvič kuhali pred kamero ali v javnosti in se zelo izkazali. Uživali smo z njimi pri delu in zaslužijo čisto desetko.”

Po njegovih besedah je bil prvi odziv okolja zelo pozitiven in najpogostejše vprašanje je bilo, kje se da določeno jed dobiti? “Torej je bil izdelek dovolj zanimiv. Morda se bo pa kdo lotil tudi pripravljanja jedi,” je iztočnico ponudil predsednik društva.

Tudi prihodnje leto si želijo posneti filme na temo kulinarike oz. starih receptov, zato že sedaj vabijo zainteresirane k sodelovanju.

Oglejte si videoizdelke s starimi šmarskimi recepti:

Preberite tudi:

Šentjurski kulinarični recepti zbrani v knjižici

Ustvarjalka strani Iz Jožičine kuhinje: “Kruh mesite s toplino svojih rok, pecivo pecite z občutkom, živite in delajte z ljubeznijo.”