Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjurski kulinarični recepti zbrani v knjižici


V okviru sklopa prireditev ob Tednu zdravega mesta so v Šentjurju v organizaciji Društva Skrinja pripravili predstavitev knjige o šentjurski kulinariki, v kateri se nahaja 19 receptov tradicionalne kuhinje na Šentjurskem.

Tanja Gobec in Katja Videc; foto: Kozjansko.info

Kot je v uvodu zapisala Tanja Gobec so se tudi na Šentjurskem razvili specifični kulinarični poudarki, ki jih velja izpostaviti in poudariti. Jedi na Slovenskem, na Kozjanskem pa še toliko bolj, so bile v osnovi preproste. Nastajale so iz sestavin, ki so bile na voljo. Nič se ni zavrglo in v tem se kaže izjemna domišljija gospodinj v preteklosti. Ker je bilo meso na mizi tako redko, se je z njim morda še najmanj eksperimentiralo.

Nekaj naslovov receptov: Juha z osukancem (obrošena juha), Skutini štruklji v juhi, Korejev’c, Kruhova potica, Ajdovi krapi, Ocvirkova ali ocvirkova pogača, …

Kot strokovna sodelavka je zapis o kulinariki v 19. in 20. stoletju prispevala etnologinja Katja Videc. Med drugim je zapisala, da se je dostopnost sestavin jedi od samooskrbe in možnosti bližnjih tržnic in sejmov spremenila s prihodom Južne železnice in ureditvijo prometnih poti.

Gobec nam je povedala, da je knjiga rezultat različnih raziskav in delavnic ter na nek način s tem zaokroža določeno fazo njenega udejstvovanja.

Upati je, da bo tovrstno delo lokalno okolje ustrezno prepoznalo in ga vključilo v različno ponudbo.