Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Sirotka: ena izmed najbolj koristnih, a napačno razumljenih sestavin

“Poglej ga, kakšen je, sigurno je proteine!” Stavek, ki smo ga ob pogledu na mimoidoče mladeniče športnih postav zagotovo že večkrat slišali od naših staršev. Ob branju teh vrstic se bo marsikdo nasmejal, saj vemo, da so bile v njihovih mislih prepovedane substance, ki so nekaj povsem drugega.  A zaradi nepoznavanja je bila obsodbe deležna prav sestavina, ki je ena izmed najbolj koristnih za naše telo. Je vsestranska in odličen vir aminokislin, ki sodelujejo pri odzivu imunskega sistema. Vsi, ki želijo izgubiti kakšen kilogram, bodo naslednjih informacij zelo veseli. V naslednjih vrsticah vam bomo namreč predstavili sirotko ter vse njene nepogrešljive in koristne lastnosti.

Izvor sirotke sega daleč nazaj v zgodovino, zares daleč!

Sirotka je stranski proizvod (tekočina), ki nastane pri predelavi mleka v sir, zato je prisotna, odkar je človek pred več kot 8000 leti prvič izdelal sir. Takrat seveda še niso poznali njenih zdravilnih učinkov, zato so jo prvotno uporabljali kot krmo za prašiče. Kakšna škoda!

A zahvaljujoč Hipokratu, ki je spoznal njene zdravilne učinke, že dolgo velja za zdravilni napitek, zato ni nič čudnega, da se v veliki meri uporablja v športni prehrani. Tudi rimski zdravnik Galen je v svoji praksi uporabljal ta “zdravilni tonik”, zapisi pa segajo tudi v Angleško pokrajino 17. stoletja, kjer so sirotko uporabljali kot moderni napitek, stregli pa so ga v t. i. sirotkinih čajnicah, skupaj z nekaterimi drugimi izdelki na osnovi sirotke (sirotkina juha, sirotkino maslo in kaša).

Sirotka je bogata z beljakovinami, ki se relativno hitro absorbirajo v organizem in jo danes lahko uživamo kot tekočino ali v prahu. Slednja v eni merici ponuja toliko, kot bi za ekvivalentno količino morali zaužiti v gromozanskem obroku, to pa za telo pomeni obremenitev. Da prostorske stiske v želodcu sploh ne omenjamo.

7 lastnosti, zaradi katerih jo boste v svojo prehrano želeli vključiti tudi vi

Po številnih študijah Examine, ene izmed največjih raziskovalnih organizacij na področju prehrane in dodatkov, ima sirotka na naše telo številne pozitivne učinke: 

  1. Učinkovito zdravilo za jetra

Zaradi cisteina, aminokisline, ki jo najdemo v beljakovinah sirotke, za izdelavo glutationa, najmočnejšega naravnega antioksidanta, sirotka pomaga pri bolezenskih stanjih jeter, kot so hepatitis, ciroza jeter, zamaščena jetra in zlatenica ali poškodovana jetra zaradi nezdrave prehrane in alkohola. Igra pomembno vlogo v antioksidantnem obrambnem sistemu telesa, ki deluje predvsem v jetrih, da zaščiti telo pred prostimi radikali, toksini in še kako škodljivo oksidacijo.

  1. Odlična za imunski sistem

Naše telo za normalno delovanje potrebuje 20 različnih aminokislin, 9 pa jih lahko najdemo le v prehrani. Dobra novica je, da sirotkine beljakovine vsebujejo vseh devet, ki zagotavljajo dragoceno podporo našemu imunskemu sistemu (esencialne aminokisline; aminokisline z razvejano verigo so potrebne za krepitev imunskih celic; žveplove aminokisline so potrebne za tvorbo glutationa, ki ščiti celice pred poškodbami in okužbami; imunoglobulini – t. i. protitelesa omogočajo imunskemu sistemu, da prepozna določene dele tujih mikrobov in pred njimi zaščiti telo; laktoferin, večnamenska beljakovina, ki veže železo, kar je eden od načinov za omejitev razvoja bakterij).

  1. Znižuje krvni tlak

Vsi vemo, da je vodilni dejavnik za bolezni srca in ožilja visok krvni tlak (hipertenzija). Številne študije (NCBI) so povezale uživanje izdelkov s sirotko z znižanim krvnim tlakom, pripisanim družini bioaktivnih peptidov v mlečnih izdelkih, t. i. “zaviralci angiotenzinske konvertaze” (zaviralci ACE). V sirotkinih beljakovinah se zaviralci ACE imenujejo laktokinini.

  1. Uravnava holesterol

Tudi visok holesterol, predvsem holesterol LDL, je dejavnik za tveganje bolezni srca in ožilja. V eni izmed študiji NCBI so pri osebah s prekomerno telesno težo ugotovili, da je 54 gramov sirotkinih beljakovin na dan v obdobju 12 tednov povzročilo precejšnje zmanjšanje skupnega in LDL, t. i. slabega holesterola (HealthLine 2017).

  1. Pomaga pri izgubi odvečne telesne teže

Sirotka vsebuje veliko beljakovin, ki dajejo občutek sitosti ob majhni količini kalorij. Pomemben del zdrave prehrane je ravno s tega razloga, ker je bogata z esencialnimi hranljivimi snovmi in ima nizko vsebnost maščobe, kar pomeni odlično rešitev za vse tiste, ki si želijo vitke postave. Študija iz leta 2011 (NCBI) je pokazala, da so posamezniki, ki so zaužili 25 % dnevnih kalorij iz beljakovin, zmanjšali željo po prigrizkih za 60 %, medtem ko druge vrste beljakovin (soja in kazein) nimajo enakega učinka na sitost. Zakaj? Ker prav beljakovine v sirotki zvišujejo raven hormona, ki zmanjšuje apetit in občutek lakote.

  1. Zmanjšuje stres in občutek utrujenosti

Alfa-laktalbumin (naravni protein sirotke) poveča raven triptofana v krvi, kar spodbuja sintezo in razpoložljivost serotonina v možganih, poznanega kot hormon sreče. Zato ima več učinkov, kot so povečanje sposobnosti obvladovanja stresa, nadzor apetita, vpliv na razpoloženje ter uravnavanje spanja in kognitivnih sposobnosti.

  1. Pomaga pri gradnji mišične mase

Na žalost mišična masa s starostjo upada, kar običajno vodi do povečanja maščobe in s tem povečanega tveganje za številne kronične bolezni. Na srečo to s kombinacijo vadbe in ustrezne prehrane močno upočasnimo. Ta preventivna strategija je sestavljena iz vadbe za moč ter jedilnika z visoko vsebnostjo beljakovin in beljakovinskih dodatkov. Še posebej je učinkovita sirotka v prahu, bogata s prej omenjeno aminokislino levcin. Študija iz letošnjega leta (NCBI) pravi, da je prav to razlog, zakaj so sirotkine beljakovine najbolj učinkovite pri preprečevanju izgube mišic, povezane s starostjo, pa tudi za večjo moč in lepši videz telesa.

Kaj izbrati, če prisegate na naravne sestavine

Golden Tree Nutrition Whey Protein 100% so sirotkine beljakovine, narejene zgolj iz mleka, pridobljenega od najbolj cenjene kontrolirane pašne reje krav, ki se hranojo s travo, zato so imenovane grass-fed. Prednosti takih beljakovin je tudi visoka vsebnost maščob omega-3 in antioksidantov, več vitamina A in D ter višja vsebnost maščobnih kislin CLA, ki topijo telesno maščobo. So učinkovita podpora imunskemu sistemu in pripomorejo k rasti kakovostne mišične mase.

Sirotkinim beljakovinam odličen okus dajejo le naravne arome čokolade, vanilije, manga ali kokosa s prahom mletih listov stevie, ki so še posebej okusni v napitkih ali slastnih kolačih. Primerne so tudi za LCHF način prehranjevanja, saj ena merica vsebuje le 2,5 grama ogljikovih hidratov. (Recept: LCHF Čokoladni – kokosov whey brownie).

Če ste morali po zaužitju proteinskih napitkov do zdaj odpenjati hlače, bo zagotovo dobra novica ta, da se vam to z Golden Tree Nutrition Whey Protein 100% to ne bo zgodilo. Razlog za napihnjenost tiči prav v nizki kakovosti sirotke, kar je značilno za precej izdelkov na trgu. Zaradi kakovosti mleka, iz katerega so sirotkine beljakovine izdelane, ne povzročajo težav s prebavo ali vetrovi.

In za konec še ideja za zdravo sladico, ki jo boste lahko pojedli brez slabe vesti:
LCHF Čokoladno – kokosov whey brownie

Sestavine:

200g temne čokolade (85 %)

100g masla (lahko ga zamenjate s kokosovo maščobo)

2 merici čokoladnega Golden Tree Nutrition Whey Protein 100%

30g Bio kakava v prahu

20g kokosove moke

½ čajne žličke pecilnega praška (ali sode bikarbone)

1 ½ jušne žlice mandljevega masla

6 jajc

Postopek:

Ločimo rumenjake in beljake. Rumenjake penasto umešamo, iz beljakov naredimo sneg.

Nad parno kopeljo stopimo maslo in čokolado (ko jo bomo vlivali k rumenjakom, ne sme biti vroča!). Ko je ohlajena, jo prilijemo k rumenjakom.

Suhe sestavine (whey, kakav, pecilni prašek in kokosovo moko) skupaj zmešamo v posodi in potem vse skupaj presejemo k mešanici jajc in čokolade. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes in dodamo mandljevo maslo. Če se nam masa zdi pregosta ali presuha, ji lahko dodamo jušno žlico mandljevega ali kokosovega mleka.

Ko dobimo gladko zmes, začnemo masi narahlo vmešavati beljake. Trikrat po 1/3. Gladko zmes vlijemo v namaščen pekač.

Temperatura in čas pečenja: 30 minut na 180 stopinj (odvisno od modelčka)


naročnik objave: Popolna Postava d.o.o.