Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Umetna inteligenca burila domišljijo mladim tabornikom na Prevorju


V drugi polovici julija sta se pod organizacijo lokalnega izobraževalnega podjetja SAMA Navitas na Prevorju odvijala dva jezikovna tabora za mlade.

Tabore, ki jih obiskujejo tudi mladi iz tujine, izvajajo že 16 let, letos pa so se tega poleg Slovencev udeležili otroci iz Francije in Avstrije. Mlajšim tabornikom je buril domišljijo razbojnik Guzaj. Starejšim pa je letos dala navdih za snemanje filma v angleščini astronomska delavnica pod vodstvom Dejana iz Astronomskega društva Kosci-Šentjur. Dogajanje na nebu in v vesolju je otrokom predstavil tako zanimivo, da je njihova domišljija zrežirala film o umetni inteligenci.

Film v angleščini in nemščini je nastal v tednu dni tekom tabora. Otroci so sami napisali scenarij pod mentorstvom učiteljev in materne govorke iz Anglije Catherine. Film so nato posneli, delno pomagali pri montaži in ga ob koncu tabora predstavili staršem. Ob pripravi filma se mladi učijo še tehnik fotografiranja, sestavijo svojo taborniško pesem v angleščini, obiskujejo sosednje kmetije in spoznavajo slovensko podeželsko življenje, spoznajo razbojnika Guzaja in cel kup prevorskih živali, se veliko ukvarjajo s športom, prespijo na seniku, opazujejo zvezdno nebo s teleskopom in se neizmerno zabavajo.

Učenje nemščine; vir foto: SAMA Navitas

Taborniki se skozi različne aktivnosti, pogovore, pripravo vlog, pisanje scenarija in razne igre skozi celoten tabor učijo angleščine, po želji pa tudi nemščine. Nekateri taborniki iz tujine se z veseljem učijo tudi slovenščino. Otroci skozi ta način učenja vzljubijo in izkusijo uporabnost znanja jezikov, saj se na taborih marsikdaj stkejo mednarodna prijateljstva, ki še dolgo trajajo.

Otroci se vsako leto radi vračajo na enotedenski tabor in Prevorje še drugim predstavljajo kot pravi “Kozjanski raj”. Tekom dogodka se s prepevanjem pesmi Prevorje, moj kraj spomnijo avtorice pesmi Majde Rezec, ki je pred leti z veseljem na taborih sama predstavila pesem, žal pa je zdaj ni več med nami. Tako Prevorje spoznavajo ljudje širše po Sloveniji in tudi preko njenih meja.

Da je tabor mnogim res zanimiv, priča tudi dejstvo, da se je Jamin Juričan iz Podčetrtka tega udeleževal kar 8 let, do letos, ko je zaključil osnovno šolo. Ob tej priložnosti so mu organizatorji čestitali za odlično znanje angleščine in mu zaželeli uspešno izobraževanje še naprej.

Jaminu je za 8 let udeležbe čestitala Aleksandra Borštnar Maček; vir foto: SAMA Navitas
Utrinki iz tabora; vir foto: SAMA Navitas