Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

4. Šmargo pohod po Šmarju pri Jelšah združil prijetno s koristnim (foto, video)


V Šmarju pri Jelšah so včeraj organizirali še četrti Šmargo pohod, tokrat po Šmarju z okolico. Zbrani so se odpravili na pot, ki je ponudila številne poučne in zabavne vsebine ob pokušini lokalnih dobrot. Pohodniki so spoznali znamenitosti Šmarja, razne športne površine in aktivnosti, ki jih kraj ponuja, ob tem pa so okušali domačo kulinariko, spoznavali lokalna društva ter njihovo delovanje.

Približno 30 udeležencev se je že v jutranjih urah zbralo pred Skazovo hišo, kjer so se pred potjo okrepčali z domačimi izdelki društva Ajda. Pot jih je najprej vodila v cerkev Marije Vnebovzete, kjer je nekdanji župan Šmarja Jožef Čakš postregel z nekaterimi zanimivimi podatki o sami cerkvi in njeni zgodovini. Pustolovščino so nadaljevali pri čebelnjakih Čebelarskega društva Šmarje pri Jelšah, kjer so lahko ob nagovoru predsednika društva Albina Babnika poskusili medico, medenjake in osem različnih vrst medu.

Pohodniki so nato korakali mimo Kneippovega parka do dvorca Jelšingrad. Tam so se lahko preizkusili v lokostrelstvu in footgolfu. Član društva Erlachstein club je predstavil traso in pravila te mnogim nepoznane igre, ki je poskrbela za precej radovednosti, lokostrelec iz društva Šentlok pa je pokazal kako pravilno z lokom meriti v tarčo. Sledila je nekoliko daljša pot do Zidanice Keglič, kjer so bili zbrani deležni okusnega kosila in ostalih dobrot. Po pojedini se je prilegla še degustacija vin in penine v Smoletovi kleti, zaključek pa se je odvil v Vrežetovi kleti. Tam je Jani Vreže, dolgoletni predsednik Društva vinogradnikov in kletarjev ”TRTA”, ki trenutno združuje skoraj 200 lokalnih vinarjev, pogostil vse zbrane. Večji del pohoda, ki je bil dolg več kot 12 km, je spremljala tudi konjenica Konjeniškega društva Šmarje pri Jelšah.

Direktor Zavoda za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah (TŠM Šmarje) Gregor Krajnc je o izvedbi dogodka strnil misli: ”Glede na izjemno vročino, ki smo je bili deležni, smo izredno veseli, da se nas je zbralo okoli 30. Mislim, da so tisti, ki so prišli, lahko zelo zadovoljni s tem sprehodom, ogledi, vsemi degustacijami, skratka z vsem kar smo pripravili. Glede na odzive, ki jih dobivamo, bomo tudi v naslednjem letu nadaljevali s tem, ker je vredno, tako zaradi gostov kot tudi zaradi nas, saj na ta način spoznavamo lastne domače kraje. Naslednje leto sledi južni del Šmarja, z novimi ponudniki.”

Skupino pohodnikov so sestavljali tako mladi kot tudi starejši, na pot pa se je podal tudi 80-letnik. Željo po raziskovanju Šmarja niso prikazali le Šmarčani, ampak tudi Celjani, Ljubljančani in Dolenjci.

Za vas smo pripravili bogato fotogalerijo in nekaj video izsekov.

Fotogalerija: David Valant