Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vrnitev obvezne izdaje računov začasno zaustavljena


Državni zbor je minuli teden sprejel novelo zakona o davčnem potrjevanju računov. S tem bi se po več kot letu dni vrnilo obvezno izročanje izdanega računa kupcem v papirni ali pa v elektronski obliki, v primeru kršitev pa bi bile predpisane tudi kazni v obliki denarne globe. Državni svet je nato na izredni seji izglasoval odložilni veto na novelo omenjenega zakona, poteza pa je sedaj znova na Državnem zboru.

Takšen sistem in zakon so bili v naši državi sprva uvedeni že leta 2016, a se je v lanskem letu pod vodstvom vlade Janeza Janše zadeva ukinila. Sedaj se torej ponovno odpira možnost, da bi se vrnilo v veljavo, da mora ponudnik oziroma prodajalec račun obvezno izročiti kupcu, ta pa ga mora pri sebi obdržati vse do odhoda iz prostora, kjer je nakup opravil.

V primeru, da kupec tega ne stori, ga lahko doleti denarna kazen v višini 40 evrov. Za podjetnike, ki računa ne bi izdali, so globe precej višje, in sicer se nahajajo med 1.500 pa vse do 75.000 evrov.

Državni svet je z 20 glasovi za in 8 proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona o davčnem potrjevanju računov, saj se jim zdi nesprejemljivo prelaganje odgovornosti izdaje računa na kupca. DZ bo moral tako glasovati še enkrat, novelo pa bo morala podpreti več kot polovica vseh poslancev, torej vsaj 46.

Za takšen predlog so se sicer odločili v želji po zmanjšanju sive ekonomije, saj naj bi v nekaterih panogah v lanskem letu število davčno potrjenih računov znatno upadlo, v primerjavi z letom 2019 tudi za petino.

Simon Valant