Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

10 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2022


Pri predstavitvah štirih deseteric najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja je na vrsti še lestvica desetih najpomembnejših ljudi, ki bodisi živijo, bodisi izvirajo iz osmih občin našega območja.

Med deseterico ni segel nobeden novinec ali povratnik med 50 najvplivnejših. Sta se pa med 10 glede na lansko lestvico (ponovno) prebili trije vplivneži. Pa še dve pomembni novosti sta glede na leta poprej. Vse od 2009, ko smo pripravili prvo lestvico najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja, med prvo trojico ni bilo nobene ženske. Ta mejnik je uspelo preseči podjetni Slatinčanki, nad katero je, zrelim letom navkljub, če modro nebo. Ter še dva podjetnika-inovatorja s področja gozdarskih strojev.

Druga pomembna novost vse od začetka našega projekta pa je odsotnost najvplivnejšega Kozjanskega in Obsotelja v zadnjem desetletju, Zdravka Počivalška, iz prve deseterice. Do zdaj Olimčan ni bil nikoli slabši kot 4. Poznavajoč njegovo naravo njegove vrnitve med prestižno deseterico ni za odpisati.

Kakorkoli, spodaj so predstavitve najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2022. Grafični prikaz nad fotografijo – puščica navzgor ali navzdol ter številka ponazarjajo uvrstitev posameznika glede na lansko lestvico najvplivnejših.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (za leto 2022)
1. +0

Franc Pišek

 

Uspešni podjetnik, doma v Jazbini pri Šmarju je že drugo leto najvplivnejši človek Kozjanskega in Obsotelja po izboru uredništva Kozjansko.info.

Širjenju njegovega podjetja Vitli Krpan d.o.o. ni videti konca, saj je bila na občini to leto sprejeta sprememba občinskega prostorskega načrta, ki bo podjetju omogočila širjenje industrijskega obrata na trenutni lokaciji.

Rast podjetja pa je bila opažena tudi izven domačih krajev, saj je podjetje v letu 2022 dobilo prestižno nagrado Zlata gazela, ki jo podeljuje ljubljanski Dnevnik. Naziv podeljujejo podjetjem, ki dosežejo najhitrejšo rast v določenem letu.

Zraslo pa ni le podjetje, po lestvici najbogatejših Slovencev se je namreč konkretno povzpel tudi Franc Pišek sam. Po oceni revije Finance Manager je svoje premoženje povečal z 42,2 na 61,9 milijonov evrov, kar je na lestvici pomenilo ogromen skok za 20 mest, na 35. mesto med najbogatejšimi Slovenci.

V letu 2021 so v primerjavi s prejšnjim letom prihodke iz 34,3 mio € povečali za več kot 10 mio €, prav tako pa so iz 6,1 mio € na 7,3 mio € povečali dobiček. Podjetje je s takšno rastjo nedvomno na pravi poti do zastavljenih ciljev v prihodnosti, ki so po Piškovih besedah postati vodilni proizvajalec gozdarskih strojev na območju EU ter bivše Jugoslavije.

2. images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1+ 1

Iztok Špan

 

 

 

Planinski podjetnik Iztok Špan po padcu bivšega ministra Počivalška zdaj zaseda drugo mesto na lestvici najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja. A za visoko mesto je zaslužen predvsem sam, saj je bil tako sam kot njegovi podjetji v preteklem letu nedvoumno uspešen.

Po enoletnem premoru se je ponovno znašel na lestvici stotih najbogatejših Slovencev, kjer sedaj s svojim ocenjenim premoženjem 35,4 milijonov evrov zaseda 91. mesto. Za podjetje Tajfun LIV d.o.o. je bilo leto 2021 po njihovih besedah najuspešnejše doslej. Prihodke so iz skoraj 9,5 mio € v letu 2020 povečali na kar dobrih 12.6 mio €, izboljšali pa so prav tako poslovni izid. Če so imeli v letu 2020 skoraj 400 tisoč € izgube, so imeli naslednje leto 270 tisoč € dobička.

Še bolje kaže krovnemu podjetju, Tajfun Planina d.o.o., kjer je bilo v letu 2021 zaposlenih 272 ljudi, kar je 28 več kot prejšnje leto. Prihodke so iz 30 mio € povečali na 36,8 mio €, dobiček pa iz 1,8 mio € v letu 2020 na 2,2 mio € v naslednjem letu. Lanska predstavitev (3. mesto)

3. images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1+ 6

Danica Zorin Mijošek

Po malce slabšem letu 2020 (kar je treba razumeti relativno, saj je bilo poslovanje še vedno pozitivno in z lepim dobičkom) je bilo leto 2021 za Kozmetiko Afrodita znova v znamenju povečanja prihodkov, ki so jih tokrat ustvarili 18 milijonov evrov, pri tem pa zaposlovali 152 ljudi. Dobiček je v 2021 celo presegel 2 milijona evrov.

Od jeseni je Kozmetiki Afrodita posvečena ena od šestih stalnih razstav v Aninem dvoru. Danica Zorin Mijošek je bila za svoj doprinos v lokalni skupnosti ob zadnjem občinskem prazniku razglašena za častno občanko Rogaške Slatine.

O njej je moč brati v različnih revijah, ki jo pogosto poprosijo za pogovor. Za revijo Ona Plus je poleti povedala: »Svet zelišč me še vedno navdušuje, in v glavi se mi nenehno porajajo nove kozmetične kreacije. Kozmetika je moja velika ljubezen, strast, ki traja že od otroštva. Moje delo je način življenja in ne obveznost. Narava se me je s svojimi skrivnostnimi močmi dotaknila zgodaj; in ko sem jo vzljubila, me je zaznamovala za vselej.« 

Slatinčanka je bila lani v Podčetrtku na mednarodni konferenci Pro PR tudi prejemnica nagrade Vision Manager. S 3. mestom je najvišje uvrščena ženska v zgodovini naše lestvice najvplivnejših KiO. Lanska predstavitev (9. mesto)

4. images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1+ 2

Ivan Cajzek

ivan-cajzek

 

Ivan Cajzek je v preteklem letu še pridobil na prepoznavnosti, saj mu je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije podelila naziv Podjetnik leta 2022. Obsežne predstavitve je bil Slatinčan deležen tudi v oddaji Vizionar na TV Slovenija.  GIC gradnje so v letu 2021 s 97 zaposlenimi ustvarile 42,3 milijonov evrov prihodkov, kar je drugi najboljši rezultat doslej. Izkazali so slabe 1,4 milijone evrov dobička. V IPI inženiringu, ki ga prav tako obvladuje Cajzek, je 18 zaposlenih ustvarilo 6,6 mio evrov prihodkov.

V Selnici ob Dravi je v teku gradnja 10-oddelčnega vrtca, ki bo prvi skoraj nič-energijski leseni vrtec oz. javni objekt v Sloveniji. Zgrajen bo povsem iz slovenskega lesa.

Podjetje veliko vlaga v razvoj, saj nameravajo do marca 2024 v projekt digitalne preobrazbe vložiti več kot pet milijonov evrov. V lanskem letu so v domači Rogaški Slatini zaključili z gradnjo projekta Rezidenca Rogaška.  Lanska predstavitev (6. mesto)

5.  

-1

Aleš in Boštjan Jager

Brata Jager sta od prevzema podjetja Jagros od očeta stalnica naše lestvice. Doslej so na njej nastopali vsi trije bratje, a se je najmlajši v lanskem letu umaknil iz lastniške strukture podjetja. Brata Jager sta na letošnji lestvici sicer zdrsnila za eno mesto, kar pa je bolj posledica prav tako izjemno uspešnih lokalnih podjetnikov, kot morebitnega slabšega poslovanja.

Slednje je bilo namreč tudi lani še vedno v znamenju rasti in širitve njihove trgovske mreže. Podjetje Jagros, ki ostaja največji gospodarski subjekt na Kozjanskem, je namreč lani zabeležil 15 % rast celotnih prihodkov in 22 % rast čistega dobička. Podjetje je ob tem novo tudi trgovino v Hočah ter napovedalo, da bo tam gradilo tudi logistični in upravni center. Odprli so tudi trgovino v Lendavi, s čimer so še okrepili mrežo svojih poslovalnic v vzhodnem delu Slovenije.

Da brata Jager vsaj enako dobro kot njun oče in ustanovitelj Franc Jager obvladata trgovske posle, je pokazala tudi analiza časnika Finance. V njej se je namreč ta kozjanski trgovec izkazal kot najbolj dobičkonosen med vsemi slovenskimi veletrgovci, kar je naposled znova potrdila tudi lestvica 100 najbogatejših Slovencev. Na njej se je družina Jager zavihtela na visoko 18. mesto.

Boštjan in Aleš Jager, ki imata v lasti vsak po 20 % delež, sta tudi največja individualna lastnika podjetja. 4 % ima v lasti še vedno tudi mama Marija, 56 % delež pa ostaja v lasti podjetja Jagros. Lani se je kot rečeno s prodajo svojega 10 % deleža podjetju Jagros, iz lastniške strukture umaknil najmlajši brat Miha Jager. Ustanovitelj Franc Jager v lastništvu podjetja ni več prisoten. Lanska predstavitev (4. mesto)

6 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 +2

Aleš Rojs

 

 

Član znane šmarske odvetniško-notarske družine se ukvarja s tiste vrste vplivnimi posli, kjer je osebni vpliv toliko večji, kolikor se akterja v javnosti ne vidi in ne sliši. V politiki takim pravijo “strici iz ozadja”.

Tu in tam ob kakšnem megalomanskem poslu, ki je zahteval močne, predvsem pa dobro plačane odvetniške storitve, pa vendarle naplavi tudi njegovo ime – ne vedno v najbolj pozitivnem smislu.

Kakorkoli, odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji je po prihodkih in dobičku daleč najuspešnejša odvetniška pisarna v Sloveniji. Dobrih devet milijonov evrov prihodkov in štiri milijone čistega dobička je toliko prihodkov kot druga in tretja najbogatejša odvetniška firma skupaj. Samo od Holdinga Slovenske elektrarne so denimo od leta 2015 dobili 5 milijonov evrov, a pripomogli k temu, da je HSE od ameriške družbe General Electric, ki je pravna naslednica francoskega Alstona, ki je gradil TEŠ6, v izvensodni poravnavi izsilila 261 milijonov evrov kot nadomestila za škodo, povzročeno TEŠ-u.

Lanska predstavitev (8. mesto)

7. +0

Peter Misja

 

Misja na lokalnih volitvah v prejšnjem letu ni imel protikandidata, kar je svojevrsten izkaz uspešnosti njegovega dela, v katerega občani ne dvomijo. A visoko mesto na lestvici najvplivnejših je hkrati posledica drugih aktivnosti izjemno agilnega Imenčana.  Je eden izmed petih podpredsednikov Turistične zveze Slovenije, do začetka lanskega leta je predsedoval tudi Skupnosti občin Slovenije. Zraven šentjurskega ter drugih županov se je lani pri Ministru za finance udeležil tudi pogajanj za dvig povprečnin, pri čemer so bili uspešni. Iz prvotnega izhodišča 639,99 € na prebivalca občine ob začetku pogajanja so to uspeli dvigniti na 700 € na prebivalca občine v letih 2023 in 2024.

Medtem ko njegova aktivnost odmeva po celotni državi, pa te ne manjka niti v domači občini. Na območju le-te se namreč izvaja, ali pa je načrtovanih mnogo investicij. Eden izmed najodmevnejših projektov je brez dvoma grad Podčetrtek, ki je sedaj že konkretno v fazi obnove, vredna omembe pa je tudi nova čistilna naprava. Še eden izmed večjih projektov je Center za promocijo podjetništva, razširjen pa bo tudi dom za ostarele.

Za vse investicije je v letošnjem občinskem proračunu namenjenih kar 5,5 mio €, kar je več kot lani. Lanska predstavitev (7. mesto)

8. images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1+4

Roman Moškotevc

 

Roman Moškotevc je v prejšnjem letu zaokrožil obeležitev 30-letnice njegovega podjetja Ahac, ki je bilo sicer ustanovljeno leta 1991. Danes so prisotni na 5000 prodajnih mestih v trgovinah in gostinskih lokalih v Sloveniji in tujini, nanje pa dostavljajo več kot 4500 različnih živilskih in tehničnih izdelkov, ki jih zastopajo, distribuirajo ali proizvajajo. Po padcu prometa za 10 milijonov evrov v letu 2020 so leto kasneje s 102 zaposlenima ustvarili 46 mio prihodkov in izkazali 1,33 milijona evrov dobička. Svojo mrežo so razširili z novim skladiščno-distribucijskim središčem v Izoli.

V podjetju VOC Ekologija je Moškotevc direktor, a brez formalnega lastniškega deleža, saj je po 25 odstotkov v lasti Neže in Žana Moškotevca, druga polovica pa Janeza Škobrneta. 36 zaposlenih je let a 2021 ustvarilo 16 mio evrov prihodkov, kar je dobra dva mio več od prejšnjega leta. VOC Ekologija je 100 % lastnik VOC Celje s 391 zaposlenimi in 51 mio evrov prihodkov.

Moškotevc je tudi lastnik in direktor Radia Štajerski val, ki je s pol ducata zaposlenih leta 2021 ustvarilo 426 tisočakov prihodkov, kar je manj kot v dveh predhodnih letih. RŠV je lani prejel novinarsko nagrado za oddajo Vpogled. Revija Manager je družino Moškotevc, saj imajo pomembne lastniške ali upravljalske vloge še soproga Andreja ter sin Žan in hči Neža, na lestvici 100 najbogatejših za leto 2022 z dobrimi 37 mio evri premoženja uvrstila na 83. mesto, kar je glede na leto prej 11 mest višje. Lanska uvrstitev (12. mesto)

9. images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 + 7

mag. Branko Kidrič

Župan Občine Rogaška Slatina je po ponovni, že osmi izvolitvi kar konkretno napredoval po naši lestvici najvplivnejših. Kljub dvema protikandidatoma ter rekordno dolgim stažem je na volitvah ponovno prepričal Slatinčane ter s 64,16 % podpore zmagal že v prvem krogu.

Rejting med najvplivnejšimi Kozjanskega in Obsotelja mu dviguje tudi, da že od leta 2017 vodi Razvojni svet Savinjske regije, katerega člani so mnogi župani drugih občin ter predstavniki gospodarstva, nevladnih organizacij in območno razvojnih partnerstev. Pred dnevi je bil izvoljen za nov mandat.

Ob tem pa Kidrič ne pozablja na razvoj svoje občine, saj se po celotnem območju le-te izvajajo mnoge investicije. Najodmevnejše so brez dvoma nadhod Sonce, stolp Kristal ter parkirišče P+R. Nadhod in parkirišče sta že predana svojemu namenu, stolp pa je še v fazi izgradnje, odprt pa naj bi bil nekje v letošnjem letu.

Marsikdo, ki se je v zadnjih časih peljal skozi Rogaško Slatino, je naletel na dela na cesti, po občini se namreč obnavljajo ceste ter gradijo kolesarske steze. Lanska uvrstitev (16. mesto)

10. images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1+ 3

Jelka Godec

 

Potem ko je SDS  konec lanskega aprila izgubila na volitvah in  s tem oblast, bi marsikdo sklepal, da je svoj vpliv v državi izgubila tudi gajstna Šentjurčanka. Še posebej pa po tem, ko je nekoliko nepričakovano kandidirala za županjo domače občine Šentjur in gladko izgubila proti Marku Diaciju.

A boljšim poznavalcem politične scene je jasno, da se je njen vpliv, zgornjim dejstvom navkljub, okrepil.

Če je prej bila “zgolj” državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade (kar je sicer tudi vplivna funkcija) je zdaj  tudi vodja poslanske skupine SDS-a v državnem zboru – in to je druga največja poslanska skupina s 27 poslanci, več jih ima zgolj Gibanje Svoboda. In lokalne volitve – najbrž bi si želela nekaj več kot 29.39 % glasov, a ne preveč več – kandidirala je pač po sili razmer, ker za kandidaturo v njenem okraju v SDS niso imeli ustreznega resnega kandidata – tudi njen pristop h kandidaturi je to nakazoval, tako velik poraz pa je izkaz te neiskrenosti.

Kakorkoli, SDS, katere podpredsednica je, je stranka z največ članstva v Sloveniji, ima med vsemi strankami največ mestnih ter občinskih svetnikov, pa tudi lepo število županov. Lanska uvrstitev (13. mesto)

Poglejte še osnovno lestvico 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2022