Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vplivneži Kozjanskega in Obsotelja 2021: od 11. do 20. mesta


Po tednu premora se ponovno vračamo k predstavitvam naši najvplivnejših rojakov Kozjanskega in Obsotelja.

Tokrat je na vrsti druga deseterica, v kateri ni novincev, temveč jo sestavljajo uveljavljena, preverjena imena, ki so, razen treh posameznikov, stalnica naše lestvice že več let. Kar štirje med njimi so kdaj bili že tudi v prvi deseterici najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja.

Spremembe uvrstitev na lestvici so razvidne iz grafičnega prikaza – puščici in številk ob njej. Puščica navzgor pomeni, da se je oseba po lestvici povzpela, številka zraven pa razlika v številu mest glede na uvrstitev v letu 2020. Puščica navzdol pomeni nižjo uvrstitev, krogec pa ohranitev pozicije.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2021)
11.  +0

Vinko But

 

 

 

 

Od leta 2019 je Vinko But direktor največje mlekarne v lasti zadrug, Mlekarne Celeia, ki pa vse od njegovega prihoda posluje stabilno in pozitivno. Do leta 2025 bodo po njegovih besedah investirali 12 milijonov evrov (v prenovo sirarne so že vložili dobra dva milijona, še štiri do pet milijonov pa bodo vložili v treh do petih letih). S to investicijo bodo zamenjali zastarelo opremo, z novo opremo bodo lahko delali nove izdelke, vlagajo v avtomatizacijo, digitalizacijo in robotizacijo. Kot pomembne poudarjajo tudi okoljske naložbe, in sicer v čiščenje odpadnih voda in večjo energetsko učinkovitost mlekarne.

V letu 2020 so bili čisti prihodki od prodaje nekaj čez 58 milijonov evrov in slab milijon čistega dobička, podobne rezultate pričakuje tudi za leto 2021.

Omeniti velja tudi dejstvo, da so mleka in jogurti Zelene Doline na 35. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov v okviru 59. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra v Gornji Radgoni osvojili kar šest zlatih medalj. Lanska predstavitev (11. mesto)

12.  

– 9

Roman Moškotevc

 

Moškotevc je eden redkih lokalnih podjetnikov, ki je vidno zdrsnil na lestvici vplivnih Kozjanskega in Obsotelja glede na prejšnje leto.

Kljub temu, da preko lastništva in vodenja podjetij Ahac d.o.o., VOC Ekologija d.o.o. in Radio Štajerski val d.o.o. še vedno vzdržuje vpliv v lokalnem okolju in širše, gre razloge za letošnji padec po lestvici vplivnih KiO iskati predvsem v slabšem poslovnem letu praktično vseh njegovih podjetij, pa tudi neuspelem nakupu kamnoloma Pirešica, ki se omenja kot glavni vir materiala za gradnjo tretje razvojne osi.

Negovo osnovno podjetje, Ahac d.o.o., ki se primarno ukvarja z distribucijo pijač, zaposluje 102 človeka, v 2020 so ustvarili dobrih 41 mio € celotnih prihodkov, kar je skoraj 10 mio € manj kot leto prej. Čisti dobiček se kljub temu lani ni veliko zmanjšal, ustvarili so ga okoli 1,1 mio €, kar je le nekaj desettisočakov manj kot leto prej.

Podjetje VOC Ekologija, katerega direktor je in je v 50-odstotni lasti Žana in Neže Moškotevc, pa je ustvarilo slabih 14 mio € celotnih prihodkov, kar je skoraj 8 mio € manj kot leto prej, ter skoraj 5 mio € manj čistega dobička oz. le slabih 900 tisoč €. VOC Ekologija zaposluje 36 ljudi.

Radio Štajerski val je ustvaril 465 tisoč € celotnih prihodkov (leto prej 508 tisoč €) ter 29 tisoč evrov čistega dobička (leto prej 6,6, tisoč €). Radio zaposluje 8 ljudi.

Družina Moškotevc je po debitantskem letu 2020, tudi v letu 2021 pristala na lestvici najbogatejših Slovencev. Letos je sicer zaradi slabšega poslovanja beležila padec za 34. mest in je pristala na repu stoterice – na 94. mestu. Lanska predstavitev (3. mesto)

13. – 6

Jelka Godec

Občanka Šentjurja ostaja podpredsednica največje slovenske stranke in državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade, a ni toliko v ospredju kot prejšnja leta, kar ko je nekoliko spustilo po naši lestvici najvplivnejših.

Vseeno ostaja močan adut stranke SDS na prihajajočih volitvah, vse drugo kot kandidatura v domačem okraju bi bilo presenečenje.

Godčeva je aktivna na družabnih omrežjih, predvsem na Twitterju. Tam je letos med drugim objavila tudi družinsko fotografijo zlate poroke svojih staršev. Njen oče, Jože Korže, ni neznan obraz, saj gre za nekdanjega politika, podžupana Šentjurja in celo člana državnega sveta med letoma 2007 in 2012.

Da se volitve bližajo, je razvidno tudi iz njenih javnih nastopov. V enem izmed intervjujev je posebej izpostavila dosežke zdajšnje vlade v njenem lokalnem okolju.Po dobrem desetletju je tako tudi po njenih naporih vendarle stekel projekt ureditve lokalne ceste Dole-Ponikva-Loče, torej ceste, ki s svetom veže tudi njo samo, saj z družino živi na Ponikvi. Lanska predstavitev (7. mesto)

14. +1

Tomi Rumpf

 

Potem ko je naredil uslugo svojemu kolegu, Zdravku Počivalšku, in “počistil” ter “pospravil” po Zavodu za blagovne rezerve, se je poslovil z mesta vršilca dolžnosti direktorja ter sprejel drugo visoko funkcijo v podjetju, kjer ima preko lastništva vpliv država.

Gre za eno največjih mesno-predelovalnih podjetij v Sloveniji, Farme Ihan – Meso Kamnik, ki je trenutno v 100 % lasti Družbe za upravljanje terjatev bank, med ljudmi bolj znane kot “slabe banke”. 

Skupina se ukvarja z vzrejo prašičev in govedi ter je največji proizvajalec mleka v Sloveniji. V sklopu skupine delujeta tudi klavnici v Šentjurju in Kamniku, lastijo pa si tudi znano znamko Mesar Anton. Skupina zaposluje okoli 400 ljudi ter ustvarja okoli 50 mio evrov prometa. “Tu sem našel nove izzive, ki sem jih z veseljem tudi sprejel,” je za Kozjansko.info novembra povedal Rumpf.

Njegova prihodnja usoda na lestvici najvplivnejših se bo v veliki meri odločala na uspešnosti na novem delovnem mestu. K visoki uvrstitvi pa seveda prispeva njegova nadaljnja lastniška prisotnost v Veterinarski postaji Tačka Šmarje ter preko nje obvladovanje Veterinarske bolnice Šentjur ter Veterinarske postaje Celje. Lanska predstavitev (15. mesto)

15. +6

ddr. Igor Grdina

 

Profesor ddr. Igor Grdina se iz lanskega 21. mesta letos vrača med prvo dvajseterico. Zgodovinar je v zadnjem letu sodeloval na mnogih predavanjih in tudi prireditvah, posebej v  njegovem domačem Šentjurju, kjer so obeležili leto Josipa Ipavca. Zaradi epidemije se je veliko predavanj in prireditev, kot že leta 2020, premaknilo na internet, so se pa lani zaradi precepljenosti te začele odvijati tudi v živo.

Šentjurčan je lani izdal tudi knjigi. Prva od teh je V blodnjakih večne vojne za trajni mir, ki govori o protestantskemu češkemu uporu proti katoliškim Habsburžanom, ki je povzročil tridesetletno vojno. Druga, z naslovom Slovenski Mozart, pa govori o Josipu Ipavcu. Izšla je ob 100. letnici njegove smrti.

Ddr. Igor Grdina se ukvarja predvsem z zgodovino starejše in novejše slovenske književnosti, s kulturno in politično zgodovino. Kot znanstveni svetnik je zaposlen na ZRC SAZU. Lanska predstavitev (21. mesto)

16. -4

mag. Branko Kidrič

Urednistvo_vplivni_branko_kidric2

Septembra 2021 ponovno izvoljen predsednik Razvojnega sveta Savinjske regije in dolgoletni župan Občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič je na slovesnosti ob prazniku občine izpostavil številne pridobitve v njegovi občini. Med drugim tudi dejstvo, da so kljub težkim časom za ZD Šmarje pri Jelšah v postaji Rogaška Slatina uspeli zagotoviti dve novi pediatrični ambulanti in pediatrinjo v prostorih nad novo lekarno.

Pred kratkim so v uporabo predali 10 stanovanj v Spodnji Kostrivnici, lotili pa so se tudi največjega projekta v tem mandatu, izgradnje oskrbovanih stanovanj. Do letošnje jeseni bodo tako zgradili 24 tovrstnih stanovanj, projekt je vreden 2,6 milijona evrov.

Zagotovo pa ne moremo mimo dejstva, da je Občina Ministrstvu RS za gospodarski razvoj in tehnologijo vrnila približno 431 tisoč evrov, ki jih je prejela za sofinanciranje gradnje Poslovnega centra Vrelec. Ministrstvo je vračilo denarja zahtevalo glede na ugotovitve Urada RS za nadzor proračuna (UNP), ki je ob pregledu projekta ugotovil več nepravilnosti.

Z ugotovitvami omenjenega urada se sicer niso strinjali, zahtevke ministrstva po vračilu denarja so kar nekaj časa zavračali. Za vračilo denarja so se odločili zgolj zaradi dejstva, da zaradi nerešenega postopka na razpisih gospodarskega ministrstva ne morejo kandidirati za podporo drugim projektom.

Občinski svetniki iz opozicije so bili kritični predvsem do tega, da se je z zavračanjem plačila vračila nabralo 74 tisočakov zamudnih obresti. Občina je denar za vračilo prerazporedila iz proračunske postavke, namenjene za Razgledni stolp Kristal.

Oktobra lani so prejeli Zlato priznanje za najlepši zdraviliški kraj v letu 2021. Lanska predstavitev (12. mesto)

17. +2

Robert Polnar

 

 

Šentjurski poslanec in predsednik parlamentarnega odbora za finance se ima za enega bolj inteligentnih, razgledanih in načitanih poslancev, je samozadovoljno razkril v oddaji Ura moči z Bojanom Požarjem. Zlobni jeziki bi dejali, da biti najbolj pameten v parlamentu ni ravno največji dosežek. A Polnar nedvomno je poslanec, ki pade v oči, njegove odločitve pa imajo v “visečem parlamentu” kaj velik pomen.

Zato ne čudi, da je njegov bodoči soobčan minister Dikaučič hitro poravnal dolg do občine Šentjur za komunalni prispevek pri gradnji nove hiše, saj bi ga sicer Polnar ob interpelaciji hitro lahko odnesel z ministrskega mesta.

Kot vemo, so Polnarja iz lokalnega DeSUS-a nagnali, kar pa mu nove kandidature v domačem okraju ne preprečuje. Tokrat na listi Jelinčičeve SNS. Lanska predstavitev (19. mesto)

18. – 4

Matija Čakš

 

 

Po tem, ko je lansko leto zaradi epidemije v Šmarju župan te občine pridobil na prepoznavnosti ter prišel visoko na lestvici najvplivnejših, je ta letos zaradi bolj umirjene situacije zdrsnil nekaj mest nižje.

Kljub temu pa šmarski župan še vedno ostaja zelo aktiven. Če ste se v zadnjem letu vozili skozi Šmarje pri Jelšah, ste najverjetneje opazili vsaj eno gradbišče, saj se v kraju posspešeno gradi in obnavlja. Brez dvoma je trenutno največji projekt izgradnja oskrbovanih stanovanj v samem centru kraja, katera bodo pripomogla celotni skupnosti občanov. Ob tem se po celotni občini obnavljajo ceste, telovadnice ter druge stavbe kot je stara šola v centru Šmarja.

Še eden izmed večjih projektov je soseska Dobrava, ki bo nova stanovanjska soseska v Šmarju. Cesta skozi bodočo sosesko je že končana, sedaj pa je na vrsti gradnja stanovanjskih hiš.

Občina tudi zaključuje postopke za nabavo gradu Jelšingrad, ki ga misli, s pomočjo evropskih sredstev sanirati ter s tem preprečiti propad, nato pa poiskati investitorja za obnovo v javno-zasebnem partnerstvu.

Kot je že mnogokrat dokazal, še posebej med prvim valom epidemije, je Čakš zmožen voditi občino tudi v težkih situacijah in se mu zato letošnjih županskih volitev ni treba pretirano bati. Lanska predstavitev (14. mesto)

19. – 3

 

prof. dr. Jože Krašovec

Prejemnik častnega naziva zaslužni profesor Univerze v Ljubljani 2020, doktor bibličnih znanosti, dr. filozofije, dr. teologije, dr. zgodovine religij – religijske antropologije, redni profesor za biblični študij Stare zaveze Teološke fakultete Univerze v Ljubljani, akad. prof. dr. Jože Krašovec se je uvrstil na 19. mesto naše lestvice.

Krašovec se v javnem življenju dosti ne pojavlja. Se pa je oglasil ob izjavi kolegov sočlanov komisije za človekove pravice SAZU, ki so v odprtem pismu desnosredinsko vlado obtožili vodenja države in obvladovanje civilne družbe na način, ki prehaja v totalitarno obliko oblasti.

Krašovec je dejal, da gre za zlorabo omenjene komisije, in da sam tovrstnemu ravnanju kolegov v imenu komisije nasprotuje.

Bil pa je med podpisniki odmevne izjave SAZU o slovenski spravi, in se v zvezi z njo udeležil sprejema pri predsedniku republike. Lanska predstavitev (16. mesto)

20. – 3

Franc Jager

 

Ob formalni upokojitvi in predaji podjetja Jagros svojim sinovom se je Franc Jager podal v gradbeništvo in nepremičnine. Je lastnik in direktor vse uspešnejšega podjetja Gradnje Jager.

Če je bil leta 2019, ko je podjetje še zaganjal, ob 1,8 milijonov evrov prometa zabeležil 18 tisočakov izgube, je že naslednje leto ob približno enakem prometu zabeležil minimalni dobiček v višini dobrih 5 tisočakov.

Leta 2020 se je mnogo pisalo o njegovih investicijah v hotele na hrvaški obali ter o načrtih tudi za kakšen hotel na slovenskem morju, zadnje leto pa so informacije o tem potihnile. Jasno je le, da mu hotelskega resorta Salinera v Strunjanu, za katerega se je potegoval, ni uspelo kupiti. Julija letos je namreč lastnik postala  družba Trigal, ki je v večinski lasti nemške družbe za upravljanje naložb KGAL, manjšinski delničar je državna Zavarovalnica Triglavda.

Se je pa družina Jager tudi letos uvrstila na seznam sto najpremožnejših Slovencev, kjer zaseda tri mesta višje kot preteklo leto in sicer 14. A v to je šteto predvsem premoženje podjetja Jagros, iz katerega se je Franc povsem umaknil. Lanska predstavitev (17. mesto)

Poglejte še osnovno lestvico 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2021

Sodelujte v anketi o kvaliteti življenja v vaši občini.
Kako ste zadovoljni s kvaliteto življenja v vaši občini? Kaj vam je všeč in na katerih področjih pričakujete več? Si na lokalnih volitvah želite kontinuiteto ali spremembo? Sodelujte v anonimni anketi o vašem (ne)zadovoljstvu z bivanjem v vašem domačem okolišu.
Create your own user feedback survey