Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Najbolj dobičkonosen slovenski trgovec je Jager


Med sedmimi največjimi slovenskimi trgovci, ki so jih analizirale spletne Finance, se je za najbolj dobičkonosnega izkazal slatinski trgovec Jagros.

V podjetju pravijo, da dobička niso povišali na račun zvišanja drobnoprodajnih cen temveč se ključ za to skriva v stroškovni učinkovitosti. Jagros namreč spada med cenejše trgovce, po čemer gre sklepati, da so njegove marže nižje kot pri konkurenci.

Kot ugotavljajo v analizi, ki so jo opravili na Financah, najdražji trgovci v Sloveniji niso tudi najbolj dobičkonosni. Razlog za to se skriva v vseh stroških, ki jih imajo trgovci. Na dobičkonosnost namreč ne vpliva le nabavna cena izdelkov, temveč tudi višina plač zaposlenih, naložbe, stroškov financiranja naložb in izdelkov, itd.. Ta formula pa se očitno najbolj izide Jagrosu, ki je daleč najbolj dobičkonosen slovenski trgovec. Jagros je tako od leta 2018 do konca prejšnjega leta prihodke od prodaje povečal za 45 odstotkov, k čemur je pripomoglo tudi nekaj novih trgovin, EBIT marža pa se mu je povišala za 2,6 odstotne točke, na 9,4 odstotka.

Dobičkonosnost zaradi stroškovne učinkovitosti poslovanja

Za Finance je Boštjan Jager, eden izmed treh bratov, ki so od očeta in ustanovitelja podjetja Franca Jagra pred leti prevzeli podjetje, povedal, da dobičkonosnosti niso dosegli z višanjem drobnoprodajnih cen. »Gre za stroškovno učinkovitost poslovanja. Se bo pa zaradi velikanskih zvišanj stroškov na eni strani in na drugi strani velikega pritiska na drobnoprodajne cene to obdobje končalo,« je povedal in dodal, da stroškovno učinkovitejše poslovanje pomeni tudi to, da zaprejo kakšno manjšo trgovino. Poleg tega Jagros že od nekdaj za nova vlaganja uporablja pretežno lastna sredstva.

Analiza Financ tudi sicer kaže, da so precej bolj od dražjih trgovcev dobičkonosni tisti, ki na policah ponujajo cenejše izdelke. Pri tem glavno razliko, kot še ugotavljajo v analizi, naredijo različni poslovni modeli, začenši z gradnjo objektov, opremo trgovin, osvetlitvijo, ki vpliva na porabo elektrike, pa do nabave izdelkov.