10 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2021

14. 2. 2022 0:25

Pri predstavitvah štirih deseteric najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja je pred nami zgolj še lestvica desetih najpomembnejših ljudi, ki bodisi živijo, bodisi izvirajo iz osmih občin našega območja.

Vsi so stari znanci naših lestvic, med njimi ni nobenega novinca. Je pa letos, po treh letih, nov obraz povsem na vrhu naše lestvice – šmarski obrtnik Franc Pišek je sicer med 50 najvplivnejših KiO že od vsega začetka v letu 2009, a njegova pot na vrh je enaka njegovemu poslovnemu uspehu: postopna, prigarana, prislužena.

Polovica mest med prvimi desetimi pripada podjetnikom (med njimi eni podjetnici – edini ženski v deseterici). Imamo še po enega odvetnika, župana, glasbenika ter dva politika, katerih opcija je trenutno na oblasti.

Grafični prikaz nad fotografijo – puščica navzgor ali navzdol ter številka ponazarjajo uvrstitev posameznika glede na lansko lestvico najvplivnejših.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (za leto 2021)
1. images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1+3

Franc Pišek

 

Franc Pišek, lokalni obrtnik svetovnega slovesa z Jazbine pri Šmarju je na svoji karierni poti spisal zgodbo o uspehu, vredno filmske uprizoritve na tematiko velike zgodbe malega človeka, predanega svojemu trudu, delu, znanju, viziji.

Nagrade za Piška in njegovo podjetje Vitli Krpan se kar vrstijo. Savinjsko-zasavska gazela 2021, srebrna slovenska gazela, naziv častnega občana Občine Šmarje pri Jelšah, 54. na lestvici najbogatejših Slovencev s premoženjem, ocenjenim na 42 milijonov evrov … sliši se kot pravljica.

A za to pravljico so leta in leta garaškega dela na poti do največjega proizvajalca gozdarskih vitlov na svetu. Pravzaprav jih bo letos že 45, odkar je Pišek resneje začel v svoji delavnici. Danes Krpan zaposluje več kot 200 ljudi, leta 2020 so prihodke povečali z 29,3 milijonov na 33,7 milijonov evrov, še večjo spremembo pa je moč opaziti pri dobičku, ki se je iz 2,5 milijona € povečal na kar dobrih 6 milijonov evrov. Lanska predstavitev (4. mesto)

2. – 1

Zdravko Počivalšek

 

Čeprav po kraljevanju na naši lestvici najvplivnejših v zadnjih nekaj letih Zdravko Počivalšek letos zaseda 2. mesto, slednje še ne pomeni, da se je njegov vpliv v Sloveniji kaj zmanjšal.

Še vedno je podpredsednik vlade, minister za gospodarstvo in eden najbolj zaslužnih ljudi, da bo Slovenija po letu 2008 24. aprila predstavnike ljudstva ponovno volila redno in ne predčasno.

Kozjanski bik, kot ga kdaj neformalno nazivajo, je minuli leti prestal številne preizkušnje, interpelacijo, poskuse rušenja za vsako ceno, celo policijsko hišno preiskavo. A se ne da in vztraja, da njegove politične poti še ni konec. Nekdanjo Stranko Mira Cerarja je preimenoval v Konkretno, se še s štirimi strankami povezal v Povežimo Slovenijo in si tako odprl vse možnosti za ponovno uvrstitev v državni zbor.

Še vedno vztraja tudi pri ideji slovenskega turističnega holdinga, kateremu želi dodati še hotele Sava, ki jih zdaj prodaja luksemburški sklad York. Čeprav dražje kot prej, je Počivalšek še vedno naklonjen uveljavitvi predkupne pravice. Ideja je, da se turistični holding konsolidira in potem kot celota proda strateškemu kupcu. Ali bo imel možnost svoj načrt izpeljati do konca, je mnogo odvisno od aprilskih volitev.   Lanska predstavitev (1. mesto)

3. – 1

Iztok Špan

 

Iztok Špan, nagrajenec Gospodarske zbornice Slovenije v letu 2017 ter lastnik in direktor podjetij Tajfun Planina in Tajfun LIV Postojna, je letos zaradi Piškovega naskoka na 1. mesto lestvice padel za eno mesto ter končal na 3. mestu. Povsem pa se je poslovil z lestvice 100 najbogatejših Slovencev, ki jo pripravlja revija Manger.

Medtem ko je podjetje Tajfun Planina v letu 2020 poslovanje kljub epidemiji izboljšalo, tega ni mogoče trditi za Tajfun LIV. V prvem podjetju so sicer prihodke povečali iz skoraj 28 na 30 milijonov €, dobiček pa iz okoli 1,4 na 1,8 milijonov €. V podjetju se je povečalo tudi število zaposlenih, ki jih je bilo ob koncu leta 244.

V Tajfun LIV pa so kljub povečanju zaposlenih prihodki padli iz 10,3 na 9,5 milijonov €, 200 tisoč evrov dobička v letu 2019 pa se je leta 2020 spremenilo v 400 tisoč evrov izgube. Lanska predstavitev (2. mesto)

4. images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1+9

Aleš, Boštjan in Miha Jager

Bratje, lastniki podjetja Jagros d.o.o. (Boštjan in Aleš imata po 20 %, Miha pa 10 %, 4 % ima mama Marija, ostalo ima firma v lasti sama sebe) so na naši lestvici od lani, ko so se kot sveži prevzemniki na njej pojavili prvič, poskočili za 9 mest.

To lahko pripišemo odličnemu poslovanju podjetja v zaradi epidemije zelo zahtevnem letu 2020. V podjetju so prihodke namreč iz 145 milijonov € zvišali na 167 milijonov €, prav tako pa se je iz 8,8 na 12 milijonov € povečal dobiček.

Letos načrtujejo 11 % rast, na 188 mio evrov prihodkov, a z malo nižjim dobičkom. Trenutno kot največji zaposlovalci kateregakoli podjetja s sedežem na Kozjansko-Obsoteljskem zaposlujejo okoli 830 ljudi, seveda po vsej Sloveniji, oziroma pretežno na Štajerskem.  Gre za najmočnejše podjetje na našem območju. Uspeh podjetja je družino Jager na lestvici 100. najbogatejših Slovencev letos dvignil iz 17. na 14. mesto, njihovo premoženje pa je ocenjeno na 118 mio €.

Kljub izjemni rasti podjetja se število investicij ne zmanjšuje. Lansko poletje so v Mozirju odprli svojo 42. trgovino, v prihodnjih letih pa nameravajo investirati v premestitev trgovine v Podčetrtku ter gradnjo novega nakupovalnega centra v Kamniku. Za enega izmed večjih projektov pa so izbrali Hoče, kjer bo naprej postavljen živilski supermarket, tekstilna trgovina, tehnična trgovina ter gostinski lokal s hrano, v drugi fazi pa bo postavljeno tudi logistično skladišče. V novem centru bo delo dobilo okoli 150 delavcev. Lanska predstavitev (13. mesto)

5. +0

Dr. Vinko Gorenak

Vse življenje je deloval v ospredju, ljudem na očeh: bodisi kot usmerjevalec prometa na celjskem Šlandrovem trgu v zgornjih miličniških letih, bodisi kot profesor na Fakulteti za varnostne vede, poslanec in minister za notranje zadeve. Zdaj, po upokojitvi, pa je vpliven operativec v drugi bojni vrsti, lahko bi celo dejali nekakšen Janšev stric iz ozadja.

Kot državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak namreč opravlja, glede na okoliščine, izjemno pomembno nalogo – skrbi za koordinacijo med vlado in državnim zborom. Na prvi pogled se ne sliši ravno pomembno, a je v okoliščinah “visečega parlamenta”, kjer je vsak poslanski glas pomemben za sprejem kakšnega zakona, njegov trud nepogrešljiv, če vlada želi kaj spraviti skozi parlament. In kot vemo, ji je uspelo z marsikaterim zakonom. S kakšnim tudi ne, a zdrsov in neuspehov Vinka Gorenaka je v tem zahtevnem mandatu malo. Lanska predstavitev (5. mesto)

6 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 +3

Ivan Cajzek

ivan-cajzek

Direktor družinskega podjetja GIC Gradnje Ivan Cajzek zaseda 6. mesto letošnje lestvice. S podjetjem gradi po vsej državi, manjka mu segment nizkih gradenj, kar želi v prihodnje okrepiti, da bo lahko zagotavljal celovite gradbene storitve.

Med največjimi deli v zadnjih letih je gradnja novega potniškega terminala na Letališču Jožeta Pučnika na Brniku, ki ga je podjetje končalo v dogovorjenem roku in je prve potnike sprejel 1. julija 2021. Slednje bo po Cajzekovih besedah služilo za odlične reference nadaljnjim poslom.

V letu 2020 so realizirali 52,5 mio EUR skupnih prihodkov in 1.35 mio. EUR čistega poslovnega izida, pri čemer je donos na kapital znašal 10,4 %.

V družbi GIC GRADNJE d.o.o. so na dan 31. 12. 2020 zaposlovali 94 delavcev, pri čemer največji delež zaposlenih ostaja s IV. in V. stopnjo izobrazbe, kar znaša 46,8 %. Lanska predstavitev (9. mesto)

7. images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 +1

Peter Misja

 

Najvplivnejši župan na naši lestvici (do tega statusa mu pomaga tudi vodenje Skupnosti občin Slovenije) se tudi v preteklem letu lahko pohvali z mnogo projekti v občini Podčetrtek. Eden izmed odmevnejših je zagotovo sanacija gradu Podčetrtek, ki se je začela v lanskem letu, dela na projektu, vrednemu več kot pol milijona €, pa so v polnem teku tudi letos.

Kot nekatere druge občine Kozjanskega in Obsotelja, bo, po dogovoru in financiranju z Ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve, Podčetrtek pridobil nove kapacitete za domovanje in oskrbo starejših. Izgradnja novega prizidka doma starejših, v katerem naj bi v prihodnjih letih stanovalo 26 stanovalcev ter 15 stanovalcev v dnevnem varstvu, je ocenjena na okoli 3 milijone evrov.

Gradbena dela pa potekajo tudi na novi čistilni napravi, ki bo zmožna oskrbovati 5.000 populacijskih enot ter bo s tem razbremenila staro, ki je bila zaradi večjega števila turistov še posebej obremenjena v poletnih mesecih. Poskrbljeno je tudi za boljšo šolsko vzgojo otrok v Pristavi pri Mestinju, saj bo kmalu tamkajšnji vrtec bogatejši za nov prizidek.

Pred časom je odmevala odločitev pristojnih, da ojezeritev Vonarskega jezera, za katero se Misja bori že več let, zaradi prevelike vsebnosti težkih kovin ne bo mogoča. Župan pa kljub temu ostaja optimist in se ne predaja kar na prvo žogo. Da je mož beseda, je Misja pokazal tudi s tem, ko je lani zaplaval v Sotli, kar je ob koncu leta 2020 obljubil na našem intervjuju. Lanska predstavitev (8. mesto)

8. -2

Aleš Rojs

 

 

Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji, katerega direktor in 13,5 % lastnik je Šmarčan, je vse od ustanovitve ena največjih in vodilnih odvetniških družb v Sloveniji na področju gospodarskega prava. Zaposlenih imajo več kot 40 strokovnjakov, ki zastopajo tako podjetja v realnem sektorju kot tista v državni lasti.

Do zdaj so v poslih s (para)državnimi subjekti zaslužili več kot 14,5 milijona evrov. Njihov najmanj vreden posel z državo je bil izplačan v višini malce nad 245 tisoč evrov, medtem ko so največ zaslužili z donosnimi posli s Holdingom Slovenske elektrarne. Za svoje opravljene odvetniške storitve so prejeli več kot 7 milijonov evrov.

V letu 2020 so Rojs in partnerji naredili kakšen milijon manj prometa, a prikazali približno enako dobička kot leto poprej – tega je bilo za 2,9 milijon evrov. Ob takšnih številkah je težko verjeti, da bi jih kdorkoli izrinil z mesta najbolj dobičkonosne odvetniške pisarne pri nas. Lanska predstavitev (6. mesto)

9.  +0

Danica Zorin Mijošek

 

Leto 2020 je bilo za Kozmetiko Afrodita d.o.o., katerega lastnica je Danica Zorin Mijošek, poslovno manj uspešno glede prihodkov od prodaje. Konec leta 2019 je bil cilj povečati prodajo za 10%, kar pa je kmalu po razglasitvi epidemije koronavirusa marca 2020 postalo jasno, da tega cilja ne bo mogoče doseči.

Kljub epidemiji je družba poslovala skozi vse leto. “Beseda krize ne priznavam,” je Mijoškova povedala v enem od intervjujev. In res,  večina zaposlenih, ki delo opravljala na sedežu družbe, je svoje delo nemoteno opravljalo. Zaprtje masažnih in kozmetičnih salonov so kompenzirali s spodbujanjem spletne prodaje ter prodiranjem na hrvaški in srbski trg, kar jim zelo dobro uspeva.

V letu 2020 so pridelali 1,4 mio evrov čistega dobička, prihodki od prodaje dobrih 15,5 mio evrov, kar je nekoliko manj kot leto prej. Slednje seveda pripisujejo posledicam, ki jih je prinesel koronavirus.

Od kod njena ljubezen do tega, kar počne, je Mijoškova zaupala v enem od intervjujev: “Odraščala sem z babico, ki je iz zelišč pripravljala različne zdravilne pripravke, zato sem zelišča vzljubila tudi sama. Svet zelišč me je fasciniral in v glavi so se mi porajale vedno nove recepture za kozmetične izdelke. Tudi danes, po 50. letih delovanja, ostajam zvesta naravi.” Lanska predstavitev (9. mesto)

10. images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1+12

dr. Tonček Kregar

 

 

Za najslavnejšim kozjanskim rokerjem in direktorjem Muzeja novejše zgodovine Celje, dr. Tončkom Kregarjem je zelo aktivno leto, kar ga je izstrelilo med 10 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja. Potrditev novega mandata na čelu Muzeja novejše zgodovine tudi pod desnosredinsko vlado, do katere zna biti kritičen, je nedvomno priznanje njegovemu uspešnemu vodenju muzeja.

A zgolj muzej za skok med elitneže ne bi bil dovolj – leto 2021 so Mi2-jevci zaznamovali z novim albumom, Črno na belem, ki je izšel kot vinil, CD in v elektronski obliki.

Septembra 2021 je bil Kregar slavnostni govornik oziroma glasnik letošnjega nacionalnega mirovnega sporočila na Pohodu za mir 2021, ki je potekal v organizaciji Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveze društev vojnih invalidov Slovenije, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever in Zveze društev in klubov MORiS.

Trenutno je njegov fokus na prenovi Fotohiše Pelikan, projektu, ki bo širši javnosti predstavljen predvidoma jeseni 2022, ko bodo odprli galerijo v kletnih prostorih hiše.  Lanska predstavitev (21. mesto)

Poglejte še osnovno lestvico 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2021

Sodelujte v anketi o kvaliteti življenja v vaši občini.
Kako ste zadovoljni s kvaliteto življenja v vaši občini? Kaj vam je všeč in na katerih področjih pričakujete več? Si na lokalnih volitvah želite kontinuiteto ali spremembo? Sodelujte v anonimni anketi o vašem (ne)zadovoljstvu z bivanjem v vašem domačem okolišu.
Create your own user feedback survey

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X