Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

50 najvplivnejših KiO v letu 2017: od 41. do 50. mesta


vplivni-2017-41-50Na Kozjansko.info začenjamo s podrobnejšimi predstavitvami aktivnosti najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2017.

Danes predstavljamo uspešne, ugledne in vplivne rojake, uvrščene od 41. do 50. mesta.

Med spodnjo deseterico so trije novinci in dva povratnika. Grafični puščični prikaz ponazarja uvrstitev uvrstitev posameznika glede na lansko lestvico najvplivnejših v letu 2016.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2017)
41 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1novinec

Franjo Debelak

franjo-debelak-mali2

Za 53-letnega nekdanjega tehničnega vodjo v krškem podjetju Athos elektrosistemi se končuje prvi mandat na čelu najmanjše kozjansko-obsoteljske občine.

V času njegovega mandata se je občina, ki je nastala leta 1999 z odcepitvijo od Občine Podčetrtek, še bolj navezala na Posavsko območje in to kljub temu, da je geografsko in zgodovinsko del Savinjske statistične regije. Z bližnjimi posavskimi občinami so celo povezani  skupni medobčinski inšpektorat, Franjo Debelak pa je predsednika razvojnega sveta Posavskega območja.

Jeseni je občina Bistrica ob Sotli dobila pomemben boj proti državi. Ta je na sodišču zahtevala vračilo 350 tisočakov evropskega denarja za obnovo več cestnih odsekov na Svetem Križu v letu 2013, češ, da skupna vrednost projekta v resnici ni bila 600 tisoč evrov, obenem pa naj bi bil zgrajen odsek krajši od navedenega v razpisu. A sodni izvedenec geodetske stroke je trditev države demantiral.

Tudi ta zmaga je Debelakovo pozicijo pred novembrskimi volitvami nedvomno utrdila in vse druga kot njegova ponovna izvolitev bi bila presenečenje.

42  images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1povratnik

Damjan Novaković

damjan-novakovic-mali

Pomlad 2017 je slatinskemu košarkarskemu delavcu prinesla drugi naslov državnega podpravka, Olimpija je bila premočna, odločali pa sta dve izjemno tesni tekmi, ki so jih Slatinčani na koncu izgubili.

Rogaška Slatina pa se je kljub porazu v finalu  dokončno umesila kot eno glavni košarkarskih središč v državi, ki je septembra istega leta slavila naslov evropskih prvakov. Po drugi strani pa klubu in Novakoviću nekateri očitajo, da v vseh teh letih odkar so v vrhu niso sproducirali omembe vrednega domačega igralca.

Jeseni so se Slatinčani podali v novoustanovljeno drugo jadransko ligo, kjer so do konca preteklega leta bili na položaju blizu samaega vrha. Predlanska predstavitev (29.)

43 – 2

Andrej Bele

andrej-bele

 

Rogačan Andrej Bele, ki živi in dela v Beogradu, je na naši lestvici že drugo leto zapored. Direktor strateškega programa kava v Atlantic Grupi d.d. iz Zagreba tudi v letošnjem letu beleži odlične rezultate, ki so plod uspešnega dela tega segmenta v proizvodnji družbe.

Bele velja za aktivnega vsestranskega inovatorja na področju kave, kar ga je privedlo na vodilno mesto v samem vrhu družbe.

S tem, da bo Rogatec dolgoročno zamenjal za Beograd, pravi, da ni načrtoval. V pogovoru za wannabemagazine.com je dejal, da je najprej načrtoval priti za pol leta, sedaj pa je v srbski prestolnici že šest let. “Morda se sliši neverjetno, ali najboljše se počutim ravno tukaj,” je polaskal srbskemu novinarju. “Beograd je treba doživeti,” priporoča vsem ostalim. Lanska predstavitev (41.)

44 -13

Stanislav Šket

sket2

Za šmarskim županom je težko tretje leto županovanja. Tako težko, da je dokončno odpisal prav vse možnosti, da bi ponovno kandidiral za to funkcijo.

2017 mu bo ostalo v grenkem spominu po tem, da je izgubil večino v občinskem svetu in si jo mora za zdaj pridobivati za vsak projekt posebej. To ni vedno najlažje, saj ga na občinskih svetih na to redno opominjajo, denimo z nenavadno nesklepčnostjo na septembrski seji občinskega sveta, ko je svojo udeležbo tik pred zdajci odpovedalo 10 od 19 svetnikov.

Prah, ki se je dvignil okoli spora z zdaj že bivšim podžupanom Davidom Stupico glede vloge Zlatke Pilko v občinski upravi,  je v očeh nekaterih načel tudi njegov do sedaj brezmadežni javni ugled, pridobljen  z zelo uspešnim dolgoletnim vodenjem domače osnovne šole.

Kljub vsemu je Šket v minulem letu realiziral kar nekaj projektov, med drugim dokončno ureditev ceste Belo-Pristava, obnovo ceste proti Zibiki, posodobil javno razsvetljavo, skrbi za trajnostni razvoj pa je poskrbljeno z novima drevoredoma in polnilnicama za električne avtomobile. V zadnje leto mandata Šket vstopa pokončno in z željo, da izpelje kar največ od preostalih obljubljenih projektov.  Lanska predstavitev (31.)

45 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1povratnik

Ivan Firer – Fiki

ivan-firer-mali

Rogatčan je zaključil azijsko avanturo in se v začetku leta 2017 preselil v Domžale. S selitvijo je prišla tudi lovorika. Domžalčani so osvojili slovenski pokal, v finalu premagali Olimpijo. Poleti so bili blizu uvrstitvi v evropsko ligo.

Ekipa trenerja Simona Rožmana je tudi s pomočjo dveh Firerjevih zadetkov prišla vse do četrtega kroga kvalifikacij, kjer je bil uspešnejši sloviti Marseille. Če odštejemo uspehe Maribora, je to najdaljši evropski niz kateregakoli slovenskega kluba.

Firer je z dobrimi predstavami nase opozoril snubce iz tujine. V zaključku poletnega prestopnega roka se je, kljub za nogometaša ne več ravno rosnim 32 letom, preselil v Francijo k slovitemu Auxerru.

Nekdanji francoski prvak je sicer daleč od stare slave, trenutno je tik nad mesti, ki vodijo v tretjo ligo, Firer pa je v novem klubu odigral 12 tekem, na strelski prvenec med galskimi petelini še čaka. Uvrstitev v letu 2014 (37.)

46 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 novinec

Boštjan Jagodič

Urednistvo_vplivni_silhueta_moski

 

 Slatinčan je eden izmed novega vala mladih podjetnikov, ki se uspešno znajdejo v novem globalnem podjetniškem okolju. S svojim montažnim podjetjem Mont-Plan Rogaška d.o.o. je 38-letnik v zadnjih štirih letih zrasel do 7 milijonov evrov prometa in 900 tisoč čistega dobička (v letu 2016), kar ustvarja s 113 zaposlenimi.

A v poslu ni sam; pametno se je lastniško povezal s partnerjema iz Belgije, s katerima si deli enakovreden del podjetja – vsak od njih ima v lasti tretjino. To mu je odprlo vrata do velikih projektov v Antwerpnu in drugje po Evropi, s čemer priteka tudi lep denar. S prikupno ženo romunskega rodu in dvema fantoma v življenju verjetno ne pogrešajo kaj veliko.

47  images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1+3

Aleksander Jurkovič

images_slike3_ured6_vplivni_aleksander_jurkovic

 

Ljudski ustvarjalec Nani Poljanec je že tretjič član elitne petdeseterice Kozjanskega in Obsotelja, letos že drugič zapored.

Jurkovič velja za multitalenta, v čem vse se je že preizkusil, lahko preberete v obrazložitvi z lanske lestvice.

Še vedno ostaja kronist in raziskovalec slatinske zgodovine ter veliki lokalpatriot. V letu 2017 je zbirko Ljudskega muzeja v Rogaški Slatini razširil s stotimi novimi predmeti. Septembra je na Matejevem sejmu v Laškem, kjer so obudili spomin na leto 1927, ko je tedanji trg dobil mestne pravice, nastopil v vlogi kralja Aleksandra I. Karadjordevića.

Vnet zbiratelj dediščine Karardjordjevičev z vsemi temi in še številnimi drugimi dejanji nadaljuje in nadgrajuje svoje poslanstvo kot vsestranski ustvarjalec. Lanska uvrstitev (50.)

48 -14

Anita Koleša

 Državnozborska poslanka iz kvote SMC je še v letu 2016 napredovala v namestnico vodje poslanske skupine, vendar je v javnosti zato kaj več ni bilo zaznati.

Na sejah je sicer ena bolj prisotnih poslank, vendar je glede na število govorov in vloženih poslanskih pobud ena najmanj aktivnih.V zadnjem letu je postavila samo tri poslanska vprašanja, oziroma pobude. Nazadnje je sredi septembra ministra za zunanje zadeve spraševala glede njegove pomoči pri vzpostavljanju kulturnih predstavništev drugih držav v Sloveniji in vzpodbujanju slovenskih kulturnih predstavništev v tujini.

V volilnem letu naj bi objavljala t.i. modri blog na lokalnem portalu Sentjur.net. Lanska uvrstitev (34.)

49   -1

Jožef Čakš

jozef-caks

 

Tudi v letu 2017 nekdanji dolgoletni župan občine Šmarje pri Jelšah, direktor Knjižnice Šmarje Jožef Čakš, na področju knjižnične ter kulturne dejavnosti beleži odlične rezultate, ki odmevajo širom Slovenije.

Z odličnim gledališkim programom poleg bralne kulture in dobre organiziranosti knjižnične dejavnosti skrbi za kvalitetne in največkrat razprodane predstave ter njihove ponovitve.

20. novembra je v Knjižnici Šmarje potekal osrednji nacionalni dogodek ob dnevu slovenskih splošnih knjižnic. Lanska uvrstitev (48.)

50 novinec

Aleš Novak

ales-novak-mali

Diplomirani kemik, podjetnik, šofer. Alešu Novaku talentov ne manjka. A eden še posebej izstopa. Že kot otrok je pri tabornikih ugotovil, da mu gre pripovedovanje šal dobro od ust, zdaj se je hobi razvil v službo.

No, 36-letnik ne pripoveduje več tujih vicev, ampak občinstvu postreže z izvirnimi šalami, pogosto v domačem, šmarskem narečju. Postal je pomemben del slovenske stand up scene, s skupino komikov razvil oddajo Skečoholiki.

Je tudi del z Viktorjem za posebne dosežke nagrajene televizijske oddaje Štartaj Slovenija, ki spodbuja mlade podjetnike.

Ne le na televiziji, ujamete ga lahko tudi na odrih kot komika ali povezovalca številnih prireditev, tudi na Kozjansko-obsoteljskem. Iz prestolnice v domačo Malo Pristavo pri Šmarju se namreč rad vrača tudi na mamimo “pohaje”, kot pove v eni svojih pristnih podeželskih šal.