Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

50 najvplivnejših KiO desetletja: od 31. do 40. mesta


vplivni-kio-desetletja-31-40Predstavitve najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v minulem desetletju tradicionalne lestvice, ki jo pripravljamo na Kozjansko.info, nadaljujemo z uvrščenimi med 31. in 40. mestom. 

Gre za raznovrstno druščino podjetnikov, umetnikov, kulturnikov, politikov in športnih delavcev.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV
31 Srečko Kunst

images_slike3_ured8_vplivni_srecko_kunst_mali

 Človek, ki ve, kaj je dobro. Dobesedno. Srečko Kunst v Bistrici ob Sotli nadaljuje z družinsko tradicijo, ki sta jo pred 52 leti začela njegova starša. Gostilna Šempeter ni le biser lokalne turistične ponudbe, ampak privablja tudi številne goste iz drugih koncev Slovenije in tujine.

Da Kunstovi znajo vihteti kuhalnico, potrjujejo tudi strokovne nagrade in zmage v izborih najboljših. Šempeter se med drugim lahko pohvali z Zlato ponvijo, nagrado za najboljšo gostilno Štajerske.

Ne le v Bistrici ob Sotli, tudi v Leskovcu pri Krškem razveseljujejo gurmane v svojem hotelu. Srečko Kunst je aktiven tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Sloveniji, predvsem v sekciji gostincev in v lokalnem odboru. gostinstvo in podjetništvo nista njegovi edini strasti.

Prireditve, predstave, koncerti  …  Kulturno življenje na jugo-vzhodu Kozjanskega si je težko zamisliti brez Kunsta in njegove družine.

32
Urška Arlič Gololičič

images_slike3_ured7_vplivni_foto_urskaa

 (Še vedno) mlada šentjurska sopranistka se je zadnja leta ustalila kot solistka v SNG Opera-Balet Ljubljana. Takole so pred leti opisali njeno priključitev največji slovenski operni hiši:

“Na odru ljubljanske Opere je po 46 letih znova zaživela Gluckova opera Orfej in Evridika, kjer je v  vlogi Amorja bo nastopila mlada sopranistka Urška Arlič Gololičič, ena zadnjih pridobitev ljubljanske operne hiše, ki bi zaradi svojih vokalno-tehničnih in igralskih sposobnosti lahko stala na katerem koli evropskem odru. Še več, po ogledu torkove generalke s premiersko zasedbo lahko mirno zatrdimo, da smo Slovenci z njo dobili svojo Ano Netrebko.”

Od takrat se njeni nastopi na najbolj znanih opernih odrih tudi izven naših meja kar vrstijo.V sezoni 2017/18 je tako v vlogi Ciolette iz La traviata debitirala v nizozemski operi Reisopera, na silvestrski večer pa je nastopila ob Andrzeju Dobberju in ob spremljavi simfoničnega orkestra poljskega nacionalnega radia v Katovicah.

38-letna Urška z veseljem, ne tako poredko, pride kaj zapeti tudi v rodni Šentjur.

33 Dejan Mihevc

images_slike3_ured10_sentjur_dejan mihevc - kopija

 

Nekdanji atlet, državni prvak na 1.000 metrov med mlajšimi mladinci, se je na Fakulteti za šport zapisal košarki in pri 40 letih, ki jih je dopolnil prvi dan letošnjega leta, ima kaj za pokazati.

Po več letih treniranja mlajših kategorij v domačem Šentjurju, kjer je bil tudi pomočnik glavnega trenerja pri članih, se je preselil na Košarkarsko zvezo Slovenije, kjer je razvijal inovativne programe in vodil kadetsko reprezentanco. V začetku desetletja je sprejel izziv v Angliji, kjer je osvojil dve lovoriki in naziv trenerja leta.

Leta 2015 je s šentjurskim Tajfunom senzacionalno osvojil naslov slovenskih prvakov in v začetku naslednje sezone še superpokal, kar mu je prineslo tudi prvo mesto lestvici najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja.S Šentjurjem je sodeloval v jadranski ligi, kjer je vodil tudi Krko.

Sedaj je drugo sezono zapored trener v poljskem Torunju, kjer je lani osvojil naslov pokalnega prvaka in naziv trenerja leta, ki ga je prejel tudi v Sloveniji. Tudi letos mu na Poljskem kaže odlično.

34 Marjan Vengust

Urednistvo_vplivni_marjan_vengust_mali

Dolgoletni direktor, predsednik uprave gradbenega podjetja Ceste mostovi Celje je šolski prag prestopil v Šentjurju, rojen pa je bil januarja 1956.

Visoko uvrščeni gost naših lestvic je bil do leta 2012, ko se je zgodil krah gigantov slovenske gradbene branže, proti vodilnim v podjetju pa je bilo vloženih kar nekaj kazenskih ovadb. Na našo lestvico je leta 2009 sicer vstopil na visokem 8. mestu.

Kar 18 let je vodil tudi celjskega nogometnega prvoligaša in bil na čelu celjske mestne četrti Hudinja.

Še dlje v preteklost sega predsedovanje Zvezi društev inženirjev in tehnikov Slovenije in bil eden članov upravnega odbora pri Gospodarski zbornici Slovenije. V njegovi vitrini je tudi srebrni celjski grb iz leta 2005.

Dve leti prej je bil na Hudinji odprt nov celjski nogometni stadion, kjer je sodeloval v več vlogah.

35 Aleksander Svetelšek

aleksander svetelsek

 

Prvo uvrščeni povsem prve lestvice najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2009 je očiten primerek reka, da je vrh najlažje osvojite, mnogo težje pa se na njem zadržati .

Po vodenju šmarskega Hmezada in nato trgovskega koncertna TUŠ je vrhunec svoje kariere dosegel s predsedovanjem upravi državnega naftnega mogotca Petrol. Ko je že vse kazalo, da bo ostal med elito slovenskih liberalnih krogov, in ko so ga na zabavah videvali v družbi Mira Senice in takratne minsitrice Katarine Kresal, je njegova kariera nenadoma zgrmela v brezno.

V nikoli povsem pojasnjenih okoliščinah ga je z vrha Petrola odneslo, kar je sedanji urednik Dela in takratni novinar Financ Uroš Urbas komentiral kot “veliko razočaranje za najsvetlejše upanje med menedžerskimi kadri, ki jih je imenovala levica”.

Njegova karierna se od takrat v resnici nikoli ni več obrnila navzgor in sčasoma je izginil tudi z naših lestvic najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja. Vmes je opravljal še nekaj svetovalnih nalog v Žitu, kamor naj bi mu pomagal sokrajan Tomi Rumpf in v podjetju Jagros še enega njegovega sokrajana. Danes tudi Jagru več ne svetuje, ostaja pa, kot edini zaposleni, na čelu podjetja Sa & SA, pisanega na njegova otroka.

36 Damjan Novaković

damjan-novakovic-mali

V Mostarju leta 1966 rojeni absolvent gradbeništva je v športne vode zajadral z namiznim tenisom in kot pionir igral celo v republiškem finalu.

V Rogaški Slatini, kjer prebiva zadnja tri desetletja, je doživel prvi vrhunec slatinske košarke, in tudi njen takratni propad. Sledila je selitev v Šentjur, kjer je pustil močan pečat tako kot trener, kot tudi igralec, skupno pa je tam deloval kar 13 let. Sedaj že šesto sezono vodi Rogaško, ki jo je dvakrat popeljal v finale državnega prvenstva, kjer je enkrat izgubil prav proti Šentjurju.

Drugo leto zapored z ekipo sodeluje v drugi jadranski ligi. Preizkusil se je tudi kot selektor reprezentance do 20 let.

Na lestvico najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja se zadnje desetletje razmeroma redno uvršča, večinoma med 40. in 50. mestom. Najvišje, na 29. mesto, se je povzpel leta 2015, po tesno izgubljenem finalu proti KK Tajfun Šentjur.

37 Dušan Andrej Kocman

Urednistvo_vplivni_dusan_a_kocman_mali

 

 Na županski stol Občine Kozje se je trgovski poslovodja kot neodvisni kandidat zavihtel leta 2002, ko je v 2. krogu premagal dotedanjega župana Jožefa Planinca. Štiri leta kasneje je s konkurentom Mirkom Kunstom opravil že v prvem krogu, ko je dobil kar 90 % glasov. Leta 2010 je imel dva protikandidata in dobila 87,5 % glasov.

66-letnik iz Lesičnega je župansko pot končal leta 2014, ko se ni več potegoval za to funkcijo. Istega leta mu je le malo zmanjkalo, da ni bil izvoljen v Državni zbor, kamor je kandidiral na listi SMC in zbral 35,14 %. V tem pogledu je bil veliko uspešnejši od Zdravka Počivalška, ki je lani z 19,77 % sicer prestopil parlamentarni prag, a svoje je odigrala tudi različna teža stranke.

V letu zaključka županovanja je Občina Kozje imela 7,2 mio EUR prihodkov, v naslednjih treh letih pa denimo polovico manj. Več kot 2 mio EUR so takrat namenili za Večnamenski center Kozje, pri čemur je bila večina »zunanjih« sredstev.

Kocman slovi kot odličen pevec, ki mu v pravi družbi ni težko zapeti katere iz repertoarja ponarodelih slovenskih ljudskih pesmi.

38  

Tanja Gobec

images_slike3_ured6_vplivni_tgobec

 

Večkrat nagrajena novinarka se je uveljavila kot eno prvih imen informativnega programa TV Slovenija. Ob prispevkih in analizah z notranjepolitičnega parketa se je uveljavila tudi kot voditeljica. Na nacionalki so ji zaupali vodenje paradne informativne oddaje Odmevi. S to oddajo je povezan tudi največji spodrsljaj v karieri izkušene novinarke. Njen nastop v intervjuju z Američanom Gregoryjem H. Watsonom je sprožil številna ugibanja, da je bila med delom opita.

Kot so sporočili z nacionalke in kot je kasneje v intervjuju za Ono opisala sama, je bil nenavaden nastop posledica osebne stiske in protibolečinksih tablet.

Po nekoliko daljšem premoru se je Gobčeva vrnila pred kamere. Tudi za voditeljski stolček. Povezovala je volilne oddaje, v novem letu pa vodi sobotno oddajo Politično s Tanjo Gobec.

39  

Peter Lapornik

Urednistvo_vplivni_lapornik peter_mali

Po 11 letih dela v zagrebškem podjetju, ki se je ukvarjalo s trgovino s talnimi oblogami, kjer je bil predstavnik za Slovenijo, je leta 1990 v Šentjurju v isti branži ustanovil lastno podjetje Kemoplast in kmalu postal in ostal eden vodilnih grosistov v panogi.

Pred desetletjem je začel z resnejšo širitvijo razstavno-prodajnih salonov, ki jih po vsej Sloveniji sedaj premore 11 in je tudi s tega vidika edinstveno podjetje z našega območja.

Precej dodatne prepoznavnosti je pridelal kot mecen šentjurskega košarkarskega kluba, ki ga je vodil med leti 1993 in 2002. Še vedno je reden gost košarkarskih tekem, tako v Šentjurju, spremlja pa tudi sina Luka, ki je trenutno eden glavnih igralcev Krke.

Do nedavnega je bil lastnik motela Ribnik v Kozjem. Zadnja leta dviguje tako promet, kot število zaposlencev, saj je leta 2017 ustvaril za 6,6 mio EUR prihodkov in zaposloval 47 ljudi.

40  

Urška Drofenik

urska-drofenik

 

 Priznana modna oblikovalka je skozi kariero doživljala vzpone in padce, katerim je sledila tudi njena uvrstitev na naših lestvicah najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja.Prva leta se je med petdeset še nekako držala, kasneje, go se je slišal glas o hujših finančnih težavah in osebnih stiskah, pa se je iz medijev, modnih pist in naše lestvice poslovila.

A vseskozi ni šlo brez ustvarjanja. Njene kreacije so bile kar nekajkrat med najlepšimi na izborih za Miss sveta, pohvali se lahko s kreacijo, prisotno na rdeči preprogi prestižnih ameriških filmskih nagrad Oskar,  njeno obleko si nadela trenutno ena najbolj vročih balkanskih folk/pop pevk Seka Aleksić.

Kot je nedavno zaupala spletni reviji motiviran.si, obožuje dobro hrano, morje in potovanja: “Kri po žilah mi požene adrenalin, denimo rafting na divji reki Zambezi, kjer te brzice pomečejo v vodo kot za šalo ali pa zipline v Kambodži. Druženje z Bušmani v Namibiji in kopanje s sloni v Laosu te ne pusti ravnodušnega. Res uživam v spoznavanju drugih kultur in navad, poslovno pa se trudim postati popolnoma samostojna in se učiti na svojih napakah.”

Ta čas Urška Drofenik vodi Magic shop v ljubljanskem BTC-ju. Konec oktobra je za odkrito.si potrdila, da se je razšla z dolgoletnim partnerjem Markom Spolenakom, s katerim je bila skupaj od začetkov ustvarjalne poti in imata tudi dva otroka. Ob tem se je preselila iz Šentjurja v Bukovžlak pri Celju.