V četrtek potrjenih 998 okužb, štirje covidni bolniki umrli. V javni upravi le pogoj PC, sledi gospodarstvo?

10. 9. 2021 13:29

V četrtek je bilo v Sloveniji potrjenih 998. Še naprej se veča število hospitaliziranih. Umrli so štirje bolniki s covidom-19.

PC najprej v javni upravi, nato tudi v gospodarstvu?

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je napovedal, da se bo od zaposlenih, ki so v stiku z ljudmi, zahtevalo pogoja prebolevnosti ali cepljenja (PC), kar pomeni, da testiranje ne bo več zadostovalo. Povedal je, da bi naj to najprej uvedli v javni upravi ter s tem pokazali, da je to možno izvesti, tudi s pravnega vidika, saj akonodaja omogoča, da se lahko od zaposlenih, ki so v stiku z ljudmi, zahteva. Počivalšek nadalje, da bodo tako postopali tudi v gospodarstvu, kot je že pri nekaterih severnih in zahodnih sosedih. Dodal je, da ne moremo biti več talci zgodbe, ki se izkorišča tudi za obračunavanje na političnem področju ter da zapiranja države ne bo več, posledično pa tudi ne darežljivih dodatkov, ki jih je pri reševanju gospodarstva dajala država v prvih valih. “To se ne bo več zgodilo, ker imamo možnost, da z ukrepi na zdravstvenem področju to pandemijo zajezimo,” je dejal Počivalšek.

Namera je predvsem posledica dejstva, da imamo na voljo cepivo, ki učinkovito preprečuje širjenje bolezni covid-19, predvsem pa hujši potek bolezni in hospitalizacije. Težava pri nas, za razliko od severnih in zahodnih evropskih držav, je le ta, da se veliko ljudi ne želi cepiti. Danska naprimer, ki beleži 73 % precepljenost (polno cepljenih je 96% vseh starejših od 50 let, 86% vseh starejših od 12 let pa je prejelo vsaj en odmerek), danes ukinja še zadnje omejitve.

Tudi minister za zdravje Janez Poklukar je na današnjem srečanju pri predsedniku Borutu Pahorju namignil, da bo pogoj PCT čedalje bolj le pogoj PC.

Status prebolevnika v Sloveniji po novem velja 8 mesecev, a morajo osebe s statusom P pri potovanjih v druge države preveriti, kakšni pogoji veljajo za njih. V večini držav namreč P še vedno velja le 6 mesecev. Nekatere zadnje študije sicer kažejo, da naj bi bili prebolevniki bolje zaščeteni od cepljenih neprebolevnikov. Najboljšo in najdolgotrajnejšo zaščito pa naj bi imeli cepljeni prebolevniki. Na to nakazuje tudi status hospitaliziranih covidnih bolnikov v naših bolnišnicah, kjer je hospitaliziranih okoli 79 % necepljenih, okoli 18 % polno oz. delno cepljenih ter okoli 3 % prebolevnikov. Cepljenih prebolevnikov ni med hospitaliziranimi.

Znova blizu tisočice

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 27.541 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 998 okužb, kar je 63,6 % več kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 610 oseb.

Opravljenih je bilo 22.355 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 5.186 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 998 okužb z deležem pozitivnih izvidov 19,2 %.

Trenutno je hospitaliziranih 278 covidnih bolnikov oz. 9 več kot dan prej. Od vseh jih 59 potrebuje intenzivno covid nego oz. 4 manj kot dan prej. V bolnišnice je bilo sprejetih 35 bolnikov s hujšim potekom covida-19. Iz bolnišnic so odpustili 22 prebolevnikov. Umrli so 4 covidni bolniki. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.466 bolnikov s covidom-19.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 751 okuženih oseb (včeraj 695), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 416 (včeraj 394).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 8.824 (včeraj 8.368).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 137 okužb (prejšnji teden 74). Največ jih je bilo potrjenih v občini Celje 33, sledijo Šentjur 18, Velenje 13, Žalec 10, Slovenske Konjice 8, Laško 7, Polzela 7, Braslovče 4, Prebold 4, Rečica ob Savinji 4, Vojnik 4, Zreče 4, Šoštanj 3, Štore 3, Nazarje 2, Rogatec 2, Šmarje pri Jelšah 2, Šmartno ob Paki 2, Dobrna 1, Gornji Grad 1, Kozje 1, Mozirje 1, Podčetrtek 1, Vitanje 1, Vransko 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 89,1 (včeraj 80,1).

V posavski regiji (včeraj 31 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 14,0 (včeraj 11,4).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 33 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 29). 5 covidni bolniki potrebujejo intenzivno covid nego. Včeraj so sprejeli 8 covidnih bolnikov, odpustili so 4 prebolevnike.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.019.524 oseb. To je 48 % vseh prebivalcev Slovenije oz. 57 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 930.704 oz. 44 % vseh prebivalcev  oz. 53 % vse odrasle populacije.

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Šmarje pri Jelšah najdete TUKAJ – klikurnik za ZD Celje pa najdete TUKAJ – klikSeznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X