Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kako so na prvi šolski dan v celjskih šolah preverjali PCT in kaj o cepljenju in testiranju pravijo dijaki


S 1. septembrom je stekel začetek šolskega leta za osnovne in srednje šole. To je že tretje leto, ko izvajanje izobraževanja zaznamovano zaradi epidemije koronavirusa. Šolsko leto se je začelo po modelu B, kar pomeni da v šole pridejo vsi učenci in dijaki, še vedno pa se upoštevajo vsi ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa. Za razliko od prejšnjih dveh let, se to leto šole po neuradnih podatkih naj ne bi zapirale. 

Med tem ko je za dijake dovolj prostovoljno testiranje, je potrebno vsem zaposlenim na šolah za delo izpolnjevati PCT pogoj, ki ga bi naj na šoli tudi preverjali. Kako se to izvaja, smo povprašali na Šolski center Celje ter Srednjo zdravstveno in kozmetično šolo Celje.

Na Šolskem centru Celje so obrazložili, da pogoj PCT preverjajo preko spletnega obrazca, kamor zaposleni pred prihodom na delo podajo izjavo, na podlagi česa izpolnjujejo PCT pogoj. Pri tem se zanašajo na zaupanje, da bodo vneseni podatki resnični. Preverjanje je do zdaj potekalo brez kakršnihkoli posebnosti ali zapletov, verjamejo, da bo z odgovornostjo zaposlenih tudi tako ostalo. V preteklih dneh je bilo kar nekaj govora o poostrenem nadzoru izpolnjevanja PCT pogojev iz strani pristojnih organov, ti pa na šolo še niso prišli. Na Šolskem centru Celje je sicer cepljenih okoli 65% zaposlenih, približno 10% pa je virus že prebolelo.

Na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Celje preverjanje pogoja PCT pri zaposlenih poteka skladno z zakonodajo. Kot pri ŠCC, je preverjanje tudi na tej šoli do zdaj minilo brez posebnosti, prav tako pa še niso bili deležni nadzora nad upoštevanjem PCT od pristojnih organov. Na SZSCE sta trenutno cepljeni dve tretjini zaposlenih, ena oseba pa ima status prebolevnika. Za pregled precepljenosti zaposlenih po drugih šolah Celjskega in Kozjanskega, si preberite ta prispevek.

Mnenje dijakov o začetku šolskega leta ter o samotestiranju

Za mnenje o začetku šolanja v šolskih klopeh ter uvedbi samotestiranja smo povprašali tudi nekaj dijakov celjskih srednjih šol. Njihove odgovore lahko preberete v nadaljevanju.

Vsi vprašani dijaki so zelo veseli dejstva, da se je šolsko leto začelo v šolskih klopeh, to jim je predvsem pomembno zaradi druženja s prijatelji. Večina si jih prav tako želi, da šole letos ne bi bile deležne zapiranja, Blaž  je izrazil željo, da se bi pouk izvajal tako, kot se je proti koncu lanskega šolskega leta, ko je izmenično potekal en teden doma, en teden pa v šoli.

Pri vprašanju o samotestiranju sta nam dva dijaka zaupala, da sta cepljena. Nina nam je povedala, da je bil glavni razlog za cepljenje to, da želi zaščititi svoje stare starše, ki se žal nočejo cepiti. “Čeprav so mi starši sprva nasprotovali, sem se kmalu po 18. rojstnemu dnevu odpravila na cepljenje”, je še dodala. Anže pa se je pred kratkim cepil predvsem zato, ker se ne želi več testirati vsakič, ko želi obiskati ustanovo, ki test zahteva ter ker si želi, da bi bilo epidemije čim prej konec.

Drugi trije dijaki, ki se za cepljenje še niso odločili, so vsi mnenja, da je samotestiranje zelo pomembno pri preprečevanju večanja okužb ter potencialnega zapiranja šol. Jan je dodal, da bi se samotestiranje moralo izvajati še bolj pogosto, saj meni da se lahko v času sedmih dni vseeno širijo okužbe. Žana pa je zaskrbljena, da nekateri manj vestni dijaki samotestiranja ne bodo izvajali ali pa bodo kljub pozitivnemu rezultatu prišli v šolo, kar bo ob primeru potrjene okužbe povzročilo, da bo celoten razred pristal v karanteni.

D.K.