Na Kozjanskem in Obsotelju jutri pričakujemo pozebo in do 10 cm snega

5. 4. 2021 16:19

Nad Slovenijo iz nad Skandinavije nad Slovenijo v torek zjutraj prihaja izrazita hladna fronta. Ta bo Slovenijo prešla do torka zvečer. Za njo prihajajo tudi zelo hladen zrak in pozeba ter bolj ali manj velika pošiljka spomladanskega snega.

Jutrišnjemu sneženju bodo sledila tri zelo mrzla jutra s temperaturami tudi pod –5 stopinj Celzija. V zadnjih šestih letih nas tako čaka že peta spomladanska pozeba, ki bo prizadela že cvetoče sadno drevje.

Praznični ponedeljek je postregel sicer z dokaj prijetnim vremenom s temperaturami do 17 stopinj Celzija. Sončno idilo je motil predvsem jugozahodni veter, ki nakazuje spremembo vremena. Že ponedeljek zvečer se od severa pričakuje postopno povečanje oblačnosti, sredi noči pa se bodo v severni Sloveniji že začele pojavljati padavine, ki se bodo hitro okrepile in se do jutra razširile nad vso Slovenijo. Zapihal bo severovzhodnik. Od severovzhoda nas bo hitro po začetku padavin preplavil občutno hladnejši zrak. Meja sneženja se bo naglo spustila do nižin. Temperature bodo po večini države hitro padle v okolico ledišča (0 °C). Na Primorskem bodo zjutraj ob prihodu hladne fronte možne tudi nevihte z nalivi in sodro, napovedujejo na portalu Neurje.si.

V torek zjutraj in dopoldne bo tako v večjem delu Slovenije oblačno s sneženjem. Glavnina padavin se bo iz severne Slovenije pomaknila nad južno polovico države. Na Primorskem bo zapihala zmerna do močna burja. Tudi tam bo dež, vsaj v času močnejših padavin, večinoma prešel v sneg.

Ponekod po državi bo zelo močno snežilo zato bodo ceste predvsem zjutraj in dopoldne marsikje zasnežene. Če torej vaš avtomobil nima več ustrezne zimske opreme se priporoča, da se na ceste ne odpravljate.

Najmanj snega, do 5 cm, lahko pričakujejo na severovzhodu države, v delu Ljubljanske kotline ter na Primorskem. V višje ležečih predelih južne Slovenije (Notranjska, Ribniško-Kočevski konec) pa bo ponekod zapadlo tudi več kot 30 cm snega, še pišejo na Neurje.si.

Koliko snega pričakujemo na Celjskem?

Na Celjskem se glede na trenutne prognoze pričakuje med 5 in 15 cm snega. V višje ležečih krajih, prevsem Zgornje Savinjske doline pa tudi do 30 cm snega. V Celju in na Celjskem lahko sicer po večini pričakujemo med 10 in 15 cm snega. Še najmanj snega na našem območju se pričakuje na večjem delu območja Kozjanskega in Obsotelja, kjer ga bo v nižje ležečih krajih padlo do 10 cm.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X