Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Samotestiranje dijakov in učencev? Najbolj se stanje v naši regiji slabša v Celju


ZAPRTJE DRŽAVE OD ČETRTKA, 1. 4. 2021, DO VKLJUČNO NEDELJE, 11. 4. 2021
Sprejeti ukrepi vlade, ki bodo veljali v času zaprtja oz. od 1. do vključno 11. aprila 2021:
  • ustavlja se večina storitvenih dejavnosti, izjeme pa veljajo za lekarne, bencinske servise, banke, dimnikarje, pošto, servisne dejavnice, gradbena dela, kjer ni stika s potrošniki, prevzem hrane in drugih storitev za zagotavljanje varnosti in zdravja
  • dovoljeno bo pripravljati hrano za dostavo, tudi v menzah – in to brez testiranja
  • ob testiranju bodo lahko odprte živilske prodajalne, vrtnarije, drevesnice, trgovine s področja kmetijstva, tržnice, tehnično blago, trafike, kioski, individualne terapevtske in svetovalne storitve
  • ponovno je obvezno nošenje mask na zunanjih javnih površinah
  • do 12. aprila se vrača šolanje na daljavo, v vrtcih in prvi triadi bo zagotovljeno varstvo za starše, zaposlene v nujni infrastrukturi
  • še naprej bodo delovali programi otrok s posebnimi potrebami, izjema je tudi delo v vzgojnih zavodih
  • ostajajo le izjeme za vrhunski šport in državne reprezentance
  • za vse ostale se športna aktivnost ustavlja
  • pri rekreativnih športih je dovoljeno gibanje posameznika ali družine na prostem ob upoštevanju ukrepov NIJZ
  • izjema so tudi v primeru velikih mednarodnih tekmovanj, tako bo Evropsko prvenstvo v nogometu U21, ki ga gosti tudi Celje, lahko potekalo nemoteno naprej
  • na delovnih mestih državne uprave bo največ 20-odstotkov uslužbencev
  • upravne enote izvajajo samo nujne zadeve, za te se je treba naročiti
  • zapirajo se smučišča, javni potniški promet bo potekal v skladu s počitniškim voznim redom, zapirajo se tudi šole vožnje in pripadajoča izobraževanja, v tem času ne bo tehničnih pregledov
  • do 9. maja se podaljšajo prometna in vozniška dovoljenja
  • 11 dni bo prepovedano tudi rekreativno letenje
  • že z jutrišnjim dnem (29. 3.) ni več dovoljeno potovati v rdeče države, prav tako za vrnitev v državo ni dovolj izvid hitrega testa, ampak zgolj PCR test izdan v schengenskem območju
  • po 1. aprilu bo prehod meje mogoč le za dvolastnike, za delo ali nujne primere za varovanje življenja
  • gibanje je omejeno na statistično regijo ne glede na barvo semaforja
  • vstopi v državo in prehodi meje statistične regije so mogoči za cepljene ali tiste, ki so covid-19 preboleli – oboje v zahtevanem časovnem obdobju
  • začasno je prepovedano zbiranje ljudi, to je dovoljeno skupini oseb, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva ob upoštevanju omejitev in prepovedi iz tega odloka
  • izjema je velikonočna nedelja 4. aprila, ko se bosta lahko dve gospodinjstvi družili izven regije
  • policijska ura med 22. in 5. uro ostaja, prepovedani so shodi, poroke…
  • zapirajo se galerije, muzeji, knjižnice, ograjeni parki…
  • zapirajo se verski objekti, bogoslužja se lahko izvajajo brez navzočnosti vernikov, ohranja se neposredna verska oskrba ljudi v nujnih primerih

Več podrobnosti na vladnem portalu – tukaj

Ministrstvo za zdravje želi do 12. aprila vzpostaviti sistem samotestiranja s hitrimi testi na okužbo z novim koronavirusom, kar bi začeli najprej dijaki in nato še učenci zadnje triade osnovnih šol.

V prihodnjem tednu bodo začeli o samotestiranju izobraževati zaposlene v vzgoji in izobraževanju, nato pa bi v tednu, ko se šola začne, že začeli samotestirati. Tega bi izvajali v četrtek in petek, da bi potem lahko tisti, pri katerih bi bila okužba potrjena, do ponedeljka šli še na PCR-test.

Ministrstvo v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje tudi pripravlja videovsebine za učence in dijake, ki bodo uporabljali teste.

Včeraj je bilo opraljenih skupaj 27.456 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 1.335 okužb, prejšnji teden jih je bilo 1.163.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 13.395 (včeraj 13.031) aktivno okuženih.

Opravljenih je bilo 21.834 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 5.622 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 1.335 okužb z deležem pozitivnih izvidov 23,7 %, kar je največ po 18. januar, ko je bil delež 23,8.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je trenutno 1.027 okuženih oseb. Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 1.022.

Število hospitaliziranih se je po včerajšnjem zmanjšanju ponovno občutno zvišalo. Trenutno je v hospitaliziranih 518 covidnih bolnikov, od teh 108 na intenzivni negi.

Včeraj je umrlo 7 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo že 4.054 bolnikov s covidom-19.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 239 okužb (pred tednom dni 151). 7-dnevno povprečno število okuženih v regiji se je občutno povečalo in je 160 (včeraj 147).


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • ključno je, da se držimo osnovnih ukrepov za zmanjševanje širjenja okužb: maska, higiena, razdalja
  • v savinjski regiji 53,3 % okužb z angleško različico

Epidemiološko stanje na Celjskem

V savinjski regiji se je 7-dnevno povprečno število okuženih 160 (včeraj 147). Hitro se torej bližamo celo mejniku, ki našo regijo loči med rdečim in črnim območjem. Vladni regijski semafor bo sicer v veljao ponovno vstopil po 11. aprilu. A če bo naši regiji šlo tako slabo še naprej, se zna zgoditi, da bomo zaprti ostali tudi po tem datumu.

V zadnjih 7 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 1.118 (+88 glede na včeraj) okužb s SARS-CoV-2, v zadnjih 14 dneh pa 1.956 okužb (+85 glede na včeraj).

V posavski regiji, kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb se je povečalo na 21 (včeraj 18).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 62 covidnih bolnikov (7 več kot dan prej). 12 izmed vseh bolnikov s covidom-19 je na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli 8 covidnih bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 1. V celjski bolnišnici včeraj niso zabeležili smrti med covidnimi bolniki. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 408 bolnikov s covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 239 okužb (prejšnji teden 151 okužb). Negativni rekord je včeraj dosegla občina Celje z največjim številom dnevno potrenih okužb. Že tretji dan zapored Celje beleži tudi čez 70 potrjeno okuženih, kar se doslej še ni zgodilo. Največ okužb je bilo včeraj kot rečeno v občini Celje 85, sledijo Velenje 16, Laško 14, Žalec 13, Ljubno 12, Šentjur 12, Šmarje pri Jelšah 10, Vojnik 10, Braslovče 7, Slovenske Konjice 7, Mozirje 6, Polzela 6, Dobrna 4, Tabor 4, Zreče 4, Dobje 3, Gornji Grad 3, Prebold 3, Rečica ob Savinji 3, Šoštanj 3, Štore 3, Nazarje 2, Rogaška Slatina 2, Rogatec 2, Šmartno ob Paki 2, Vransko 2, Kozje 1.

Visoko število okuženih pritrjuje treditvam strokovnjakov, ki so nedavno ugotovili najvišjo prisotnost angleške različice novega koronavirusa v Velenju in Celju ter dodali, da se rezultati analize odpadne vode v porastu okužb izrazijo po tednu ali dveh.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 1.335 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih 1.163 okužb. Krivulja je tako še naprej usmerjena strmo navzgor in ne kaže nobenega znaka umirjanja. Tretji val sicer po besedah strokovnjakov generira izključno angleška različica novega koronavirusa.

Ključno je torej, da se ljudje kolikor se le da držijo osnovnih ukrepov za zajezitev širjenja: maska, higiena, razdalja ter delo od doma.

Včeraj je umrlo 7 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.054 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 1.027 okuženih oseb (včeraj 1.002). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 1.022 (včeraj 996).

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj zvišalo za 18. Sprejetih je bilo 59 covidnih bolnikov (1 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 34 bolnikov oz. 32 manj kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 7 bolnikov obolelih za covidom-19 (3 na intenzivnem oddelku). V intenzivni enoti se zdravijo 4 covidnih bolnikov več kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 518 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 108.

V naši regiji 53 % pojavnost angleške različice

Na današnji novinarski konferenci je direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik predstavila izsledke o deležu različnih variant novega koronavirusa med okuženimi v Sloveniji. Dejala je, da se pojavnost angleške različice veča. “Podatki iz preteklega tedna kažejo, da smo angleško različico potrdili pri 745 primerih. Prejšnji teden je bilo teh primerov 405. Število se je skoraj podvojilo.” Največji v Jugovzhodni regiji, kjer delež angleške različice dosega že 78 %, na Koroškem 68 %, v Pomurski regiji pa 61 %. Sledi že savinjska regija s 53 % deležem te različice. Njnižji delež je v Obalno-kraški s 24%.

B.S.