Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Novo zaprtje države. Angleška različica najbolj prisotna v odpadnih vodah na Celjskem. Šentjur včeraj med bolj okuženimi občinami


Vlada je po popoldanski seji ocenila, da smo v bitki s časom, tempo cepljenja, ki se pospešuje pa zagotavlja, da bomo stopnjo prevcepljenosti, ki zagotavlja zaustavljanje epidemije dosegli v juniju. Do takrat je potrebno sprejeti dodatne ukrepe predvsem zaradi hitro napredujočega angleškega seva. Vlada je zato predloge svetovalne skupine (podrobnosti spodaj) sprejela, saj bi neukrepanje pomenilo najmanj nekaj sto smrti do junija ter drastično preobremenjenost zdravstvenega sistema. Od 12. aprila naprej se bo vlada ponovno ravnala po semaforju oz. načrtu, ki ga je oblikovala decembra. Tudi državna uprava bo zelo omejila delovanje v tem času. Apelirajo na gospodarstvo, da se organiziera tako, da se čim več dela opravi od doma, tam kjer je narava dela takšna, da to ni mogoče, pa naj se še bolj striktno upoštevajo vse preventivne ukrepe.

Včeraj je bilo opraljenih skupaj 10.041 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 640 okužb, prejšnji teden jih je bilo 517.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je je 12.341 (včeraj 12.182) aktivno okuženih.

Opravljenih je bilo 6.580 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 3.461 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 640 okužb z deležem pozitivnih izvidov 18,5 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je trenutno 950 okuženih oseb.

Hospitalizirnih je trenutno 499, od tega 106 na intenzivni negi.

Včeraj je umrlo 7 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo že 4.018 bolnikov s covidom-19.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 51 okužb (pred tednom dni 56). 7-dnevno povprečno število okuženih v regiji je 134 (včeraj 135).


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • 11-dnevno zaprtje države, šole na daljavo, ponovno obvezno nošenje mask na zunanjih javnih površinah

11-dnevno zaprtje države, angleška različica najbolj prisotna v Velenju

Na posvetu na temo epidemiološkega stanja, ki ga je organiziral predsednik republike Slovenije Borut Pahor, je minister za zdravje Janez Poklukar med drugim predstavil stanje glede prisotnosti angleške različice novega koronavirusa, ki trenutno vzbuja največ skrbi in je eden glavnih razlogov za hitro napredujoči tretji val epidemije. Poklukar je predstavil analize odpadnih voda v katerih strokovnjaki v zadnjem obdobju ugotavljajo tudi prisotnost angleške različice. Povedal je,da so v tem trenutku med kraji, kjer so ugotovili največjo prisotnost angleške različice virusa, najbolj obremenjeni Velenje, Celje in Maribor. Tu gre po besedah ministra Poklukarja v naslednjih dneh tudi pričakovati porast primerov okužb s tem sevom. Predvsem močno izstopa v Velenju, kjer je delež te angleške variante kar 48 %. Po dosedanjih dognanjih strokovnjakov, se po približno tednuali dveh, ko se v odpadnih vodah zazna povečanje prisotnosti virusa, to odrazi tudi v povečevanju potrjenih primerov na testiranjih.

Angleška različica ima 65 % višjo sposobnost prenosa, zato je pri tej različici že manjša količina virusa dovolj za okužbo. Posledično bo ta različica izpodrinila prvotno različico novega koronavirusa. Povzroča dolgotrajnejšo okužbo, več prenosov in več hospitaliziranih. Večje je tudi število težjih potekov. Vse našteto predvsem na račun hitrejšega širjenja in posledično večjega števila okuženih. “Zaenkrat ni dokazov, da bi imel ta virus višjo smrtnost, ima pa lahko več mlajših težji potek bolezni,” je še dodal Poklukar in dodal: “Razlika med ukrepanjem in neukrepanjem je 500 smrti do poletja. Če ne ukrepamo, lahko presežemo drugi val in gremo čez zmogljivosti našega zdravstvenega sistema,” je dejal minister za zdravje Janez Poklukar.

Glede zaostrovanja ukrepov je spregovorila tudi vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar. Povedala je, da se strokovna skupina enotno strinja in predlaga popolno zaprtje države od 1. do 11. aprila. Po tem obdobju pa se bodo ukrepi sproščali oz. prilagajali glede na dano situacijo. Zapiranja na občine ne bo več. Šole v času zaprtja na daljavo, po koncu tega obdobja pa se šole ponovno odprejo neglede na situacijo. Več podrobnosti o predlaganih ukrepih tukaj.

Epidemiološko stanje na Celjskem

V naši savinjski regiji se je 7-dnevno povprečno število okuženih padlo na 134 (včeraj 135). Mejna vrednost tega parametra za prehod med rdečo in oranžno fazo glede na vladni načrt je 125 povprečno okuženih. Naša regija sicer uradno še ni uvrščena med “rdeče regije”.

V zadnjih 7 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 938 (-5 glede na včeraj) okužb s SARS-CoV-2, v zadnjih 14 dneh pa 1.710 okužb (+9 glede na včeraj).

V posavski regiji, kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb naraslo na 17 (včeraj 20).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 50 covidnih bolnikov (2 manj kot dan prej). 10 izmed vseh bolnikov s covidom-19 je na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli 3 covidnih bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 4. V celjski bolnišnici je včeraj umrl en bolnik obolel za covidom-19. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 401 bolnikov obolelih za covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 51 okužb (prejšnji teden 56 okužb). Največ jih je bilo včeraj v občini Velenje 12, sledijo Šentjur 11, Celje 5, Slovenske Konjice 4, Braslovče 3, Laško 3, Polzela 3, Šoštanj 3, Šmarje pri Jelšah 2, Žalec 2, Zreče 2, Kozje 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 640 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih 517 okužb.

Včeraj je umrlo 7 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.018 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 950 okuženih oseb (včeraj 932). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 944 (včeraj 927).

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj povečalo za 2. Sprejetih je bilo 38 covidnih bolnikov (24 manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 29 bolnikov oz. 33 manj kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 7 bolnikov obolelih za covidom-19 (3 na intenzivnem oddelku). V intenzivni enoti se zdravi en covidni bolnik manj kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 499 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 106.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 12.341 aktivno okuženih.

B.S.