Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

50 najvplivnejših KiO 2019: od 31. do 40. mesta


50-najvplivnejskih-kio-2019-31-40V tokratnih predstavitvah najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja vas seznanjamo z aktivnostjo vplivnežev, razvrščenih med 31. in 40. mestom.

Med njimi najdemo eno novinko, dva povratnika iz novinarskih vrst, pa veleposlanika na za Slovenijo izjemno pomembnem diplomatskem mestu, znanstvenika, upokojenega politika, bankirja v odhajanju, lokalnega gostinca in kulturnika ter mednarodnega podjetnika.

Grafični prikaz nad fotografijo – puščica navzgor ali navzdol ter številka ponazarjajo uvrstitev posameznika glede na lansko lestvico najvplivnejših.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2019)
31 + 2

mag. Franci But

franci-but

 Kostrivničan še vedno zaseda eno najpomembnejših, če ne najpomembnejše veleposlaniško mesto za Slovenijo, tisto v Berlinu.

Nemčija ostaja največja zunanjetrgovinska partnerica Slovenije, saj z Nemčijo ustvari skoraj 20 odstotkov vsega svojega izvoza.

Kot je But marca lani dejal za Delovo rubriko Svet kapitala, Menim, so v tem trenutku poslovni in politični odnosi med državama na zavidljivo visoki ravni. “Po moje najboljši v vsem času samostojne Slovenije. Zaupanje je res veliko. In je obojestransko.”

Kot še pravi But, je Slovenija za Nemčijo med 34. in 36. mestom po pomembnosti gospodarskih partnerjev. “Torej smo pomembni za Nemčijo in očitno imamo veliko tistih kvalitet, ki jih Nemčija opazi in potrebuje.” Predlanska predstavitev (33. mesto)

32 povratnica

images_slike3_ured6_vplivni_tgobec

 

Po hudem profesionalnem zdrsu, ki je njeno kariero za nekaj časa ustavil ali celo potisnil nazaj, se je dolgoletna novinarka notranjepolitične redakcije informativnega programa TV Slovenija v začetku leta 2019 pred kamere vrnila z novo oddajo.

Premor zaradi zdravstvenih težav, ki je sledil zdaj že znamenitim Odmevom in ugibanjem, da je bila Podčetrčanka v studiu opita, je zaključila z oddajo Politično s Tanjo Gobec.

Vsako nedeljo po Dnevniku Gobčeva z gosti in komentatorji pretrese najaktualnejšo temo tedna. Predstavitev za leto 2016 – (37. mesto)

33 povratnik

Vasja Jager

vasja-jager

 Novinar in po novem tudi pisatelj Vasja Jager se po nekaj letih odsotnosti vrača med najvplivnejše Kozjanskega in Obsotelja.

Eden najprodornejših slovenskih preiskovalnih novinarjev, nagrajenec Društva novinarjev Slovenije, sodelavec Mladine in kolumnist Jane, je v 2019. zakorakal še na zanj neodkrito področje. Na področje, ki si ga je že dolgo želel spoznati. Uspelo mu je.

Pri Cankarjevi založbi je v sodelovanju s priznanim odvetnikom Petrom Čeferinom izdal roman Sodni dnevi. Detektivka, zabeljena s ščepcem žlahtne Šmarščine, je požela dobre kritike, bralce pa je zgodba o najdenem truplu v Budvi, ki jih je odpeljala od prestolnic republik nekdanje Jugoslavije vse do Münchna, pritegnila, kot je zapisal Tadej Golob, z dilemo – kaj pa, če je vse res?

Vasja je, skupaj s slovitim odvetnikom, svojo knjigo prišel predstaviti tudi v rodno Šmarje pri Jelšah, pri čemer ni pozabil poudariti svoje močne navezanosti na domači kraj. Predstavitev za leto 2015 (27. mesto)

34 +1

dr. Igor Mandič

igor-mandic

Slovenski znanstvenik, prejemnik reda za zasluge za delo na področju eksperimentalne fizike delcev in tehnološkega razvoja ter za prispevek k uveljavljanju slovenske znanosti v mednarodnih raziskavah, preko inštituta Jozef Stefan še vedno sodeluje v eksperimentu ATLAS, s katerim preučujejo trke protonov v pospeševalnik LHC v Cernu, ki pospešuje protone do zelo visokih energij.

ATLAS je največji svetovni eksperiment na področju fizike, s katerim znanstveniki raziskujejo, kaj se je zgodilo neposredno po velikem poku pred 13,7 milijardami let in kaj je tisto, kar daje delcem maso.

Pri najzgodnejši zgodovini vsega sodeluje tudi slovenska in slatinska pamet. Predlanska predstavitev (35. mesto)

35

dr. Vinko Gorenak

gorenak

 

 

V Šmarje oženjen Pohorc, 4. najvplivnejši mož Kozjanskega in Obsotelja zadnjega desetletja, v prihodnje nedvomno ne bo več zasedal najvišjih mest na lestvici najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja. Ne zato, ker bi se ga naveličali volivci, temveč ker se je politike očitno naveličal sam. Drugače po izteku zadnjega mandata je izkoristil možnost za upokojitev.

Svoji stranki, SDS, je altruistično pomagal še tako, da je zanjo kandidiral v neizvoljivem celjskem okraju ter s tem k skupnem številu prinesel nekaj sto glasov bonusa.

Po poslanski karieri se je Vinko Gorenak za kratko angažiral v lokalni politiki. Kot zagovornik povezovanja pomladnih strank na lokalnem nivoju je odigral pomembno vlogo, da je SDS pristopila k podpori neodvisnemu županskemu kandidatu Matiji Čakšu, in to za ceno razkola v lastnem občinskem odboru.

Rezultati lokalnih volitev so še enkrat več dokazali, da je prekaljeni politični maček pravilno presodil situacijo. Po dobrem letu dni aktivne participacije v občinskem svetu, kjer je vodil pomembno komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, je marsikoga presenetil z odstopom iz občinskega sveta. Zadaj so osebni razlogi.

O svoji bogati politični poti Vinko Gorenak pripravlja knjigo, ki bo za ljubitelje slovenske politike nedvomno zanimivo branje. Izšla bo najbrž že v tem letu. Predlanska uvrstitev (11. mesto)

36 +4

Marjeta Jager
images_slike3_ured10_vplivni_marjeta_jager2

Šentjurčanka je najvišja slovenska uradnica pri Evropski komisiji. V različnih institucijah dela od leta 2008, leta 2016 je nekdanja vodja kabineta evropske komisarke Violete Bulc postala namestnica generalnega direktorja v Generalnem direktoratu Evropske komisije za mednarodno sodelovanje in razvoj.

Po zadnjih evropskih volitvah je bila v ožjem krogu favoritov za slovensko komisarko v Evropski komisiji, po poročanju nekaterih medijev naj bi bila celo prva kandidatka predsednika vlade Marjana Šarca za mesto, ki ga je naposled zasedel Janez Lenarčič. Predlanska predstavitev (40. mesto)

37 novinka

mag. Margareta Guček Zakošek

gucek-zakosek

 

49-letna Margareta Guček Zakošek je bila leta 2018 imenovana za direktorico Splošne bolnišnice Celje. Njeno imenovanje je v javnosti dvignilo nemalo prahu, zadeve okoli razrešitve prejšnjega direktorja SBC Marjana Ferjanca ter izločitve enega izmed kandidatov v postopku imenovanja novega direktorja pa so romale na sodišče, kjer nekaj primerov še vedno ni dobilo epiloga.

Po rodu Šmarčanka je sicer prej dolga leta delovala v farmacevtski industriji, nazadnje je bila namestnica direktorja v farmacevtski družbi Medis d.o.o..

Nato se je preizkusila v političnih vodah in kot kandidatka takrat zmagovalne stranke SMC postala najprej poslanka v državnem zboru, nato pa še državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu.

Ta položaj je leta 2016 zapustila zaradi “osebnih razlogov”. Še prej, v letih 2010 in 2011, se je preizkusila tudi v akademskih vodah. Na zasebni Fakulteti za komercialne in poslovne vede v Celju je predavala trženje in bila mentorica nekaterim diplomantom.

38 -11

Robert Senica

robert-senica

Nekdanji predsednik in potem podpredsednik uprave Nove KBM, Robert Senica, se je marca minulega leta poslovil s te visoke funkcije v nekdanji slovenski banki. Ostaja pa svetovalec ameriškega lastniškega sklada Appolo. Ta je po novem lastnik tudi Abanke, s katero se je še pred tem združila na našem območju najmočnejša banka, banka Celje.

Za Senico ni znanega javnega podatka, a nekateri drugi bančniki, ki so se morali posloviti iz uprave Nove KBM, so za popotnico dobili 300 tisočakov bruto odpravnine

Planinčana je, skupaj še z nekaterimi mariborskimi bančniki, januarja v parlamentu zaslišala parlamentarna komisija, ki preiskuje sume pranja denarja v mariborski banki.  Predlanska predstavitev (27. mesto)

39  

– 17

Srečko Kunst

Gostinec in lastnik gostilne Šempeter v Bistrici ob Sotli ter še enega gostinskega lokala v Krškem je prejemnik številnih priznanj, pravice za uporabo blagovne znamke Gostilna Slovenije in znaka Zlata ponev za prepoznano najboljše gostišče na Štajerskem.

V minulem letu je v ZDA predstavljal slovensko in lokalno kulinariko. V svoji tradicionalni kozjanski ponudbi je pred desetletjem obudil tradicijo kopunov, ki jo je množično perutninarstvo skoraj izbrisalo.

V letu 2018 podjetje ustvarilo 1.120.061 evrov prihodka oz. 53.544 evrov dobička.  Predlanska predstavitev (22. mesto)

40 +3

Andrej Bele

andrej-bele

 

 

 

Direktor strateškega programa kava v Atlantic Grupi d.d. iz Zagreba tudi v letošnjem letu zaseda mesto na naši lestvici.

Družba je v letošnjem prvem polletju ustvarila 343,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 3,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja se je povečal za 11,3 odstotka na 36,8 milijona evrov.

Bele je pred več četrt stoletja kot pripravnik začel delati v takratni polnilnici mineralne vode Rogaški Vrelci v Rogaški Slatini. Leta 1997 je prešel v oddelek prodaje pijač, pozneje pa prevzel vodenje prodaje celotnega proizvodno-prodajnega asortimana tega živilskega podjetja.

Leta 2007 je prevzel funkcijo izvršnega direktorja trženja v Žitu d.d. ter se nato leta 2010 vrnil v »združeno« Drogo Kolinsko kot direktor poslovnega programa pijače. Leto pozneje je Drogo Kolinsko prevzela Atlantic Grupa, avgusta 2012 pa je bil Rogatčan imenovan za generalnega direktorja Strateškega poslovnega področja kava v Atlantic Grupi.

Tudi po njegovi zaslugi je Barcaffè danes ena najbolj prepoznavnih regionalnih blagovnih znamk v kategoriji espresso. Predlanska predstavitev (43. mesto)