Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Otvoritev Bobrovega centra v Rogaški Slatini tudi z visokim državnim obiskom (foto)


V četrtek so  v kraju Nimno pri Rogaški Slatini slovesno odprli Bobrov center, namenjen zaščiti biotske raznovrstnosti na območju nekdanjega in prihodnjega Vonarskega jezera.

Ideja o projektu izhaja iz leta 2016, saj je takrat bila izdelana idejna zasnova objekta. Njegovo delovanje je neodvisno zastavljeno od projekta Vonarsko jezero. Objekt se nahaja v neposredni bližini reke Sotle.

Občina je s projektom kandidirala na javnem razpisu  v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Hrvaška. Cilj tega projekta, ki je poimenovan Vezi narave,  je zaščita in obnova biotske raznovrstnosti, ter spodbujanje ekosistemskih storitev. Pri projektu sodelujejo občina Rogaška Slatina, občina Grosuplje, ter Zavod RS za varstvo narave. Na hrvaški strani pa sodelujejo Občina Vrbovsko, Nacionalni park Risnjak, Zavod za varstvo narave Krapinsko-zagorske županije in zavod Hyla. Leta 2018 je bila sklenjena pogodba o sofinanciranju. Evropski sklad za regionalni razvoj je za projekt namenil 2.170.822 €. Občina Rogaška Slatina ima od tega zneska na voljo 616.037 €. Glavni cilj projekta Vezi narave je izboljšati stanje ohranjenosti živalskih in rastlinskih vrst.

Otroci bodo spoznavali naravo

Gradnja objekta se je začela decembra 2019.  V objektu se nahaja info točka s kavarno, delovna soba, dva večja prostora, ki sta namenjena interpretaciji narave, opazovalnica in pokriti terasi.  Pred stavbo se nahaja 20 parkirnih mest. Bobrov center je predvsem namenjen izvedbi naravovarstvenih vsebin vrtcev in šol, ter naravovarstvenih organizacijam, društvom in vsem ostalim obiskovalcem.

Osrednji lik centra je bober, ki je po 200 letih zopet našel pot v porečje Sotle. Na dogodku so zbrane nagovorili župan občine mag. Branko Kidrič, Zdravko Počivalšek,  podpredsednik vlade in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki meni da center s svojo vsebino in videzom pooseblja odnos do narave in turizma, Zvonko Černač minister brez resorja, pristojen za razvoj in EU kohezijsko politiko, mag. Teo Hrvoje Oršanič, direktor Zavoda RS za varstvo narave, ki je delil tudi anekdoto o bobru, ter pri tem izpostavil njegovo pomembnost.

A. Z.