Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na območju KiO virus spet v domu starejših. V Celju v karanteni še en razred srednješolcev


V Sloveniji je bilo včeraj ob opravljenih 2247 testiranj potrjenih 82 novih okužb. Hospitaliziranih je trenutno že 50 bolnikov s covidom-19, 10 jih potrebuje zdravljenje na intenzivni negi, 9 od teh je priključenih na respirator. Včeraj ni umrl nihče.

Po podatkih sledilnika covid-19 je bilo včeraj največ okuženih ponovno potrjenih v občinah Ljubljana 17 in Maribor 11. Na Celjskem je bilo včeraj potrjenih 10 novih okužb. Največ v občini Braslovče, ki velja za tokratno žarišče okužb v naši regiji. Na OŠ Braslovče je med drugim potrjeno okuženih že 12 zaposlenih, ter 15 učencev.

DODANO: Zvečer je prišlo do vesti, da se koronavirus žiri v Pegazovem domu v Rogaški Slatini. Več o tem pišemo tukaj.

Največ včeraj potrjeno okuženih je bilo v starostni skupini 25 do 64 let.

Virus se v zadnjem obdobju širi predvsem med mlajšo populacijo, ki glede na informacije s terena po večini ne upoštevajo ukrepov, predvsem neradi nadenejo masko v zaprtih javnih prostorih ter javnem prevozu. Na dezinformacije okrog novega koronavirusa in ukrepov za preprečevanje širjenja okužb, so se z izjavo na slovensko javnost obrnili tudi slovenski zdravniki. 

Na Celjskem je bila, poleg treh okužb v Braslovčah, po ena okužba včeraj zabeležena še v občinah Celje, Žalec, Slovenske Konjice, Šmartno ob Paki, Vransko, Mozirje in Vitanje.

V celotni Savinjski regiji je potrjeno aktivno okuženih trenutno že 151 oseb, največ kot rečeno še vedno v Braslovčah (29), ki je tretja najbolj okužena občina v Sloveniji. Sledijo Celje (18), Žalec (18)Šentjur (16), Rogaška Slatina (9), Velenje (9), Vojnik (8), Tabor (7), Šoštanj (6), Slovenske Konjice (6), Šmarje pri Jelšah (4), Polzela (4), Dobrna (2), Podčetrtek (2), Rečica ob Savinji (2), Šmartno ob Paki (2), Vransko (2), po eno aktivno okuženo osebo pa imajo še v občinah Laško, Mozirje, Prebold, Rogatec, Štore, Vitanje in Zreče. V Sloveniji je trenutno aktivno okužena že 907 oseba, največ v Ljubljani, 179 in Mariboru, 98. Tretje so kot rečeno Braslovče.

Karantene na Gimnaziji Lava. ZP Štore braz dodatnih okužb

V Celju se medtem z okužbami soočajo tudi še na Gimnaziji Lava. Kot so nam potrdili na šoli, je bila karantena odrejena enemu oddelku gimnazije in 10 učiteljem. “Takoj, ko smo dobili sporočilo NIJZ, smo ravnali po našem protokolu, obvestili dijake ter učitelje in vsem dali navodila za delo na daljavo. Na šoli poskušamo upoštevati vsa priporočila in navodila v zvezi z zaščito pred okužbo z novim korona virusom,” so sporočili z Gimnazije Lava. Gre že za tretji primer karantene v celjskih srednjih šolah. Pred trem so morali v karanteno že učenci na Srednji zdravstveni šoli Celje in Ekonomski šoli Celje.

Prejšnji teden je bila okužba potrjena tudi pri delavcu Zdravstvene postaje Štore. Kot so sporočili so takoj ko so v ZD Celje izvedeli za omenjeno okužbo, ukrepali v skladu z navodili NIJZ, t.j. osamitev bolnega delavca na domu, preverba njegovih kontaktov, preventivna samoizolacija ostalih sodelavcev, ki so bili v stiku, in kontrolni bris le-teh. Novookuženih po odvzetih brisih niso zaznali.

Skupaj deset (dva zaposlena in 8 stanovalcev) potrjeno okuženih imajo tudi v Domu Nine Pokorn v Grmovju pri Žalcu, kjer so nastanjeni tako starostniki kot osebe s težavami v duševnem zdravju. Štirje stanovalci so na zdravljenju na negovalnem oddelku v novomeški bolnišnici, sicer pa se vsi počutijo dobro. Virus se vsaj med zaposlenimi zaenkrat ne širi, zato trenutno v domu še ne čutijo kadrovske stiske. V domu je sicer zaposlenih 160 ljudi, skrbijo pa za 245 stanovalcev, ki na lokaciji na Grmovju živijo v treh stavbah.

B.S.