Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dijaki o koronavirusu: maske so nadležne in srbeče, virus ni nevaren, je samo “ena gripica”


Odkar se je začel pouk in so se učenci in dijaki ponovno vrnili v šolske klopi, je število dnevnik okužb s koronavirusom v Sloveniji močno poskočilo, vsakodnevno pa se v karanteni znajde kak nov razred.

A slednje očitno mnogih dijakov celjskih šol ne skrbi. Na lokalnem vlaku še pred dnevi, dokler ni bila vpoklicana inšpekcija, mask praktično niso uporabljali. Ne nosijo jih niti pred niti po pouku, tudi v zaprtih prostorih kot so bari. Povprašali smo jih, čemu.

Zaradi povečanja števila okuženih je po novem nošenje mask v zaprtih prostorih ponovno obvezno, seveda z nekaj izjemami. Ena izmed teh izjem so vrtci in šole, kjer je nošenje mask s strani NIJZ samo priporočeno. Priporočila večina učencev ter dijakov upošteva, saj se je vodstvo marsikatere šole odločilo le-ta izvajati striktno.

Večja težava so bari, gostilne ter postajališča javnih prevozov. S pričetkom novega šolskega leta se je na omenjenih prostorih začelo zbirati veliko najstnikov. Večina po končanem pouku na ukrepe, kot so večja medsebojna razdalja ter nošenje mask, pozabi, kar predstavlja večje tveganje za izbruhe koronavirusa med mladimi.

Zakaj se najstniki upirajo nošenju mask?

Najstnike smo povprašali, zakaj ne nosijo maske tudi po končanem pouku.

Veliko najstnikov se ne zaveda nevarnosti bolezni, mnogo jih je odgovorilo da se ne počutijo ogrožene, saj bodo ob primeru okužbe bolezen z lahkoto preboleli. Izrazili so tudi prepričanje, da je koronavirus samo ena “gripica” z malo večjo kužnostjo od drugih.

Prav tako mislijo, da se z virusom ne morejo okužiti, saj se družijo samo z nekaj prijatelji, zato nošenje maske ni potrebno. Velik razlog za nedosledno uporabo mask je po njihovem mnenju tudi to, da so le-te nadležne ter srbeče.

“Vsakič ko nosim masko, se mi zdi da me duši” – Katja

“Za stare starše me ne skrbi preveč, saj živimo ločeno ter jih zelo redko videvam” – Miha

“Ne bom dobil korone, saj se po šoli ne zadržujem v Celju” – Alen

Ukrepi pri uporabi javnega prevoza

Nošenje maske je obvezno tudi med uporabo javnega prevoza. Doslednost mladih pri tem se razlikuje glede na vrsto prevoza. Na avtobusih lahko opazimo, da velika večina potnikov nosi maske, saj jim brez nje vstop na avtobus ni dovoljen. Na vlakih je ponekod povsem drugače, kjer ima, zaradi težjega nadzora, masko na sebi manj ljudi.

To je še posebej opazno na relaciji Rogatec – Celje, kjer so zaradi nedoslednosti uporabe mask v zadnjih dneh začeli izvajati celo nenapovedane inšpekcijske preglede na vlakih.

Okužbe med mladimi

Od 1. do 12. septembra se je s koronavirusom na novo okužilo 778 oseb. Od tega jih je kar 56 starih od 5 do 14 let, 89 pa od 15 do 24 let. 10. septembra je bilo v Sloveniji okuženih največ ljudi do sedaj, in sicer kar 108.

Na grafu spodaj si lahko ogledate nove okužbe razdeljene v starostne skupine.

Vir: COVID-19 Sledilnik