Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zdravniki Slovence pozivajo, naj ne nasedajo teorijam zarot glede novega koronavirusa


Več znanih slovenskih zdravnikov v javnem pismu prebivalce Slovenije poziva, naj ne nasedajo dezinformacijam in teorijam zarot, ki jih preberejo v sredstvih javnega obveščanja, oziroma na družabnih omrežjih in naj raje posebno skrb namenijo zaščiti starejših in ranljivih skupin.

Njihov poziv objavljamo v celoti.

Pandemija z okužbo, ki jo povzroča virus Sars-CoV-2, se je konec lanskega leta začela na Kitajskem in v vsega nekaj mesecih prenesla na cel svet. Do sedaj se je okužilo 27.5 milijona ljudi, 895 tisoč je bolezni podleglo. Tudi Slovenija ni izvzeta. Okužilo se je 3.200, umrlo pa 135 naših sodržavljanov.

V zadnjih tednih opažamo, da se v sredstvih javnega obveščanja, predvsem pa na socialnih omrežjih v zvezi s pandemijo in s priporočenimi zaščitnimi ukrepi pojavljajo dezinformacije. Z njimi poskušajo nekatere skupine in posamezniki sejati dvom v smiselnost in učinkovitost preventivnih ukrepov, ki jih izvajajo javne zdravstvene službe povsod po razvitem svetu.

Vsak posameznik lahko s preprostimi ukrepi in odgovornim ravnanjem veliko prispeva v boju zoper to nalezljivo in potencialno smrtonosno boleznijo.

Naše bolnike in sodržavljane zato pozivamo:

 • ne nasedajte lažnim novicam in ljudem, ki širijo dvome in teorije zarot o bolezni Covid-19
 • posebno skrb namenite zaščiti starejših in ranljivih skupin prebivalcev
 • upoštevaje navodila strokovnjakov in NIJZ
 • uporabljajte zdravo pamet in izvajajte vse ukrepe, s katerimi se zmanjša možnost prenosa okužbe:
  • nosite maske v zaprtih prostorih in tudi na prostem, če je gneča
  • razkužujte roke, kjerkoli je priložnost
  • izogibajte se stikom z ljudmi, ki niso člani vašega gospodinjstva, na manj kot 1.5 metra
  • namesto stiska rok pri pozdravu pokimajte ali uporabite dotik s komolcem
  • izogibajte se prireditvam, ki ne izpolnjujejo načel varnega druženja in nimajo odobritve NIJZ

Zdravljenje bolnikov s COVID-19 zelo bremeni zdravstveni sistem. Zaradi širjenja epidemije in dodatnih zaščitnih ukrepov so prizadeti tudi bolniki, ki čakajo na obravnavo in niso zboleli za koronavirusom SARS-CoV-2.

Z navedenimi ukrepi lahko vsak posameznik pomaga preprečiti ukrepe izolacije in prispeva k zmanjšanju stroškov dolgotrajnega zdravljenja bolezni, s čimer bo prihranjen skupno zbrani denar za zdravstvo. Omogočeno bo tudi zdravljenje tistim bolnikom, katerih zdravljenje ne more biti odloženo.

S to izjavo podpiramo tudi vse zdravnike, zdravstveno osebje in ostale državljane, ki z izpostavljanjem v medijih in na socialnih omrežjih pozivajo k odgovornemu ravnanju in s tem pomagajo preprečevati širjenje bolezni Covid-19.

Beltram Matej
Brecelj Erik
Kalan Gorazd
Kališnik Matija
Krkovič Matija
Mrevlje Blaž
Noč Marko
Muževič Igor
Podnar Simon
Vesel Samo
Vranič Andrej
Zevnik Krištof

Izjava zdravnikov je bila objavljena na zdravstvo.si