Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šentjurju kmalu modre parkirne cone, nekatere tudi plačljive


modra-cona-parkiranjeObčina Šentjur bo v kratkem uvedla modre parkirne cone, ki bodo v mesto prinesle bodisi plačljiva parkirišča, bodisi parkirišča za kratkotrajno parkiranje. S tem ukrepom želijo sistematsko urediti področje mirujočega prometa v mestu.

Občina namerava na nekaterih plačljivih parkiriščih uvesti tudi sistem parkiraj in prisedi, ki bo pri kombinirani uporabi osebnega avtomobila in javnega prevoza prinašal brezplačno parkiranje.

Občinski svetniki Občine Šentjur so na zadnji seji občinskega sveta skozi prvo branje spustili Odlok o ureditvi mirujočega prometa v Občini Šentjur, ki predvideva uvedbo modrih parkirnih con in je podlago za reševanje parkirno – prometne problematike v občini. Občina bo s tem ukrepom sistematsko uredila področje mirujočega prometa na območju celega mesta.

Nekatera parkirišča v modri coni bodo imela parkomate in bodo plačljiva, druga parkirišča v modri coni pa bodo imela čas parkiranja omejen na največ dve uri, pri čemer bo moral voznik označiti čas prihoda na vidnem mestu na armaturni plošči. Če voznik tega ne bo storil ga čaka kazen 40 evrov. Kontrolo nad parkiranimi vozili bo izvajala Medobčinska inšpekcija redarstvo Skupne občinske uprave.

Zaenkrat še ni znano, katera parkirišča v modri coni bodo plačljiva in na katerih bo uveden omejen čas parkiranja. Modro cono, morebiti tudi plačljivo, se omenja tudi na delu novega parkirišča pri Zdravstvenem domu Šentjur. Toda, kot so nam povedali na Občini Šentjur, odločitev o tem s strani občine še ni sprejeta. Sprejet odlok je namreč zgolj prvi korak k urejanju mirujočega prometa v Šentjurju. Lani so na občini sicer zatrjevali, da modre cone tam ne bo.

Vsak drugi prebivalec ima avtomobil. Občina bo uvedla sistem parkiraj in prisedi

Občina Šentjur sicer beleži visoko stopnjo motorizacije, saj premorejo kar 54 vozil na 100 prebivalcev.

Ker pa v Šentjurju dajejo poudarek predvsem na trajnostnem načrtovanju ukrepov, nameravajo poleg izgradnje dodatnih parkirnih mest veliko delati tudi na infrastrukturi namenjeni kolesarjem in pešcem ter javnem potniškem prometu. V povezavi s slednjim namerava občina na nekaterih parkiriščih uvesti tudi sistem parkiraj in presedi, kar pomeni, da bo za vse tiste, ki bodo avtomobil parkirali na plačljivem parkirišču in za nadaljno pot uporabili javni prevoz, parkirnina brezplačna.

B.S.