Zmagovalci 9. kviza “Ali poznaš svojo občino?” ekipa OŠ Dramlje (foto)

4. 3. 2019 14:16

Zmagovalci 9. kviza »Ali poznaš svojo občino?« so člani ekipe OŠ Dramlje. To je prva zmaga za OŠ Dramlje. Igrificirana priprava tekmovalcev na kviz postaja stalnica.

Namen kviza skozi leta ostaja enak, mlade občane seznaniti s pestro in bogato dediščino, zgodovino, znamenitostmi in posebnostmi Občine Šentjur, z delovanjem lokalne samouprave in še čim, vse, da se mlade pripravi na aktivno delovanje v lokalnem okolju.

Uvrstitev ekip

kako-dobro-poznas-svoj-krajdsc_0030-copyPrvič v zgodovini kviza je zmagala ekipa Osnovne šole Dramlje. Odlično 2. mesto je osvojila ekipa OŠ Planina pri Sevnici, 3. mesto si letos delita OŠ Franja Malgaja Šentjur in OŠ Slivnica pri Celju. Pohvalo za sodelovanje pa sta prejeli ekipi OŠ Blaža Kocena Ponikva in OŠ Hruševec Šentjur. Novost 9. kviza je ta, da se ekip ne razvršča na 4., 5. in 6. mesto, ampak se jih pohvali za sodelovanje, za vložen trud, čas in energijo.

Vodja Mladinskega centra Šentjur, Lara Žmaher, je tekmovalcem sporočila, da več kot vedo o okolju, v katerem živijo, bolje lahko to izkoristijo v prihodnosti, saj bodo lažje in bolj samozavestno sooblikovali razvoj občine, ko bo nastopil njihov čas.

Župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci, je poudaril pomen kviza in projekta za mlade. S kvizom poleg mladih, tudi drugi bolje spoznavamo lokalno skupnost, eno večjih slovenskih občin, ki se lahko pohvali z marsičim, razvoj v prihodnosti pa bo odvisen tudi od mladih.

kako-dobro-poznas-svoj-krajdsc_0063-copyTekmovalci so pokazali veliko znanja, saj so dobro opravili z vsemi 30. vprašanji. Že tradicionalno so se tekmovalci najprej spopadli z zemljevidom Občine Šentjur in nanj umeščali kulturno in naravno dediščino, poimenovali so reko Bistrico in Krajevno skupnost Grobelno. Tekmovalci se niso prestrašili zavitih vprašanj in tudi tista, ki so od njih zahtevala logično razmišljanje ali povezovanje različnih področij so prinašala zaslužene točke. Poseben izziv je predstavljalo sestavljanje refrena skladbe Gustava Ipavca Slovenec sem, ki je bil tudi za organizatorje tehnično najzahtevnejši del kviza. Zanimivo je bilo letošnje matematično vprašanje, ko so ekipe ugotavljale koliko superračunalnikov bi potrebovali, da bi dosegli miselne zmogljivosti vseh 19 tisoč občanov občine Šentjur.

Kdo so bili člani komisije

Da je vse teklo, kot po maslu je skrbela šestčlanska komisija v sestavi: Judita Methans Šarlah, vodja oddelka za družbene dejavnosti na Občini Šentjur, Melita Bevc, direktorica Zavoda za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah, Aleksandra Krofl, predsednica Društva September – društva za promocijo naravne in kulturne dediščine, Aleksandra Gradišnik, predsednica Društva prijateljev mladine Šentjur, Tom Costo, pisatelj, komik in motivator, Mojca Stropnik, predstavnica Mladinskega centra Šentjur.

Pogovor s Špelo Jezovšek – Stello

kako-dobro-poznas-svoj-krajdsc_0093-copyLetos smo se pogovarjali z mlado in uspešno pevko in plesalko Špelo Jezovšek – Stello. Mladim je razložila, kako je že pri svojih štirih letih vedela, kaj si želi početi v življenju in tudi kako je postopoma prišla do svojega največjega nastopa.

Lani je Špela nastopila v romunski različici X Factorja in se uvrstila v polfinale, letos pa se na povabilo organizatorjev vrača v Romunijo. Pri tem je poudarila, da je pomembno kako si organiziraš svoj prosti čas, da uspešno opravljaš šolo in druga potrebna izobraževanja ter da imaš še dovolj časa zase, da se sprostiš in odpočiješ.

Igrificirana priprava na kviz

Na 9. kviz se je letos pripravljalo 36 osmošolcev. Na Mladinskem centru Šentjur so tudi letos priprave na kviz naredili zanimive in drugačne, saj so tekmovalce povabili v že tretjo različico šentjurske sobo pobega. Ekipe so reševale izzive, naloge in uganke povezane z dediščino Občine Šentjur. Njihov cilj je bil razvozlati zemljevid občine Šentjur in nanj umestiti 61 magnetkov z motivi naravne in kulturne dediščine.

Šentjurska soba pobega bo od 6. marca, do konca aprila, na voljo še ostalim, ki bi se radi preizkusili v reševanju nalog, izzivov in ugank ter izvedeli kaj novega.

Priprava nove publikacije o občini Šentjur

Na Mladinskem centru Šentjur bodo letos izdali novo publikacijo, ki bo mladim in ostalim občanom približala dediščino, zanimivosti, zgodovino, osebnosti, gospodarstvo in delovanje lokalne samouprave v občini Šentjur. Ob tej priložnosti zbirajo zanimive informacije, anekdote, fotografsko in drugo gradivo, ki je manj znano a zanimivo in tudi poučno.

foto: Urška Kukovič

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
178 queries in 2,110 seconds.