Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

13. vseslovensko srečanje kmetov na Ponikvi 2016 (foto in video)


Dobra dela – zlati ključ do nebes. Leto 2016 je sveto leto usmiljenja in minulo nedeljo so se na Ponikvi in Slomu pri zavetniku slovenskih kmetov, slovenskega kmetijstva in slovstva, Antonu Martinu Slomšku, že 13. zapored zbrali slovenski kmetje.

Ob 12. uri je v cerkvi sv. Martina na Ponikvi potekala sv. maša, mašo je daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar.

DSCN7885 (Kopiraj)

Strukturne spremembe v slovenskem kmetijstvu se sicer nadaljujejo, a v primerjavi z drugimi članicami EU potekajo počasneje. Ob pogovoru z nekaterimi kmeti smo začutili slovenski ponos in tudi gorečo vnemo za ohranjanje tradicije in identitete slovenskega kmeta, na katerega je v 19. stoletju opozarjal že blaženi škof A. M. Slomšek. Povedali so, da na Ponikvo prihajajo vsako leto, da kmetije tisti dan prevzamejo “tamladi”. Čeprav imamo občutek, da poklic kmeta v Sloveniji počasi izumira, da se vedno manj mladih odloča za tovrstne poklice, pa smo med obiskovalci naleteli tudi na takšne, ki so rekli, da mladi prinašajo nove ideje na podeželje, inovativne, imajo podjetne vizije in da jih je vedno več. Pravijo, da je potrebna sinergija vseh, da se znanje prenese na naslednje rodove. In vedno več je visoko šolanih kmetovalcev, ki ravno z drugimi idejami in pristopi počasi spreminjanjo tudi slovensko kmetijstvo.

Po sv. maši je sledilo druženje s slavnostno akademijo pred Slomškovo rojstno hišo na Slomu. Osrednji gost je bil varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, dr. Jože Podgoršek. Delu njegovega govora lahko prisluhnete spodaj:

Pri kulturnem programu so sodelovali tudi otroci iz  cerkvenega pevskega zbora Zvonček iz Ilirske Bistrice.

Otroški pevski zbor Zvonček.
Otroški pevski zbor Zvonček.

Akademija se je zaključila z druženjem in pogostitvijo. Na prireditvi je bila tudi še aktualna vinska kraljica Sara Stadler, zbrane je pozdravil tudi župan Občine Šentjur, Marko Diaci. Zbrane je nagovoril tudi predsednik KGZS Cvetko Zupančič. Gostom so organizatorji postregli tradicionalni golaž, za pogostitev so poskrbele kmečke ženske ter učenci Srednje kmetijske šole Šentjur ter ostali posamezniki.

Na Slomu so si obiskovalci lahko pogledali rojstno hišo Antona Martina Slomška, ki je s svojim delovanjem v bogoslužju, vzgoji in narodnem buditeljstvu pustil pečat tudi pri razvoju slovenskega kmetijstva. Zbrani so se zahvalili za dobro letino in sklenili, da se srečajo na istem mestu tudi naslednje leto.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij.

f/t/v: jC