Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V tekmi legend šmarski veterani proti Nesteroviću, Miliču, Trifunoviču … (foto, video)


basket-skupnaMorda v Šentjurju in Rogaški Slatini igrajo državni prvoligaši, a v Šmarju pri Jelšah se igra NBA košarka. No, vsaj minuli sobotni večer, ko so na šmarski parket stopili nekdanji evropski in NBA zvezdniki Radoslav Nesterović, Marko Milič, Matjaž Smodiš in drugi.

Šmarje pri Jelšah tako vsaj za en dan ni bilo zgolj geografsko košarkarsko središče območja, ampak tudi mesto ekshibicije z največjimi košarkarskimi legendami. S tem seveda ne mislimo samo na Vladimirja Pavška, Slavca Gobca, Roka Straška in soigralcev, ampak tudi na cenjene goste, združene v ekipi KZS Slovenije.

PRIJATELJSKO VZDUŠJE IN REZULTAT

Prva četrtina je minila v veteranskem tempu in, vsaj kar se rezultata tiče, v prijateljskem vzdušju. Šmarski veterani namreč niso želeli prehitro pobegniti na neulovljivo razliko in srečanje s tem narediti nezanimivo za številne gledalce. No, roko na srce tudi gostje niso pretirano hrepeneli po trganju mrežic, razen Marka Miliča, ki je s svojimi 130 kilogrami nekajkrat opravil A test zdržljivosti obroča.

milic-akcija
Domača četverka kljub intenzivni obrambi ni uspela preprečiti zabijanja Marka Miliča.

Po 16:15 za domačine po prvi četrtini tudi druga, kljub številnim Nesterovićevim metom za 3 točke (1:4 v tem delu igre), glede rezultata ni prinesla pretiranih pretresov. Šmarčani so prvih dvajset minut zaključili s spodobnimi tremi koši prednosti (40:37).

Med četrtinami so svoje košarkarske spretnosti pokazali mladi košarkarski nadebudneži ter s tem veteranom omogočili, da zajamejo sapo pred nadaljevanjem napornega srečanja.

zoga-spretnost

Tretja četrtina ni prinesla pretiranih sprememb v tempu in agresivnosti, smo pa videli nekaj atraktivnih zabijanj. Ena ali dve lepi akciji sta uspeli tudi gostujoči ekipi KZS.

Po tridesetih minutah igre so vodstvo vseeno uspeli ohraniti Šmarčani (53:51), predvsem zaradi nove serije (zgrešenih) metov za tri točke prvega playa ekipe KZS Raša Nesterovića. Ta si je s sedmimi poskusi izza črte dal duška, saj mu je v 811 tekmah 12 letne NBA kariere uspelo za 3 točke vreči le 13 krat. A tako preko luže, kot v Šmarju z enakim učinkom: enim zadetim metom.

Ena od številnih uspešnih akcij šmarskih veteranov
Ena od številnih uspešnih akcij šmarskih veteranov

Kanček pričakovane tekmovalnosti smo vendarle dočakali v zadnjih dveh minutah tekme, ko so gostje uspeli pobegniti na pet točk, a so šmarski veterani s skrajnimi močmi razliko zmanjšali le na točko zaostanka sedem sekund pred koncem. Uigrana akcija na domačega krilnega centra Jerneja Močnika v izdihljajih igralnega časa žal ni prinesla odločilnega preobrata. Morda se kot član upravnega odpora KZS ni želel zameriti sekretarju Nesteroviću in predsedniku zveze Mateju Erjavcu, ki je Šmarje prav tako počastil s svojim obiskom.

TEKMA, KJER SO VSI ZMAGOVALCI IN NI PORAŽENCEV

A kot ob takšnih tekmah velja, (kadar zmaga gostujoča ekipa), rezultat v resnici ni pomemben, ampak je v ospredju promocija te priljubljene športne igre, prijetno druženje, predvsem pa vzor in spodbuda novim košarkarskim generacijam, da bi znale stopiti na pot, uhojeno s strani njihovih velikih vzornikov.

In mladina je ta dan v Šmarju pri Jelšah imela kaj videti in občudovati. Prijazne, dostopne in proaktivne velikane slovenske košarke, katerim ni bilo težko podpisati kopico avtogramov, se nastaviti pred objektive pametnih telefonov ter  mladim košarkarskim upom podeliti kakšen nasvet in izkušnjo, ki bi pripomogle k uresničitvi njihovih sanj.

basket-fotke
Košarkarske legende so se z veseljem fotografirale z navijači

Tako otroci, kot njihovi očetje v šmarski veteranski ekipi so se za to bogato izkušnjo z vsem srcem zahvalili predsedniku KZS Erjavcu in njegovi ekipi, ki si je na to sobotno popoldne vzela čas in v tako močni zasedbi obiskala Šmarje pri Jelšah.

Nastopajoči so skupaj zbrali tudi 300 evrov, ki so jih donirali  šmarski osnovni šoli, priznani valilnici mladih košarkarskih talentov v regiji, katerih znanje nadgrajujejo v ponovno aktivnem domačem košarkarskem klubu KK Jelša.

zabitek
Da zabiješ žogo v koš ni potrebno biti visok 210 cm …

Povsem na začetku prvega videa si oglejte spodletelo zaključno akcijo tekme, kateri sledijo še nekateri drugi utrinki s srečanja:

V drugem videu sta o tekmi ter sporočilu mladim košarkarjem spregovorila predstavnik šmarskih veteranov Boris Čujež ter nekdanji igralec Olimpije, Philadelphie 76ers, Phoenix Suns, Real Madrida in številnih drugih evropskih klubov Maro Milič:

 Takole so svoje košarkarske veščine pokazali mladi upi šmarske košarke:

In še fotogalerija s tekme:

foto, video: Dejan Hribernik, tekst: Rok Čakš

slavija-polsi-klik