Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rifnik vabi in navdušuje obiskovalce


rifnik - ponudba 2015Na praznično soboto je Razvojna agencija Kozjansko v okviru projekta Rojstvo Evrope organizirala interpretativno vodenje po Rifniku. Doživljanje Rifnika so oplemenitili tudi z lokalno gastronomijo lokalne ponudnice in glasbo v zelo akustičnem ambientu Rifnika.

Skozi takšne pristope sodobne interpretacije preizkušajo načine  sprejemanja, doživljanja Rifnika med različnimi ciljnimi skupinami. To je tudi usmeritev za oblikovanje inovativnih turističnih produktov, ki jih trg sprejema in išče.  Hkrati na ta način osveščajo lokalno prebivalstvo in jih motivirajo za vključevanje in aktivno sodelovanje.

Ključno je vključevanje lokalnega okolja, tako posameznikov kot različnih institucij in tudi civilnih iniciativ. V tem primeru so se povezali tudi s Turistično olepševalnim društvom Šentjur, novoustanovljeno sekcijo zelenega turizma in združili moči v skupnem dogodku od popoldanske interpretacije na Rifniku do večernega glasbenega zaključka v jami mlinskih kamnov in družabnega srečanja v Ferleževem mlinu.

koncert v jami mlinskih kamnov 2015
Utrinek s citrarskega koncerta v votlini mlinskih kamnov ob vznožju Rifnika

Znova smo se prepričali, da turistične ponudbe in turističnega produkta ne more učinkovito predstavljati posameznik ali posamezna institucija, temveč je nujno združiti moči čimvečjega števila akterjev v celotni čim širši destinaciji.

O PROJEKTU ROJSTVO EVROPE

Razvojna agencija Kozjansko je v letu 2014 skupaj s projektnimi partnerji pričela izvajati aktivnosti v okviru projekta »Rojstvo Evrope«. Projektno partnerstvo poleg Razvojne agencije Kozjansko sestavljajo še  Zavod za kulturo Slovenska Bistrica, Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica, Muzej Prigorja Sesvete, Zavičajni muzej Varaždinske Toplice.  Projekt  se odvija v okviru Operativnega programa teritorialnega sodelovanja Slovenija-Hrvaška.

Glavni cilji projektnih aktivnosti so:

  • trajnostni razvoj in krepitev regionalne identitete s pomočjo ohranjanja in oživljanja arheološke dediščine na temeljih sodobne interpretacije dediščine,
  • povezava lokalno znanih arheoloških najdišč s pomočjo regionalnega in čezmejnega sodelovanja,
  • vzpostavitev čezmejne mreže za prenos informacij in primerov dobrih praks,
  • ozaveščanje prebivalstva o pomenu ohranjanja kulturne dediščine in njeni uporabi (krepitev kulturnega turizma).

polovicka_celje_klik