Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjurčani med energetsko najvarčnejšimi


energetsko ucinkovite obcine 2015V Šentrupertu so na prireditvi »Slovenske občine na energetskem prehodu« razglasili energetsko najbolj odmevne oziroma učinkovite občine v Sloveniji. Med petimi finalistkami v kategoriji velikih občin (nad 13 tisoč prebivalci, finalistke so bile tudi Litija, Grosuplje, Nova Gorica in Jesenice) je slavila Občina Šentjur.

Izbor je že šesto leto zapored pripravila medijsko-založniška hiša Energetika.NET ter strokovna komisija v sestavi Rajko Leban (GOLEA), Gašper Vilfan (Spirit Slovenija), Črtomir Kurnik (LEAG), Aleš Podgornik (Institut Jožef Stefan), Gorazd Marinček (Slovenski E-forum) in Mateja Kegel Kozlevčar (Energetika.NET). Med energetsko najbolj odmevnimi med izbirajo med tistimi občinami, ki z ukrepi na področju energetske učinkovitosti in trajnostnega razvoja kažejo prodornost, inovativnost, predvsem pa drznost in željo po učinkovitih spremembah za dvig kvalitete življenja vseh občanov in občank.

V imenu Občine Šentjur je priznanje za energetsko najbolj odmevno občino prevzel vodja oddelka za varstvo okolja in prostorsko načrtovanje Edi Peperko, poleg podelitve pa so na osrednje omizju gostje mag. Tanja Bogataj, državna sekretarka na Ministrstvu za okolje in prostor, Miha Marenče, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Tilen Smolnikar, Ministrstvo za infrastrukturo, dr. Ivan Žagar, predsednik skupnosti občin Slovenije, mag. Anton Pogačnik, predsednik konzorcija Lokalnih energetskih agencij, Milenko Ziherl, direktor Eko sklad z župani ter predstavniki občin spregovorili tudi o financiranju ter birokratskih izzivih, s katerimi se srečujejo občine.

OBRAZLOŽITEV NAZIVA:

»Občina Šentjur se lahko pohvali s številnimi uspešno izvedenimi projekti. Poleg tega, da so na osnovnih šolah izvedli energetske sanacije in uvajali sisteme za soproizvodnjo toplote in električne energije, so za 2,4 milijona evrov izvedli tudi rekonstrukcijo in energetsko sanacijo kulturnega centra Ipavec za katerega so 73 % sredstev pridobili od ministrstva za kulturo. Tudi pri sanaciji osnovnih šol so bili uspešni na razpisih države. Kot zanimivost lahko navedemo, da so se sistematično lotili uvedbe organizacijskih ukrepov učinkovite rabe energije v javnih zgradbah, ki jih izvajajo v okviru del energetskega upravljavca. Prav tako pa velik poudarek dajejo na informiranje širše javnosti – svojih občanov, saj so v ta namen vzpostavili tudi energetsko svetovanje v občini. Oblikovali pa so tudi usmerjevalno skupino za izvajanje akcijskega načrta lokalnega energetskega koncepta. Že pred tem so v izbranih javnih objektih uvedli energetski monitoring, stalno pa iščejo tudi nove finančne vire za uresničitev ukrepov in pripravo vlog za sofinanciranje projektov, s katerimi dosegajo večjo energetsko učinkovitost.«

polovicka_celje_klik