Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

PP Rogaška Slatina: 30. 9. 2014


AKTIVNOSTI ZA VEČJO VARNOST PEŠCEV: “BODI PREVIDEN “

Pešci, kot kategorija udeležencev v cestnem prometu, prav gotovo sodijo med najbolj ogroženo populacijo, žal pa za svojo varnost storijo bistveno premalo, objektivno pa so v prometu tudi precej nedisciplinirani. Za prometne nesreče z udeležbo pešcev kot ene od najbolj izpostavljenih skupin udeležencev v cestnem prometu je značilno, da redko samostojno nastopajo kot povzročitelji prometnih nesreč, hkrati pa v večini nesreč z raznimi prekrški precej pripomorejo, da do njih pride (nepravilna hoja ali prečkanje vozišča, temna oblačila brez uporabe odsevnikov ali luči, alkoholiziranost pešcev, neuporaba površin za pešce…).

Na drugi strani pa vozniki motornih vozil prav tako veliko pripomorejo, da prihaja do teh prometnih nesreč s prekrški kot so neprilagojena hitrost, vožnja pod vplivom alkohola, vožnja preblizu desnemu robu vozišča, vožnja mimo pešcev na premajhni bočni razdalji nepravilna uporaba luči, neočiščena ali zarošena stekla na vozilu, nepravilno reagiranje na pojav pešcev (predvsem otrok in starejših) v prometu. Prav tako so vozniki motornih vozil premalo seznanjeni z vsebino tovrstne problematike.

Ena od nalog policijskih preventivnih in represivnih aktivnosti je doseči čim večjo informiranost javnosti s to problematiko (aktivnosti v smislu ozaveščanja, vzgoje, svetovanja in obveščanja vseh starostnih skupin z vsebino že navedenih kršitev in problematiko PN z udeležbo pešcev in izredno hudih posledic le-teh).

V času od 1. 10. 2014, do 14. 10. 2014, bodo policisti poostreno izvajali nadzor nad ugotavljanjem kršitev pešcev in kršitev voznikov do pešcev.

Policisti ob tem opozarjajo, da lahko s samozaščitnim ravnanjem veliko pripomoremo k preprečitvi kaznivih dejanj. Ob odhodu od doma ne puščajmo stanovanj nezaklenjenih, ključev pod predpražniki, na okenskih policah ter torbic in vrednejših predmetov v vozilih na vidnem mestu…

 

Vozil pod vplivom alkohola

23. 9. 2014, v popoldanskem času, so policisti PP Rogaška Slatina kontrolirali voznika osebnega avtomobila. Med postopkom so mu odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 1,27 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Noč je preživel v prostorih za pridržanje, za prekršek pa se bo zagovarjal na Okrajnem sodišču v Celju. Za storjeni prekršek je zagrožena globa 1.200 evrov in stranska sankcija 18 kazenskih točk.

28. 9. 2014 so policisti v kraju Žahenberc kontrolirali voznika osebnega avtomobila, ki je vozil pod vplivom alkohola. Vozniku je alkotest pokazal 0,68 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, zato so mu policisti začasno odvzeli vozniško dovoljenje in prepovedali nadaljnjo vožnjo.

Tatvine

23. 9. 2014, med 9. in 13. uro, je neznana oseba vstopila v stanovanje v Rogaški. Neznana oseba je vstopila skozi odklenjena balkonska vrata, nakar je iz kuhinje odtujila žensko denarnico z dokumenti in 250 evri.

Prav tako je neznani storilec 24. 9. 2014 v gozdu v bližini PD Boč ukradel starejšo motorno žago znamke Stihl super 024, vredno okoli 100 evrov.
Policisti so v tem tednu obravnavali tudi tatvino akumulatorja in tatvino nafte iz delovnega stroja.

Policisti zbirajo obvestila in bodo zoper storilce podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo Celje.

Ob tem policisti opozarjajo, da lahko s samozaščitnim ravnanjem veliko pripomorete k preprečitvi kaznivih dejanj. Ob odhodu od doma ne puščajte stanovanj odklenjenih, ključev pod predpražniki, na okenskih policah… V zvezi tatvin iz avtomobilov pa opozarjajo, da torbic, mobitelov in vrednejših predmetov,  ne puščajte na vidnem mestu.

Prometna nesreča s hudimi telesnimi poškodbami

27. 9. 2014 so bili policisti PP Rogaška Slatina obveščeni o prometni nesreči v kraju Tekačevo. Z ogledom kraja prometne nesreče je bilo ugotovljeno, da je voznik osebnega avtomobila zaradi vožnje po levem smernem vozišču trčil v motorista, ki je vozil pravilno po svojem smernem vozišču. Pri trčenju se je voznik motornega kolesa hudo telesno poškodoval. Zoper voznika osebnega avtomobila sledi kazenska ovadba.

 

 

 

Gorazd Smrečnik
pomočnik komandirja PP Rogaška Slatina
policijski inšpektor I