Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

10. obletnico ustanovitve hrvaško-slovenske Turistične cone Sotla obiskala predsednika Slovenije in Hrvaške (foto in video)


Minulo nedeljo je na mostu prijateljstva v Sedlarjevem, meddržavnem mostu med Slovenijo in Hrvaško, potekala 10. obletnica ustanovitve Turistične cone Sotla – dolina izvirov zdravja. Dogodka sta se udeležila tudi predsednika Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Ivo Josipović, župan občine Podčetrtek Peter Misja, Željko Kodrnja, župan občine Zagorska Sela, svetniki in uprava Občine Podčetrtek ter številni drugi.

Turistična cona Sotla, ki obsega naselja ob maloobmejnem pasu od jeza na bodočem Vonarskem jezeru pri naselju Vonarje v Sloveniji in Harine Zlake na Hrvaški strani, do maloobmejnega prehoda Sedlarjevo na Slovenski oz. Plavič na Hrvaški strani, popotnikom in izletnikom na pešpoteh, kolesarskih stezah in vodnih poteh olajšuje prečkanje državne meje. Za cono je značilno, da so ljudje ob meji od nekdaj živeli v sožitju in odličnih medsebojnih odnosih, česar tudi državna meja med državama ni prekinila. Slednje dokazujejo redna srečanja, letos še 10., prebivalcev Plaviča in Sedlarjevega.

 

Turistična cona je nastala na pobudo občine Podčetrtek in hrvaških Zagorskih Sel. Pred desetimi leti so predstavniki obeh lokalnih skupnosti uspeli z evropskimi sredstvi zgraditi most na Sotli. Edini nov most med državama v zadnjih letih je postal simbol povezanosti obeh narodov in njune evropske prihodnosti. Slednje sta v nagovorih izpostavila oba predsednika, ki sta si bila edina, da skoraj ne more biti bolj simboličnega kraja, kot je most, ki povezuje dva naroda. Josipović je še dodal, da ravno zaradi tovrstnih druženj in prijateljstev med ljudmi v obmejnih regijah politika in politiki nikoli niso uspeli porušiti odnosov med narodoma. Na koncu so predsednika in župana s kozarčkom rujnega nazdravili dobrim odnosom med Slovenci in Hrvati.

Srečanja so se tradicionalno udeležili številni občani z obeh strani Sotle
Srečanja so se tradicionalno udeležili številni občani z obeh strani Sotle

Seveda sta zbrane nagovorila tudi župana obeh obmejnih občin, Peter Misja in Željko Kodrnja, ki sta med drugim izrazila veselje nad obiskom obeh predsednikov. V kulturnem programu so sodelovali člani VS Osti Jarej in folkloristi iz Zagorskih Sel. Tudi letos sta se v vleki vrvi čez most pomerili občinski svetniki iz obeh strani, premoč so morali kolegom s Hrvaške še enkrat več priznati svetniki iz Podčetrtka.

V vleki vrvi so še enkrat več zmagali občinski svetniki s sosednje Hrvaške
V vleki vrvi so še enkrat več zmagali občinski svetniki s sosednje Hrvaške

Po končanem uradnem delu je sledilo druženje, obiskovalci so se lahko okrepčali s pasuljem, seveda pa je bilo poskrbljeno tudi za osvežitev v obliki rujne kapljice in sokov.

Vabljeni, da v prvem video posnetku prisluhnete nagovoru podčetrteškega župana Petra Misje, v drugem pa lahko prisluhnete celotnemu nagovoru predsednika Boruta Pahorja. Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij (klik!), posnetih na dogodku. 

 

 

 

 

 

v/t/f: eH