Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Marijino vnebovzetje v Olimju maševal celjski opat Marjan Jezernik (foto in video)


Praznik Marijinega vnebovzetja kristjani praznujejo 15. avgusta in je posvečen Kristusovi materi Mariji, ki z vnebovzetjem simbolno sporoča, da delovanje za dobro v zemeljskem življenju lahko prinese večno življenje. Na praznik smo obiskali procesijo in sv. mašo v Olimju, kjer je maševal celjski opat Marjan Jezernik.

Slovesne procesije se je ob 9. uri udeležilo veliko število vernikov in romarjev. Najsvetejši in starodavni Marijin kip so številni romarji in turisti pospremili po vasi od kapelice do kapelice in tako Mariji izrazili čast in slavo. Pri procesiji je sodelovala tudi godba na pihala. Temu je sledila slovesna maša, kjer je prepeval domači pevski zbor ob orgelski spremljavi prof. Toneta Potočnika. Sv.mašo so lahko obiskovalci spremljali tudi v kapelici in na samostanskem dvorišču, kjer so bili pripravljeni dodatni sedeži, dogajanje pred tabernakljem pa so lahko spremljali preko video prenosa.

V pridigi se je celjski opat Marjan Jezernik praznika dotaknil kot praznika neskončnih obzorij in neskončne večnosti. Kot kristjani smo povabljeni pod Marijino varstvo in da prehodimo pot, ki jo je ona prehodila. Dotaknil se je tudi vrednot, etike in morale ter smisla življenja. Pravi, da nekateri danes govorijo o življenju kot o praznem početju. Zakaj torej še živeti, če pa je svet ena sama solzna dolina. Smo kot lutke, ki se v tem svetu vrtijo. Mi zmoremo tudi na zemlji ustvarjati raj … Če človek zaseda mesto Boga, potem mu je vse dovoljeno in potem mora za svoja dejanja biti tudi odgovoren. Pa je? Bog nas je ustvaril in želi, da smo srečni. Toda če človek pozabi nanj, ki je vir vsega dobrega, potem te sreče ne bomo deležni. Marija nam govori, kako je potrebno preusmeriti naše življenjske poti, da bomo zmogli premagovati težo in preizkušnje življenje. V njej imamo razlog, da se svojega življenja smemo veseliti …

Maševal je celjski opat Marjan Jezernik.

Po sv. maši so gospodinje na samostanskem dvorišču in pred samostanom pripravile pogostitev za vse vernike.

Po veliki maši pa 8. septembra sledi mala maša, ki rada za suknjo vpraša (kar bo letos skoraj zagotovo). Na ta dan kristjani praznujemo Marijino rojstvo. Kljub slabemu vremenu je bila slovesnost ob prazniku v Olimju dobro obiskana, tako kot ostala romarska središča po Sloveniji. Marija je dosegla polnost življenja v večnosti in njeno delovanje poudarja dostojanstvo in poklicanost vsake žene.

Vabimo vas, da si pogledate galerijo fotografij (klik!!!) in video prispevek pridige.

f/t/v: j. C.