Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

29. 6.: Solidarnostni dan z Gorenjem


Šentjur: odločitev je v rokah delavcev
Šentjurčani so prejšnji teden kar nekajkrat razpravljali o solidarnostnem dnevu za pokrivanje izgub v velenjskem Gorenju. Socialistična zveza, sindikat, izvršni svet m poslovodni delavci šentjurskih kolektivov ocenjujejo, da je solidarnostni dan potreben, predvsem zaradi nadaljnjega razvoja regijskega gospodarstva, predsedniki delavskih svetov in osnovnih organizacij sindikata imajo pripombe, medtem ko se delavci še niso dokončno izjasnili.
Pripombe so se nanašale na stare spodrsljaje Gorenja, kot je zgrešena naložba v Korting in pa na odgovornost posameznih vodilnih delavcev. Prav tako je posameznika motilo, ker imajo v Gorenju kljub izgubi višje povprečne osebne dohodke, kot v nekaterih šentjurskih kolektivih. Pripomb je bilo še več, vendar v Socialistični zvezi in na izvršnem svetu kljub temu računajo, da bodo našli z delavci skupni jezik.
Zlasti zato, ker so sklenili, da bodo lahko tisti kolektivi oziroma tozdi. ki so lani poslovali z izgubo, zadržali dohodek zase. Ker je v Šentjurju lani posloval z izgubo le tozd Transport kmetijskega kombinata, Gorenje ne bo prikrajšano za veliko denarja.
V kolikor se bodo šentjurski delavci odločili za solidarnostni dan, bodo Šentjurčani Gorenju denar izplačali takoj, delali pa bodo kasneje, verjetno enkrat v avgustu.

Šmarje: razgovor z direktorji
Občinski sindikalni svet Šmarje pri Jelšah je predvčerajšnjim povabil na razgovor direktorje delovnih in temeljnih organizacij v občini z namenom, da se skupno dogovorijo, kako bi na najbolj primeren način izvedli solidarnostno akcijo za delavce Gorenja iz Titovega Velenja.
Gospodarski rezultati, izgube, nelikvidnost in s tem povezani nizki osebni dohodki precejšnjega dela delavcev šmarske občine, ne govori ravno v prid akciji, katere smo se lotili na Celjskem.
Kot protiutež dvomom so bila razmišljanja o delavski solidarnosti, vrednoti, ki bi v tem trenutku ne smela pasti na izpitu. Tako kot ni takrat, ko so bili prav občani šmarske občine solidarnosti še kako potrebni in je bili tudi v veliki meri deležni. Veliko razumevanja in solidarnosti so po potresu pokazali prav občani in delavci velenjske občine.
V kratkem se bodo za ali proti akciji izrekli delavci na zborih; o tem, ali se bodo odpovedali enodnevnemu zaslužku, seveda pa bodo delavci z najnižjimi in nizkimi osebnimi dohodki pri tem izvzeti oziroma bodo prispevali manj. Danes jaz tebi, jutri ti meni. V času, ko nam ni z rožicami postlano, velja o tem odnosu trezno razmišljati. Na dan vleči stare grehe Gorenja, bi bil v tem trenutku nesmisel.

Novi tednik, 28. 6. 1984