Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

26. 6.: Uspeh mladih zadružnikov iz Kozjega


Pretekli teden so imeli mladi zadružniki iz Kozjega majhno slovesnost. Predsednik komisije za ocenjevanje tromesečnega nagradnega tekmovanja tovariš Božo Jurak iz Glavne zadružne zveze v Ljubljani je izročil AMZ Kozje lep radijski sprejemnik. V republiškem tekmovanju, ki ga je razpisal Kmečki glas, so namreč Kozjanom prisodili prvo mesto v Sloveniji.
Za nagrado se je zahvalil Valenčak Franc, predsednik upravnega odbora KZ Kozje in vodja AMZ Kozje. Poudaril je, da je kozjanska kmečka mladina prva utirala pot gibanju mladih zadružnikov v Sloveniji. Že leta 1945 je bil na pobudo tov. Boža Juraka ustanovljen pri KZ Kozje krožek kmečke mladine.
Ta je svoj program nato razširil na okraj Celje in leta 1956-57 so se krožki kmečke mladine v republiškem merilu preimenovali v aktive mladih zadružnikov. Od prvotnih 18 članov se je dvignilo število članstva AMZ Kozje na 72, od katerih vsi plačujejo družinske deleže. Marljivost in razgibanost AMZ Kozje od ustanovitve do danes dokazujeta dve medzadružni živinorejski razstavi, dve medzadružni razstavi vin na Bučah, tri ustanovljene in uspešno zaključene kmetijsko-gospodarske šole, splošna kmetijska razstava v Kozjem, tri tekme koscev in grabljic, dva gospodinjska tečaja, 22 iger in tamburaški zbor.

Celjski tednik, 26. 6. 1959