Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

20. 3.: Turizem in še kaj v Bistrici ob Sotli


Čeden kraj je Bistrica ob Sotli sredi slikovite pokrajine stisnjena pod klanec Čehovec, ki se vzpenja na Orlico.
Mogočne kunšperške razvaline vabijo k razgledu po Obsotelju in Hrvatskem Zagorju v neposredni bližini Kumrovca. Vse naokrog pa je polno zanimivosti: vekovno stara kužna znamenja, zanimiva gorska cerkev, stek Bistrice in Sotle, kjer je nekoč besnela puntarska bitka in neposredna bližina sosednjega Kumrovca, ki se naglo razvija. Zatorej ni čudno, da so se bistriški občani na zadnjem zboru večidel pogovarjali o turizmu, v katerem vidijo največ perspektiv za svoj kraj.
Zgodovinska znamenja, spomenike je potrebno pravočasno zaščititi, da ne razpadejo, ker je to prava kulturna zakladnica, ki je ne smemo brezskrbno zanemarjati. Lani jim je nekdo obljubil sredstva za ureditev klopi po izredno lepih sprehajališčih, ki so tam naokoli, pa ni bilo nič. To Bistričanom ne ugaja. Sami so se lotili gradnje lovske koče nad razvalinami kunšperškega gradu, pri čemer bi jim bilo potrebno pomagati.
Poleg vseh starinskih spomenikov, pa bi si radi postavili še spomenik, ki bi naj obujal spomin na žrtve fašističnega nasilja, ko so bili Obsoteljčani množično preseljeni s svojih domov v nemška taborišča. Sklenili so še, da si bodo čimprej z lastnimi sredstvi zgradili gasilski dom, vendar prosijo, da bi jim pomagali nabaviti gasilski avto.
Veseli pa so, da bodo letos dobili sredi naselja protiprašno cesto; tudi to je lep prispevek za razvoj njihovega kraja, ki je pomemben tudi za turizem. Seveda potreb je še veliko, zlasti se potegujejo še za stanovanja, ki jih potrebujejo prosvetni in zdravstveni delavci v kraju.

Celjski tednik, 20. 3. 1964