Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Predstavitve najvplivnejših KiO 2013: od 21. do 30. mesta


Na Kozjansko.info nadaljujemo s predstavitvami aktivnosti 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2013 in sicer s tistimi med 21. in 30. mestom.

Tretjo jakostno skupino letos v glavnem sestavljajo politiki, kulturniki in gospodarstveniki.

Spremembe uvrstitev na lestvici so razvidne iz grafičnega prikaza – puščici in številk ob njej. Puščica navzgor pomeni, da se je oseba po lestvici povzpela, številka zraven pa razlika v številu mest glede na uvrstitev v letu 2012. Puščica navzdol pomeni nižjo uvrstitev, krogec pa ohranitev pozicije.

 

 

  IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2013)
21

+3

Mag. Štefan Tisel, dr. med

Od februarja ni več edini poslanec s Kozjanskega, saj se mu je med poslanci SDS pridružil Vinko Gorenak.

V preteklem letu je zastavil 13 poslanskih vprašanj (2012: 3, 2011:14), kar je še vedno sorazmerno malo. Vprašanje o industrijski konoplji je bilo npr. umaknjeno še pred obravnavo.

Decembra je v predsedniški palači prejel priznanje Rdečega križa Slovenije ob 60-letnici krvodajalstva. Od leta 1987 vodi šentjurske rdečekrižarje, ki so mu podelili nov mandat. Lanska predstavitev (24.)

22

 +4

Lucija Stupica Enbohm

Leto 2013 je Luciji Stupica prineslo eno večjih življensjkih prelomnic, saj se je junija poročila s švedom Henrikom C. Enbohnom in se preselila na švedski otok Oaxen, 70km južneje od Stockholma.

V zbirko literarnih nagrad je dodala nominacijo za Jenkovo nagrado, ki pa je bila pospremljena z nekoliko neokusno izjavo predsednika društva pisateljev Vena Tauferja o bogati beri, s “kar dvema ženskama.” Lucija se je s pesniškimi kolegicami ostro odzvala na to izjavo.

Že desetič je pripravila pesniški festival Pranger v Rogaški Slatini, ki postaja vse bolj cenjen v domači in tuji javnosti, kar dokazuje tudi vedno bolj mednarodno pisana zasedba pesnikov in prevajalcev. Lanska predstavitev (26.)

23

 -5

Akademik dr. Jože Krašovec

Štirikratni doktor znanosti, duhovnik, teolog, biblicist, prevajalec, filozof in univerzitetni profesor, ostaja še vedno izredno priljubljen profesor študentov teologije. Leta 1996 je prejel državno odlikovanje častnega znaka svobode Republike Slovenije, tri leta kasneje pa še dobitnik priznanja ambasador Republike Slovenije v znanosti.

Prof. dr. Jože Krašovec je stalni član SAZU, pot do članstva pa je razmeroma težka. Kot član SAZU ima določene obveznosti, sodelovati mora na razpravah ali prispevati k oblikovanju mnenja o določeni zadevi. Udeležuje se skupščin, na katerih odločajo o delovanju SAZU.

Junija 2013 je skupina prevajalcev, lektorjev in drugih sodelavcev, pod vodstvom prof. dr. Jožeta Kršovca pripravila komentiran prevod prvega dela Stare zaveze z naslovom Sveto pismo: modrostne in preroške knjige (929 strani). Gre za del vsebin, ki jih bodo vključili v celoto novega prevoda Svetega pisma s klmentaji v slovenščini, ki je že nekaj let v pripravi. Lanska predstavitev (18.)

24

– 7

Anton Škrabl

Lastnik ene največjih orgelskih delavnic v Evropi se ponaša z največ izdelanimi orglami na svetu. Njihove orgle so prisotne v več kot 20 državah po vsem svetu tako v cerkvah kot v svetovno znanih glasbenih šolah. V letu 2013 je zaposloval več kot 60 ljudi, leto poprej pa je podjetje ustvarilo 1.44 milijona evrov prihodkov in dobrih 32 tisoč evrov dobička.

Najmodernejša tehnologija in strokovno znanje zaposlenih omogočata, da lahko vse dele orgel izdelujejo v lastni proizvodnji. Obratujejo na skupno 10.000 m2 delovnih površin, od tega je 4.200 m2 notranjih delovnih površin in 5.500 m2 zunanjih površin.

Prednost in razpoznavnost Škrablove delavnice je v tem, da vse dele orgel (različnih velikosti in materialov) izdelujejo v lastni proizvodnji. Lanska predstavitev (17.)

25

 +4

Martin Mikolič

 

Župan Rogatca in predsednik kluba županov in svetnikov stranke Nova Slovenija je konec leta 2013 je realiziral eno največjih investicij njegovega županovanja, obvoznico skozi Rogatec.Vzporedno z otvoritvijo obvoznice so obeležili tudi zaključek projekta Kanalizacija in vodovod za del naselja Rogatec – Vzhod, na novo so preplastili vse ulice, s čimer je del Rogatca dobil novo podobo.

Po njegovem mnenju je bilo leto 2013 eno najuspešnejših investicijskih let. V leto 2014 gleda optimistično, kljub dejstvu okrnjenega proračuna. Vseeno je prepričan, da bodo uspešni na razpisih in bodo na podlagi uspešnih prijav tudi v letu 2014 marsikaj postorili. Lanska predstavitev (29.)

26

 +9

Simona Mele

Za menedžerko iz Mestinja je pestro leto. Januarja je bila imenovana za direktorico Unior Turizma. Na položaju je ostala le pet mesecev, nato pa novo zaposlitev našla v Novi Gorici. Postala je članica upravnega odbora igralniškega velikana HIT Gorica. Z novo službo je postala tudi nadzornica v podjetju HIT Alpinea.

Še vedno opravlja funkcijo v Uniorjevi hčerinski družbi RTC Krvavec. Lanska predstavitev (35.)

27

povratnik

Stane Jagodič

Šmarski Slikar, grafik, pisatelj in vsestranski umetnik se na lestvico najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja vrača po petih letih; povsem prvič je za rep ujel 50. mesto. 

Njegov lanski jubilejni 70. rojstni dan so spremljale številne razstave in drugi umetniški dogodki. V dunajski galeriji Photon je pripravil razstavo The Believer of Light, v Ljubljani razstavo X-ray/Nevidni svetovi, v slatinski Anini galeriji pa Maraton Satiricus.

Presežki v bogatem opusu idejnega očeta nekdanjega festivala satire Aritas in avtorja obsežne monografije Orbis Artis-Nemirno in Kreativno so bili predstavljeni na pregledni razstavi v galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju.Predstavitev 2009 (50.)

28

  – 9

Ivan Cajzek

Ivan Cajzek je v primerjavi z lanskoletno lestvico nekoliko padel. Beležil je padec prihodkov v letu 2012 na 27,6 mio., kar je nekoliko manj kot 35 mio. v letu 2011. Še vedno GIC posluje s čistim dobičkom 354 tisoč eur.

Njegove hčerinske firme so GPC, IPI, TRIK d.o., lastniški delež ima tudi v podjetju Sončni dom d.o.o. iz Maribora. V začetku leta 2013 so se pojavile špekulacije, da bo kupil Ingrad Gramat. Lanska predstavitev (19.)

29

-4

Dušan Andrej Kocman

 

Še vedno izredno priljubljeni župan Kozjega je v letu 2013 uresničil napoved, da bo občina Kozje v tem letu eno veliko gradbišče. Končana je temeljita obnova jedra Kozjega, urejena so nova avtobusna postajališča.

Tudi letos je kot župan aktivno pomagal pri izvedbi 14. praznika kozjanskega jabolka. Septembra 2013 je v Podsredi krajanom slavnostno predal nov Večnamenski objekt. Predvideno fenruarja letos pa naj bi bil dokončan tudi Večnamenski center Kozje.Z novembrom je Kozje dobilo tudi novo zadružno trgovino z restavracijo.

Optimistično gleda v prihodnost svoje občine in verjame, da so na pravi poti, saj občina po njegovem še naprej zelo dobro gospodari s svojim premoženjem. lanska predstavitev (25.)

30

 

nov

Vinko But

 

 

 

 

40-letni Vinko But, uni. dipl. inž. kmetijstva iz Kostrivnice je še eden izmed novincev na lestvici 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja.

Svojo poslovno pot je kot pripravnik v Kmetijski zadrugi Šmarje pri Jelšah začel leta 1997. Naslednje leto je postal tehnolog za vinogradništvo, na prelomu tisočletja pa je prevzel vodenje kleti Imeno (Emino). Meteorni vzpon od pripravnika do prvega moža podjetja je zaključil septembra 2001, ko se je usedel v direktorski stolček Zadruge.

Ob 65-letnici KZ Šmarje so pod njegovo taktirko odprli novo zadružno trgovino in restavracijo v Kozjem. Leta 2011 so preimenovali Klet Imeno v Hišo vin Emino, zadnja novost pa je linija vin Eminent. Konec junija 2013 so v Imenem proslavili 25-letnico zadružne kleti, v Kozjem pa odprli novo zadružno trgovino z restavracijo. V letu 2012 so ustvarili 16.4 milijonov evrov čistih prihodkov iz prodaje in slabih 50 tisoč evrov čistega dobička. 

Eno izmed osnovnih vodil Vinka Buta so lokalno pridelani kvalitetni izdelki. S kontinuiranim izboljševanjem kakovosti vin Emino, številnimi domačimi in mednarodnimi vinskimi priznanji, pristno kozjansko gastronomijo in domačnim prostorom za uživanje v dobrotah, ustrežejo še tako zahtevnim domačim in tujim gostom in obenem dokazujejo, da je v Hiši vin Emino res dobro doma in da skrbno negujejo sedemstoletno vinsko tradicijo teh krajev.

Vinko But z dobrim delom, zagnanostjo in številnimi projekti zagotovo skrbi za razvoj in napredek Kozjanskega ter seveda podjetja, ki ga vodi.

PRIPOROČAMO ŠE:

50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2013

Predstavitve najvplivnejših KiO 2013: od 41. do 50. mesta

50 najvplivnejših KiO: od 31. do 40. mesta