V Kozjem odprli novo zadružno trgovino z restavracijo (foto in video)

12. 11. 2013 7:13

Zadružništvo na Kozjanskem in Obsotelju letos praznuje častitljivih 65 let. In prav združevanje kmetov je pripomoglo, da so kmetje na področju, kjer je kmetijstvo še vedno dodobra zakoreninjeno, obstali. Martinova sobota je minila v znamenju še ene prelomnice Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah ter krajanov Kozjega in okolice. V Poslovno obrtni coni Kozje so namreč po 215 dneh gradnje odprli novo zadružno trgovino z restavracijo.

Številni zbrani so se v sicer oblačnem sobotnem dopoldnevu zbrali na slavnostnem dogodku, kjer sta jih uvodoma nagovorila predsednik šmarske kmetijske zadruge Stanko Javornik in direktor zadruge Vinko But. Javornik je na kratko predstavil zgodovinski razvoj Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah, vse od začetkov, ki segajo v leto 1948: “Leta 1948 je bila ustanovljena KZ Šmarje, kateri pa so se kasneje pridružile še ostale iz Obsotelja in Kozjanskega. Današnjo podobo je dobila leta 1990, ko se je 770 kmetov s tega področja odločilo plačati članski delež in nadaljevati po skupno začrtani poti. Kljub osipu, ki je posledica tega, da so mnogi med tem prenehali s kmetovanjem, saj danes zadruga šteje okrog 520 članov, sodimo med največje zadruge v državi. Sicer pa ima zadružništvo na našem področju več kot 100-letno tradicijo…“.

Več kot 400 obiskovalcev se je udeležilo sobotnega odprtja zadružne trgovina z restavracijo v Kozjem
Več kot 400 obiskovalcev se je udeležilo sobotnega odprtja zadružne trgovina z restavracijo v Kozjem

Javornik je v nadaljevanju poudaril, da šmarska zadruga kljub krizi posluje dobro, za kar se imajo v prvi vrsti zahvaliti “preročno znani kmečki previdnosti” ter modrim in smelim odločitvam vodstva zadruge na čelu z direktorjem Vinom Butom. Med drugim je izpostavil dr. Janeza Evangelista Kreka, začetnika zadružništva na slovenskem, pozabil ni niti na dr. Josipa Vošnjaka, Antona Skazo in Antona Aškerca, ki so prav na področju Kozjanskega in Obsotelja skrbeli za rojstvo in razvoj zadružništva.

Vinko But, direktor Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah, je predstavil projekt, ki je tako vsebinsko kot finančno za Kmetijsko zadrugo Šmarje velikega pomena in katerega načrti so pričeli zoreti pred skoraj petimi leti. Izpostavil je, da je splet okoliščin in dogovorov prinesel odločitev, da se trgovino zgradili na najprimernejšem prostoru, v poslovno obrtni coni v Kozjem. Kmetijsko tehnična trgovina in restavracija, katerih skupna vrednost je znašala 1,1 milijona evrov brez DDV, obsegata: 211 m2 površine gostinskega dela, trgovina 304 m2 prodajnega prostora, 67 m2 pomožnih prostorov, 690 m2 pokritih skladišč in 425 m2 zunanjega nepokritega skladišča. Trgovino je gradilo podjetje Gic Gradnje iz Sv. Florijana pri Rogaški Slatini, projektno dokumentacijo je pripravili projektivni Biro Velenje, odgovorni projektant je bil arhitektu Uroš Lokan. Nadzorniki gradnje so bili Marjan Grobelšek, Ivan Pelc, Jure Zorko in glavne nadzornice Majdi Bobek. 

Trgovino so po besedah direktorja Buta zgradili v času, nenaklonjenem velikim naložbam, a je prepričan, da so se odločili prav, med drugim tudi zaradi dejstva, da Kozje z okolico potrebuje in zasluži primerno trgovino. V novi trgovini bodo ponujali razširjen prodajni program, s ponudbo želijo zadovoljiti potrebe kmetov in ostalih prebivalcev iz lokalne okolice, saj bo moč najti vse potrebno za kmetovanje, vrtičkarstvo, gradnjo, dom in gospodinjstvo. Ob tem je But dodal, da so se vedno pravočasno znali prilagoditi in poskrbeti tako za velike kmetovalce kot tudi za najmanjšega vrtičkarja iz podeželja.

Stanko Javornik, Vinko But, Dušan Andrej Kocman in Franc Bogovič so spregovorili o najnovejši pridobitvi v Kozjem
Stanko Javornik, Vinko But, Dušan Andrej Kocman in Franc Bogovič so spregovorili o najnovejši pridobitvi v Kozjem

Pred zbrane je stopil tudi župan občine Kozje Dušan Andrej Kocman, ki je izrazil veselje in zadovoljstvo ob realizaciji projekta, novi zadružni trgovini z restavracijo v poslovno obrtni coni Kozje. Omenjena cona je bila namreč večkrat tarča dvomov ali je sploh potrebna. Na koncu se je odločitev za izgradnjo poslovno obrtne cone izkazala za pravilno, saj je tudi po zaslugi Kmetijske zadruge Šmarje zaživela. V coni namreč že deluje toplarna, zanimanje pa kažejo še nekateri poslovni subjekti. 

Čestitke investitorjem je izrekel tudi bivši kmetijski minister in poslanec Franc Bogovič, nekoč trgovec v kmetijski trgovini. Dotaknil se je aktualne politike, prizadevanj o nesprejemu davka na nepremičnine ter zbranim kmetom izrekel tudi nekaj vzpodbudnih besed o načrtih države in Evrope za kmetijstvo.

Med nagovori in pozdravi je za smeh poskrbel Vili Rupret, nekoč zaposlen v šmarski zadrugi, danes poznan po pisanju in pripovedovanju zgodb, začinjenih s humorjem, ki nemalokrat opominjajo na realnost in resnico, pred katero si zatiskamo oči. Obiskovalce je z Johanom, ki je želel pridobiti certifikat, ki bi mu pomagal do subvencije nasmejal do solz in požel bučen aplavz. Pod vodstvom zborovodkinje Metode Denžič so zapeli tudi člani kozjanskega moškega zbora, v katerem so tudi kmetje in člani šmarske zadruge.

Po nagovorih, humorju in pesmi je sledil prerez otvoritvenega traku, ki so ga opravili direktor KZ Šmarje Vinko But, predsednik šmarske zadruge Stanko Javornik, kozjanski župan Dušan Andrej Kocman, poslanec Franc Bogovič ter lastnik podjetja GIC gradnje Ivan Cajzek. Direktor But je ob tej priložnosti ključ trgovine in restavracije predal poslovodji Franciju Kovačiču in vodji restavracije Simoni Vončina. Po prerezu traku so si skupaj ogledali notranjost trgovine.

Vrhunec odprtja - slavnostni prerez traku
Vrhunec odprtja – slavnostni prerez traku

Že po nekaj minutah odprtja je sta bili tako trgovina kot restavracija polni radovednih obiskovalcev in kupcev. Nekateri izžrebani kupci so bili po zaprtju trgovine s strani zadruge tudi nagrajeni. Po otvoritvi je bilo poskrbljeno tudi za hrano in pijačo, vsi udeleženci otvoritve so se lahko okrepčali z okusnim Martinovim loncem, nazdravili z vinom iz kleti Emino. Seveda pa je bilo poskrbljeno tudi za vrhunsko glasbo, ki jo je izvajal kvintet Emino. Kot smo že vajeni, je svoje pevske sposobnosti pokazal tudi župan občine Kozje Dušan Andrej Kocman.

Vinko But, direktor Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah, se je ob tej priložnosti zahvalil vsem obiskovalcem, zahvalo za korektno sodelovanje in podporo pri projektu pa je izrekel tudi županu občine Kozje in njegovim sodelavcem, seveda pa tudi sodelavcem iz zadruge za vložen trud v vseh fazah projekta ter vsem, ki so sodelovali pri nastajanju trgovine.

V objektiv fotoaparata smo ujeli prvega kupca v zadružni trgovini
V objektiv fotoaparata smo ujeli prvega kupca v zadružni trgovini

Vabljeni k ogledu spodnjih video posnetkov, kjer lahko prisluhnete nagovorom predsednika KZ Šmarje pri Jelšah Stanka Javornika, direktorja KZ Šmarje pri Jelšah Vinka Buta, župana občine Šmarje pri Jelšah Dušana Andreja Kocmana ter poslanca Franca Bogoviča.

Seveda smo pred kamero povabili tudi direktorja KZ Šmarje pri Jelšah Vinka Buta, ki nam je zaupal nekatere podrobnosti nove pridobitve, med drugim tudi delovni čas.

Pripravili smo tudi bogato galerijo fotografij (klik!), posnetih na odprtju nove zadružne trgovine z restavracijo. 

v/t/f: Egon Horvat 

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
167 queries in 0,927 seconds.