Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V šentjurski občini štirje kontejnerji za rabljena oblačila


RKS – Območno združenje Šentjur je v sodelovanju s podjetjem Recikliranje tekstila Bogdan Hafner s.p. v tem tednu po občini Šentjur namestil namenske zabojnike za zbiranje tekstila. S tem želijo ozavestiti občane in jim hkrati dati možnost oddaje tovrstnih »odpadkov«, za nadaljnjo koristno uporabo, bodisi za pomoč ljudem v stiski ali za nadaljnjo reciklažo.

 

Zabojniki so trenutno nameščeni na štirih lokacijah:

na Planini pri Sevnici (pri krajevni skupnosti),
v Loki pri Žusmu (poleg avtobusne postaje v centru Loke),
na Proseniškem (pri športnem parku Blagovna),
v Šentjurju (ob potki Pešnica – parkirišče za občino).

Zabojniki so bele barve in nekoliko večji ter opremljeni z jasnimi navodili. Vljudno vas prosijo, da pri oddaji upoštevate navodila, ki so na zabojnikih.

Oblačil pred oddajo ni potrebno posebej prati, likati in zlagati, vendar naj bodo kljub temu primerno čista in uporabna za ponovno uporabo ali za recikliranje. To pomeni, da uporabna moška, ženska in otroška oblačila (zimska, poletna, športna, nosečniška, večerna …), spodnje perilo, čevlje v parih, hišne tekstilije (prte, posteljnino, brisače, zavese), pokrivala, pasove, torbice, manjše plišaste igrače zgolj zložite v navadne plastične vrečke. Zlaganje v vreče je potrebno zaradi transporta. Pooblaščeno podjetje bo zabojnike praznilo enkrat tedensko, po potrebi tudi dnevno.

Prosijo vas, da upoštevate, da v zabojnike ne sodijo mokra, umazana, strgana oblačila, šiviljski in krojaški dodatki, tekstilni polizdelki. Prav tako se v zabojnik ne odlagajo prešite odeje, vzglavniki, preproge, dežniki, vzmetnice in razna polnila. Tovrstne odpadke je potrebno pripeljati na Zbirni center za odpadke (Bukovžlak).

Ločeno zbiranje tekstila ima poleg pozitivnih okoljskih učinkov tudi socialni prispevek, saj z zbiranjem še uporabnih oblačil in obutvijo, igračami … lahko pomagamo tudi ljudem, ki ne vidijo izhoda iz socialne stiske.

Prioriteten program RKS – Območnega združenja Šentjur je še naprej izvajanje programov na področju socialne dejavnosti. Gre za področje izvajanja programov neposredne in konkretne materialne pomoči socialno ogroženim posameznikom, družinam in skupinam prebivalstva. Z nudenjem materialne pomoči oz. pomoči v obliki oblačil, obutve, pohištva ter seveda prehranskih izdelkov in higienskih pripomočkov omogočamo posameznikom in družinam dostojnejše preživetje in na ta način pripomoremo k preprečevanju socialne izključenosti le teh. Ker se stiske ljudi še samo stopnjujejo smo se na RKS – Območnem združenju Šentjur odločili, da gremo v nov projekt na področju socialne dejavnosti.

*na sliki kontejner na Planini: foto: RK