Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Med 100 najbogatejšimi Slovenci za leto 2013 z območja KiO ostajata Jager in Špan


Revija Manager že vrsto let objavlja seznam 100 najbogatejših Slovencev, ki še vedno bazirajo na dejstvu, da tudi v zadnjem letu niso odnesli zelo slabo. V primerjavi z lanskoletno lestvico, na kateri sta bila tudi podjetnika iz našega območja Franc Jager (lastnik trgovskega podjetja Jagros, je zasedal 33. mesto) in Iztok Špan (lastnik planinskega podjetja Tajfun, 52. mesto), letos na lestvici 100 najbogatejših Slovencev ne najdemo novih imen iz našega območja. Je pa v primerjavi z lanskim letom kar 16 mest pridobil povzpel Franc Jager, kar ga uvršča na zavidljivo 17. mesto slovenskih multimilijonarjev za leto 2013, Iztok Špan pa je v primerjavi z lanskim letom padel za 37 mest, kar ga uvršča na 89. mesto lestvice.

Družino Jager iz Laš pri Podplatu redni obiskovalci našega spletnega portala dobro poznajo, med drugim se glava družine Jager, Franc, redno uvršča na seznam 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja, lani je na tem seznamu zasedal 5. mesto. Po razmeroma poceni izdelkih prepoznavno trgovsko podjetje Jagros je prvo trgovino odprlo leta 1989, s štirimi zaposlenimi, vse do danes pa se je mreža trgovin in trgovskih centrov na Štajerskem povečalo na 26 in zaposluje 315 ljudi. Tudi velika konkurenca in padanje kupne moči pa vodilnega trgovca na področju Štajerske nista zmotili. Jagrosu prihodki skoraj vsako leto zrastejo za okoli 10 odstotkov. Čisti dobiček se je v primerjavi z labskim letom skoraj potrojil in se je ustavil pri 3,3 milijona evrov. Vrednost premoženja je letos ocenjena za kar 75 odstotkov več kot lani, znaša pa 35,6 milijona evrov. Prav slednje družino Jagros uvršča na 17. mesto.

Iztok Špan, Tajfun
Iztok Špan, Tajfun

Družina Špan iz Planine je letos že tretjič zapored na seznamu najbogatejših Slovencev. V podjetju Tajfun, katerega lastnik in direktor je Iztok Špan (na lestvici 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja pa je lani zasedel 6. mesto), izdelujejo kmetijske in gozdarske stroje. Revija Manager je podjetju, ki deluje tudi v Rusiji, ZDA in Srbiji, za leto 2013 sicer naštela kar 28 odstotni upad premoženja (v primerjavi z lanskim letom), a je vrednost še vedno ocenjena na 12,2 milijona evrov. Skupina, ki jo sestavlja 6 podjetij, za letos pričakuje 25 milijonov evrov prihodka, čisti dobiček naj bi se letos gibal pri okoli 2,4 milijona evrov. Podjetje Tajfun še vedno teži k viziji postati svetovni izdelovalec v niši gospodarskih strojev.

Omenjeni družini tudi letos ostajata edini podjetji iz Kozjanskega in Obsotelja, katerih se glavi podjetij, Franc Jager in Iztok Špan, redno uvrščata na seznam 100 najbogatejših Slovencev. Prvo mesto na tej lestvici tudi letos zaseda lastnik Studia Moderna Sandi Češko, katerega premoženje je letos ocenjeno za 12 odstotkov višje kot lani, na kar 460,4 milijona evrov. Eden najvišjih skokov v oceni premoženja je letos uspel drugourščenima na Managerjevi lestvici, podjetnikoma Albinu in Tatjani Doberšek (Engineering Dobersek), in sicer za 118 odstotkov in znaša 274,3 milijona evrov. Letošnjemu tretjeuvrščenemu Jocu Pečečniku (Elektronček Group), je premoženje letos poskočilo za 3 odstotke in znaša 188,4 milijona evrov.

* na fotografijah Franc Jager in Iztok Špan