Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

PP Rogaška Slatina: 29. 10. 2013


KRŠEN JAVNI RED IN MIR

Policisti PP Rogaška Slatina so bili 23. 10. 2013, ob 14:40, obveščeni o kršitvi javnega reda in miru in sicer naj bi oškodovancu na domu v Čači vasi grozila znana oseba.

Na kraj so policisti takoj odšli in ugotovili, da je storilec prišel na dom oškodovane, jo žalil in ji grozil, da jo bo treščil po glavi in z njo fizično obračunal. Oškodovanka se je zaradi njegovih groženj umaknila in o kršitvi obvestila policijo.

Pogumnega kršitelja seveda ni bilo več na kraju, policisti pa so ga po zbranih obvestilih izsledili kasneje na območju Kostrivnice. Zaradi kršitve Zakona o varstvu javnega reda in miru mu je bila izrečena globa.

TATVINA DENARNICE

23. 10. 2013, ob 11:55, je oškodovanka iz Rogaške Slatine obvestila PP Rogaška Slatina o tatvini denarnice, ki naj bi ji jo neznanec odtujil v času, ko se je nahajala v centru Rogaške Slatine.

Policisti so opravili razgovor z prijaviteljico in pričeli z zbiranjem prvih obvestil. Uspelo jim je identificirati storilko, nakar so jo naknadno tudi izsledili. Denarnica z vsebino ji je bila proti zapisniku zasežena in vrnjena oškodovanki. Zoper storilko bo podana kazenska ovadba na pristojno državno tožilstvo.

NAJDENA EKSPLOZIVNA SREDSTVA

Policisti PP Rogaška Slatina so bili 26. 10. 2013, ob 16:52, s strani OKC PU Celje obveščeni, da je občan na območju Rog. Slatine, Završkega vrha, našel dve starejši ročni bombi, ki po vsej verjetnosti izvirata iz II. svetovne vojne.

Policisti PP Rogaška Slatina so zavarovali kraj, zbrali prva obvestila in ugotovili, da gre dejansko za dve granati, ki izvirajo iz II. svetovne vojne.

Preko OKC-a je bil obveščen regijski pirotehnik, ki je prišel na kraj ter granati zavaroval in prevzel. V zvezi s tem bodo policisti podali poročilo na pristojno sodišče.

VLOM V HIŠO

27. 10. 2013, ob 08:25, je občanka iz Sp. Negonja obvestila policiste PP Rogaška Slatina o sumu vloma v hišo na omenjenem območju.

Policisti so opravili ogled kraja dejanja in začeli z zbiranjem obvestil. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec v Sp. Negonju vlomil v hišo. Policisti glede storitve in povzročene materialne škode ter odtujenih predmetov še zbirajo obvestila in bodo po zaključku preiskave zoper storilca podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo.

VLOMI SE LAHKO ZGODIJO TUDI VAM!

V zadnjem času se je tudi na našem območju povečalo število vlomov v stanovanjske hiše. Vlomi so bili izvršeni tako v nočnem kot dnevnem času.  Ker izkušnje kažejo, da lahko s preventivnim ravnanjem občutno zmanjšamo možnost vloma, ali celo odvrnemo storilca od namere podajamo nekaj informacij in osnovnih nasvetov za preprečitev vloma.

Najpogostejši načini vlomov v objekte in zgradbe so:

– lomljenje navzven štrlečih cilindričnih vložkov,

– vlomi vrat in oken s silo telesa ali z raznimi predmeti »na vzvod«,

– razbitje steklenih površin,

– razne neprevidnosti imetnikov (puščeni ključi na »skritih mestih«, odprta vrata in okna, dostopnost predmetov v okolici, ki jih storilec uporabi za storitev kaznivega dejanja, obveščanje širše javnosti o naši odsotnosti od doma (facebook), ob odhodu od doma hiša naj ne daje videz da ni nikogar doma (spuščene rolete, v nabiralniku se nabira pošta, hiša je neosvetljena, itd.

Za preprečitev vloma so precej pomembne naslednje vrste varovanj objektov:

–  mehansko, tehnično in fizično varovanje.

V zvezi mehanskega in tehničnega varovanja objektov vam, v kolikor je le to mogoče, policisti predlagajo, da imate oba, saj samo tehnično varovanje (javljalniki, video nadzor itd.) ne zagotavlja varnosti in nedotakljivosti prostorov. Učinkovito je skupaj z ustreznim mehanskim varovanjem, katerega namen je preprečiti fizični dostop v določen objekt. Vse bolj se storilci odločajo za izvrševanje »hitrih vlomov«, kljub temu, da vedo, da je objekt tehnično varovan in bo na kraj prišla intervencija. Pomembno je, da storilec naleti na »mehansko oviro« že po zaznavi in prenosu alarma do intervencijskega centra, saj mu podaljšajo čas, ki je potreben za izvršitev tovrstnega dejanja.

ZUNANJOST OBJEKTA

Poskrbimo, da bodo vhodna vrata in okna vedno zaprta, poskrbimo za dobro osvetlitev okolice in notranjosti objekta, namestimo senzorske luči, po možnosti montaža opozorilnih siren na objektu (zunanja, po potrebi tudi notranja), saj bi v vsakem primeru ob prekinitvi vodov prišlo do sprožitve alarma. Opozorilne sirene z lučjo naj bodo nameščene na nedosegljivem mestu, da se prepreči poškodovanje ali uničenje, pomembno je tudi lastno napajanje.

VRATA naj bodo protivlomna in protipožarna, varnostno okovje na podbojih in varnostni ščit na ključavnici (proti lomljenju cilindričnih vložkov), dodatna ključavnica ali prečna zapora (na vhodnih vratih, stranskih vhodih in pisarnah, kjer imate shranjeno gotovino, zlato ipd.).

OKNA v pritličju naj imajo varovalne rešetke ali kovinske rolete na steklenih površinah, varovala strešnih oken,  zaščitne protivlomne folije na steklenih površinah, javljalniki loma stekla, alarmna magnetna stikala, itd.

V PROSTORU namestimo protivlomni sistem, seveda vključen in ustrezno vzdrževan, montaža sistema tehničnega varovanja z javljalniki gibanja in loma stekla, pravilen in selektiven dostop do dešifriranja alarmnega sistema na objektu (čim manjše število uporabnikov vsak uporabnik naj ima svojo šifro).

Če imate kamere, morajo biti tehnično varovane proti nepooblaščenemu odklopu (rezanje vodov). Strežnik sistema mora biti prav tako ustrezno mehansko varovan (v posebnih omarah ali kletkah), da se prepreči odtujitev ali uničenje. Prav tako, če imate sef, naj bo le-ta kvalitetno in pravilno nameščen oz. vgrajen (pritrjen v tla ali steno, po možnosti skrit v omari ali kako drugače), uporaba tehnično varovanega sefa, s senzorjem na tresljaje, vibracije (GM senzor), uporaba tehnično varovanega sefa, s časovnim zamikom odpiranja in s sprožitvijo alarma (v primeru ropa).

OB VLOMU takoj obvestite policijo na 113, po možnosti sami ne vstopajte, še posebej, če sumite, da je storilec še v objektu, če zalotite storilca ga ne poskušajte zaustavljati, še posebej, če je fizično močnejši ali celo oborožen, zapomnite si čim več podatkov o storilcu, čim več individualnih značilnosti storilca, kot so oblika obraza, frizura, zobovje, levičar – desničar, govorne napake, tetovaže, način hoje in na koncu oblačila, saj lahko z vpadljivim kosom oblačil zanemarimo ostale značilnosti. Pomemben podatek je tudi smer in način bega (prevozno sredstvo). Do prihoda policistov ne vstopajte in ne premikajte predmetov, da ne uničite koristnih sledi.

 

                                                             Boštjan Debelak

                                                           komandir policijske postaje

                                                           policijski inšpektor I