Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

14. Praznik kozjanskega jabolka še enkrat več v znamenju presežkov (foto in video)


Minulo nedeljo se je v trgu Podsreda končal letošnji 14. Praznik kozjanskega jabolka, ki ga vsako leto organizira JZ Kozjanski park. Programsko pester sedemdnevni dogodek se je zaključil s sobotnim in nedeljskim sejmom regionalnih produktov, ki je vselej odlično obiskan, saj ponuja zgolj doma narejene izdelke, stvaritve mojstrskih obrtniških delavnic, ekološko pridelano hrano in še marsikaj zanimivega. Celotno sejemsko dogajanje je popestril bogat kulturni program, v katerem se je zvrstilo preko 200 nastopajočih.

Minuli konec tedna se je na trgu v Podsredi na 140 stojnicah predstavilo 170 razstavljavcev in Podsreda je postala premajhna za vse ponudnike, ki bi želeli razstavljati na Prazniku kozjanskega jabolka. Letošnje sejemsko dogajanje je odprl minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel, ki je tudi podelil naziv že petemu Carjeviču. Letošnji naziv Carjevič leta 2013 prejel Ivan Omerzu, ki so ga, kot vsako leto doslej, ustoličili na sadjarskem tronu pred upravo Kozjanskega parka. Slavnostnega odprtja so se poleg omenjenega ministra udeležili tudi direktor JZ Kozjanski park mag. Teo Hrvoje Oršanič, župan občine Kozje Dušan Andrej Kocman, župan občine Podčetrtek Peter Misja, župan občine Rogatec Martin Mikolič, nekdanji minister Franc Bogovič, direktor Term Olimia Zdravko Počivalšek ter ostali.

 

Prisotne so nagovorili in o pomenu Praznika kozjanskega jabolka spregovorili direktor Kozjanskega parka mag. Oršanič, minister Samo Omerzel in župan občine Kozje Dušan Andrej Kocman, ki je ob odprtju zapel Zdravljico. Po uradnem odprtju sejma je sledila slavnostna odgrnitev kipa pesnika Antona Aškerca, ki ga je izdelal vsestranski umetnik Franci Černelč. Slednji je s pesnikom tudi družinsko povezan, saj je njegova žena pranečakinja pesnika. Kip je izdelan je iz kamna in stoji pred Slovensko-bavarsko hišo v Podsredi. 

Letošnja novost je kolektivna blagovna znamka SOŽITJE – KOZJANSKI PARK. Nekdanja ekskluzivna blagovna znamka za označitev proizvodov zavoda Kozjanski park je po novem preoblikovana in registrirana kot kolektivna – to pomeni, da jo lahko za označitev svojih proizvodov ali storitev pridobi vsakdo iz biosfernega območja Obsotelje in Kozjansko, ki zadovoljuje pogoje pravilnika o pridobitvi pravice rabe kolektivne blagovne znamke, ki je objavljen na spletni stranki parka. Kolektivna blagovna znamka SOŽITJE – KOZJANSKI PARK bo služila kot potrditev kvalitete in okolju prijaznega porekla proizvoda.

Prisotna prejemnika prve pravice rabe kolektivne znamke sta iz rok ministra prejela listini
Prisotna prejemnika prve pravice rabe kolektivne znamke sta iz rok ministra prejela listini

Prve pravice rabe kolektivne blagovne znamke je podelil minister Samo Omerzel in sicer Martinu Šmalčiču za ekološko pridelavo hrane, Marku Kostajnšku za okolju prijazno rokodelsko rezbarsko obrt in Juriju Krivcu za ekološko pridelavo hrane. 

Prav tako smo izvedli tekmovanje v peki štrudla in dobili že peti Štrudlmojstrci. Najboljši štrudl sta letos spekli Lea Grofek in Jožica Krklec. Tudi tekmovanje v najdaljšem olupu je prinesel nov rekord, ki znaša kar 5,40 cm in ga je tudi letos osvojil že večkratni zmagovalec Martin Magdalenc. Novost na letošnjem Prazniku kozjanskega jabolka je bilo tudi družinsko kolesarjenje “Z jabko na kolo”.

Praznik kozjanskega jabolka ostaja osrednji dogodek v Kozjanskem parku, na sejmu se je tudi letos trlo razstavljavcev iz vse Slovenije. Slednji so ponujali izdelke domačinov in mojstrskih obrtniških delavnic, ekološko pridelano hrano in še marsikaj zanimivega, tako za oči kot za usta. Okoljsko usmerjene kmetije so na sejmu ponujale stare sorte jabolk, zdrave kmetijske pridelke, pridelane na sonaravni način, ter izvirno in domiselno predelano sadje za ozimnico. Obrtniške delavnice so ponujale izdelke tradicionalne ljudske obrti.

 

S prireditvijo so v Kozjanskem parku več tisoč obiskovalcem znova prikazali sodelovanje s prebivalci parka in skupna prizadevanja pri varstvu naravnih vrednot in ohranjanju kmetijske kulturne krajine na Kozjanskem, katere najbolj tipični razpoznavni krajinski element so visokodebelni travniški sadovnjaki s starimi sortami jablan.

Pred kamero smo povabili letošnjega Carjeviča Ivana Omerzu, ministra za infrastrukturo in okolje Sama Omerzela in direktorja JZ Kozjanski park mag. Tea Hrvoja Oršeniča, ki so nam zaupali svoja doživljanja in mnenja o Prazniku kozjanskega jabolka. Vabljeni pa seveda tudi k ogledu bogate galerije fotografij (klik!), posnetih na 14. Prazniku kozjanskega jabolka.

 

 

 

 

 

 

v/t/f: Egon Horvat