Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

7. konjske dirke v Imenem (foto in video)


Zadnjo julijsko soboto, ko so termometri kazali krepko čez 30o Celzija, so na hipodromu v Imenem potekale že 7. tradicionalne konjske dirke v organizaciji Konjenice Virštanj Obsotelje v sodelovanji s KD Šmarje pri Jelšah. Kakor vsa leta doslej, so na svoj račun prišli ljubitelji konj in zabave, ki so kljub vročini navijali in pozorno spremljali bogat program.

Kmalu po 13. uri so obiskovalci dočakali začetek dirk. Po pozdravnem nagovoru zabavnega in spretnega voditelja Marka Ogrizka, ki vsa leta odlično vodi prireditev, in uradni otvoritvi letošnjih dirk, je sledilo predtekmovanje v spretnostnem jahanju. Poleg omenjenega so letos organizatorji izvedli naslednje dirke:

– galopsko dirko oslov
– galopsko dirko hladnokrvnih konj (samo čisti pasemski konji z urejenimi papirji)
– galopsko dirko rekreativnih konj
– galopsko dirko športnih konj B
– galopsko dirko športnih konj A
– galopsko dirko arabskih konj
– galopsko dirko polnokrvnih konj 1000m
– galopsko dirko polnokrvnih konj 1600m
– galopsko dirko polnokrvnih konj 2000m
– tradicionalno paralelno tekmovanje v spretnostnem jahanju z nagradnim skladom. 

 

Poleg uradnega programa pa so organizatorji tudi letos poskrbeli za bogat in zanimiv spremljevalni program. Omeniti velja predstavitev združenja ponijev in galopsko dirko le-teh, vleko vrvi, predstavitev KD Šentjur in Šentjurskih korenjakov, predstavitev Ranča Dravinja, ves čas prireditve pa je potekal srečelov in tombola, katere terna je bil konj Srečko.

Glavna nagrada tombole je bil prekrasen konj Srečko
Glavna nagrada tombole je bil prekrasen konj Srečko

Rezultati Konjskih dirk Imeno 2013 so bili naslednji:

V spretnostnem jahanju je najboljši rezultat dosegla Katja Jagodič, za njo se je uvrstila Andreja Lapornik, tretje mesto pa je pripadlo Urbanu Sušcu. 

Na galopski dirki Arabcev je prvo mesto dosegel jezdec Slaven Jovanovič na konju Fatime, drugi je bil Peter Požar na konju Kahil P, tretji pa Mitja Mramor na konju Kara.

V galopski dirki polnokrvnih konj na 1000 metrov je zmagal Slaven Jovanovič na konju Delonne, druga je bila Petra Okorn na kobili Lady Darlene, tretje mesto pa si je priboril Primož Gorenčič na konju Nicolo’s Friend.

V galopski dirki polnokrvnih konj na 1600 metrov je prvi na cilj prijezdil Primož Gorenčič na konju Lawson, drugo mesto si je prijezdil Teodor Kolarič na Pateri, tretje mesto pa Peter Požar na konju Ona Dale.

V galopski dirki polnokrvnih konj na 2000 metrov je prvi ciljno črto prečkal Slaven Jovanovič na konju Pocta, drugi Stanislav Georgiev na konju Suri Gupeto, tretji pa Primož Gorenčič na konju Dream Hill.

V dirki toplokrvnih križancev je prvo mesto dosegel jezdec Slaven Jovanovič na konju Čena, drugo mesto Stanislav Georgiev na Loli, tretji pa je Teodor Kolarič na Almissi.

V galopski dirki rekreativnih konj je prvi na cilj prijezdil Janez Pipan na konju Taurus, drugi Mitja Mramor na Apolonu, tretji pa Jurij Pristov na konju Grom. 

V zabavnem delu je potekala tudi dirka oslov, v kateri je zmagal Blaž Kolar na Mici, drugo mesto je pripadlo Petru Bračiču na Alibi, tretje pa Anji Gajšek na Gabi. V dirki ponijev (prvič v Sloveniji!) pa je prvo mesto dosegla Sara Primec na Bone Frits, drugo mesto Anja-Ana Gajšek na Carju, tretje pa Blaž Kolar na Pepiju. 

 

Po končanih dirkah je sledila razglasitev rezultatov in podelitev nagrad, žrebanje tombole ter zabava z ansamblom Unikat. Zaključimo lahko, da so tudi letos organizatorji pripravili nepozaben spektakel, ki bo morda v prihodnosti pridobil naziv mednarodnih konjskih dirk. Glede na odlično organizacijo, bogat program in potek samih dirk, brez večjih zapletov, bi lahko bile konjske dirke v Imenem dober zgled številnim podobnim dirkam. 

Poskrbljeno pa je bilo tudi za najmlajše, ki so se lahko preizkusili v ježi ponijev, ogledali in kupili so si lahko številne male živali, posladkali so se lahko s sladoledom in uživali ob ogledu številnih konj. 

Pred kamero smo povabili predsednika Konjeniškega društva Šmarje pri Jelšah Mirana Freceta, prisluhnete mu lahko v spodnjem video posnetku, vabljeni pa tudi k ogledu galerije fotografij (klik!), posnetih na 7. konjskih dirkaj Imeno 2013. 

 

 

v/t/f: Egon Horvat