Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kresna noč na Slivniškem jezeru (foto)


Poletni solsticij že od nekdaj buri duhove človekove domišljije, vraževerja in je povezana s številnimi navadami in običaji. Najdaljši dan v letu, ki traja le dve minuti manj kot 16 ur, imenujemo tudi kresna noč, in označuje začetek poletja. Slednje so na poseben način obeležili na obrežju Slivniškega jezera, kjer se je po ocenah številnih zbralo več kot 1000 ljudi.

Beseda solsticij izhaja iz latinske besede sol in sistere (Sol – sonce; sistere – stati). Slednje se navezuje na “najdaljše stanje sonca na nebu” oz. na najdaljši dan v letu. Od takrat dalje sonce pojema, zato so naši predniki verjeli, da ogenj, zakurjen na kresno noč, pomaga soncu ohraniti in pomnožiti njegovo moč. Kresove so netili na vrhovih hribov, čim bliže nebu, nato so okoli ognja peli in plesali, skakali čezenj ali skozenj ter hodili po žerjavici.

S kresno nočjo so močno povezana domišljijska bitja – vile in škrati, na kresno noč naj bi čudežno moč imela tudi voda – umivanje v njej naj bi prinašalo zdravje in lepoto, neporočena dekleta pa naj bi v odsevu vode celo zagledala bodočega moža. 

Najmlajši so se najbolj razveselili povodnega moža
Najmlajši so se najbolj razveselili povodnega moža

Na Ramni plaži je tradicionalna prireditev privabila množico obiskovalcev od blizu in daleč. Organizatorji so že v popoldanskem času pripravili animacije za najmlajše. Pozno popoldne so na oder stopili člani ansambla Zupan, ki so poskrbeli, da so nekatere obiskovalce zasrbele pete. Prvi mrak je na obrežje jezera privabil nekatere najmlajše, ki so v družbi svojih staršev na gladino jezera pričeli spuščati svečke v jajčni lupini, ki naj bi izpolnjevale želje. 

Zbrane je v imenu Občine Šentjur nagovoril tudi šentjurski podžupan Robert Polnar, ki je na kratko povzel pomen kresne noči in jo aktualiziral: “Prav je, da te starodavne tradicije (kresne noči), ki so pomemben del narodne dediščine oživljamo in ohranjamo!…” V nagovoru je med drugim povzel investicije, ki jih je Občina Šentjur v preteklosti izvajala na območju Slivniškega jezera in napovedal dela, bodo v kratkem sledila (turistično-kolesarska cesta, izgradnja kanalizacije, …). “To pa vse z namenom, da Slivniško jezero ponovno uvrstimo na turistično karto občine Šentjur kot eno pomembnejših destinacij”, je še dodal Polnar.

 

Kmalu so na oder stopili člani skupine Victory, ki je skupaj z najmlajšimi pričakala povodnega moža, ki so ga predramile številne svečke, ki so spokojno plavale po Slivniškem jezeru. Slednji je iz jezera prinesel zaklad z biseri, ki jih je razdelil otrokom.

Sledila je zabava pozno v noč s skupino Victory, njihovimi hiti in priredbami. Vabljeni k ogledu galerije fotografij (klik!), ki smo jih posneli na dogodku. 

t/f: Egon Horvat