Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjurski osnovnošolci pokazali obilo igralskega talenta in znanja (foto in video)


Včeraj je v Kulturnem domu Šentjur pod okriljem Javnega sklada za kulturne dejavnosti OI Šentjur potekal festival Igrajmo se gledališče, območno srečanje otroških gledališč osnovnih šol v občini Šentjur. Predstavilo se je kar pet gledaliških skupin, ki so navdušile obiskovalce festivala.

V dopoldanskem delu festivala se se predstavile gledališke skupine treh osnovnih šol in sicer Gledališka skupina OŠ Hruševec z Möderndorferjevo igro Pozor, hudobi na delu. Naslednji so na oder stopili člani Dramske skupine OŠ Dramlje, ki so uprizorili Makarovičevo Sapramiško, dopoldanski del pa so zaključili člani Dramske skupine OŠ Blaža Kocena Ponikva, ki so z igro Učilnica pod orehi prikazali življenje “sokrajana” A. M. Slomška.  

Utrinek s predstave Pozor, hudobi na delu!
Utrinek s predstave Pozor, hudobi na delu!

Dopoldanski del je bil obarvan lahkotno, komično, predvsem so navduševali dramski vložki, ki so popestrili vsebino in obiskovalce večkrat do solz nasmejali. Popoldanski del, kjer so se predstavili člani mlajše in starejše gledališke skupine OŠ Franja Malgaja Šentjur (mlajša skupina s Pavčkovo Romeo in Julijo, starejša pa s Potočnikovo Stopil je pesnik mlad na parnas), pa je bil obarvan z recitali, ogledalo pa si ga je več staršev in starejših obiskovalcev. 

V Učilnici pod orehi smo se preselili v čas A. M. Slomška
V Učilnici pod orehi smo se preselili v čas A. M. Slomška

Gledališko ustvarjanje osnovnošolcev je budno spremljala gledališka igralka Ana Ruter, ki bo seveda skupinam posredovala številne nasvete. Seveda pa je bil festival tudi tekmovalne narave, saj se bo najbolje ocenjena skupina uvrstila na regijsko srečanje, od tam pa ima seveda možnost naskoka na državni nivo srečanja gledaliških skupin.

Igralka Ana Ruter (levo) in vodja JSKD OI Šentjur Anita Koleša (desno)
Igralka Ana Ruter (levo) in vodja JSKD OI Šentjur Anita Koleša (desno)

Zaključimo lahko, da je festival Igrajmo se gledališče svetla točka kulturnega dogajanja in gojenja (žal!) vse bolj zapostavljene panoge, ki daje upanje in dobre obete za boljše čase na tem področju. Izkazalo se je, da mladi občutijo in uživajo v igri in igranju, izstopali so tudi pravi igralski talenti, ki bi sicer morda sploh ne prišli do izraza. In prav je tako. Le upamo lahko, da se bodo najmlajši tudi v prihodnje pojavljali na odrih in ohranjali tradicijo njihovih predhodnikov.

Dopoldanski del so si ogledali vrteški otroci in osnovnošolci, popoldanskega pa tudi tisti malo starejši
Dopoldanski del so si ogledali vrteški otroci in osnovnošolci, popoldanskega pa tudi tisti malo starejši

Pred kamero smo povabili režiserke treh dopoldanskih predstav in jim postavili nekaj kratkih vprašanj. Seveda pa nismo pozabili na vodjo OI JSKD Šentjur Anito Koleša, ki nam je prav tako zaupala nekaj podrobnosti v zvezi s festivalom. Vse posnetke si lahko ogledate spodaj.

Pripravili pa smo tudi bogato galerijo fotografij (klik!), posnetih na festivalu. 

 
 
 
 
v/t/f: Egon Horvat