Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Otroška klobasiada prvič, salamijada že desetič


Na pobudo znanega gostinca iz Žegra, je v sodelovanju s prevorsko šolo v prostoru vinoteke tamkajšnje okrepčevalnice prejšnjo soboto zadišalo po “furežu”. Starši, predvsem prevorskih osnovnošolcev, so pobudo z veseljem sprejeli, otroci pa so si z velikim navdušenjem nadeli predpasnike in ob strokovni pomoči pričeli z izdelavo klobas.

Ob pripravi hrani se prebuja čut o spoštovanju do nje
Otroci so spoznali ves postopek izdelave klobas, kot del fureža. V zavedanju, da tudi ta  običaj počasi zamira in ga bo potrebno ohraniti kot del  kulturne dediščine našega kraja, so s pridom izkoristili to priložnost, ki je uspela nad  vsemi pričakovanji.

Ob delu, ki so si ga ob strokovni pomoči Silva Obreza, Mirka Pajka, Borisa Pohajača in spremljevalk otrok Štefke Planko in Marije Frece Perc, lepo razdelili, so dojeli, da je za kvalitetno klobaso potrebno veliko izkušenj in znanja. Na koncu je vsak naredil svojo klobaso, ki so jih še podimili, skuhali in pojedli.

Po besedah malih in velikih mesarjev so bile odlične. Vsak je odnesel klobaso domov, gostincu Milanu pa so otroci v znak hvaležnosti za ves material, prostor in pijačo izdelali in dali okoli vratu malo večjo klobaso. Naj še dodamo, da jih je prišel pogledat in pozdravit tudi predsednik domače Krajevne skupnosti Damjan Maček.

Prehodni pokal ostal doma
Še isti večer pa so v tem gostinskem lokalu pripravili že deseto salamiado. Številni obiskovalci so ves večer spremljali težko delo komisije, ki je pod drobnogled vzela blizu 30 salam pridelovalcev od blizu in daleč. Po več urnem ocenjevanju, so razglasili zmagovalca najboljše salame.

Prehodni pokal je tokrat prejel domačin Silvo Obrez. Kakšen je bil okus, vonj, izgled in struktura niso ocenjevali le člani komisije, temveč so s salamami bili postreženi vsi obiskovalci salamiade v Žegru, ki je vedno bolj odmevna in obiskana.  

Majda Rezec